ROCKBLOG: Majáles nám povolili, proto jsme to roztočili

Vydáno 26.04.2013 | autor: redakce

Majáles patří několik posledních let k pravidelnému kulturnímu programu velebení příchodu máje. Jeho význam byl v průběhu historie pozměňován, hlavní složku však vždy tvoří mládí - studenti. Maraton majálesů startuje, připomeňme si tedy, jak vypadala jedna velmi zajímavá etapa kolem roku 1965 s jejím tehdejším králem Allenem Ginsbergem.

ROCKBLOG: Majáles nám povolili, proto jsme to roztočili ROCKBLOG: Majáles nám povolili, proto jsme to roztočili

majalesIrwin Allen Ginsberg byl významný americký básník a jeden z hlavních představitelů beatnické generace. Vnímat tuto osobu jakožto hvězdu majálesu se statisícovou účastí je dnes možná těžko představitelné. Vše se přitom stalo zcela náhodně a neplánovaně.

Allen Ginsberg byl vyhoštěn v únoru 1965 z Kuby, kde dával příliš najevo své sympatie ke zdejší gay komunitě, prosazoval legalizaci marihuany a nelichotivě se vyjadřoval k politické situaci. Odletětl a 18. února přistál na ruzyňském letišti, s nímž počítal pouze jako přestupním bodem na cestě do své domoviny. Při čekání na odlet si vzpomněl na své dva známé - básníka a překladatele Jana Zábranu a spisovatele Josefa Škvoreckého. Ten se Američana ujal a vyřídil s ním veškeré náležitosti spojené s legalizací pobytu. Ginsberg si díky honorářům mohl dovolit prodloužit pobyt na celý měsíc. Během něho se seznámil s místními básníky, literáty a mladými lidmi zajímajícími se o kulturu. Jeho přítomnost v pražských podnicích mnohé zaskočila, což dokazuje i komentář tehdy devatenáctileté básnířky Vladimíry Čerepkové, když ho poprvé uviděla: "Propána, dnes každej povaleč vypadá jako Allen Ginsberg."

O měsíc později přejel vlakem do Moskvy, kde se seznámil s několika významnými ruskými básníky a zjistil, nakolik se liší situace v Sovětském svazu od tehdejšího Československa. Když se na sklonku dubna vrátil kvůli zpáteční jízdence zpět do Prahy, zdaleka nečekal, že by jeho odlet do Londýna a následně New Yorku mohl být opět odložen. Dopoledne 1. května 1965 zaklepala malá delegace studentů na dveře Ginbergova hotelového pokoje a požádala jej o kandidování na krále majálesu. Zástupci Fakulty strojního inženýrství ČVUT původně oslovili Jiřinu Bohdalovou, následně Josefa Škvoreckého, jenž ale kvůli chřipce nemohl, a proto za sebe našel více než adekvátní náhradu. S transparentem "Ginsberg králem majáles, výraz proletářského internacionalismu" vítali zarostlého beatnika blízko Parku kultury a oddechu Julia Fučíka (dnešní holešovické výstaviště) davy přítomných, což zaskočilo i samotného básníka. Jelikož uměl česky jen pár vět, svou řeč, doprovozenou cinkáním na činely, vedl ve formě buddhistické mantry. Po půlnoci se zvolený král majálesu přemístil se skupinou studentů do Hlávkových kolejí, kde dlouhou noční diskusi Ginsberg ukončil zhodnocením právě proběhlého majálesu jako "nevídaná fantastická podívaná - spojení politické odvahy protestovat proti zřízení s maximální erotičností celého prostředí."

majales ginsberg1Působení nepřijatelného amerického básníka samozřejmě vyvolalo zájem státních složek, kteří ho začali pečlivě sledovat pouhých pár hodin po jeho veřejném vystoupení na studentské akci. V novinách se začali objevovat dehonestující články, do jeho nejbližšího okolí byli nasazeni tajní agenti, jimž se povedlo ukrást Ginsbergův zápisník nebo vyvolat konflikt, po němž byl předveden k výslechu. Vše bylo ukončeno vyhoštěním 7. května 1965, proti čemuž se Allen Ginsberg nebránil. Do Československa se vrátil až o pětadvacet let později.

Celá událost je z dnešního pohledu těžko představitelná, nicméně v tehdejší době měla velký význam a na akci dodneška vzpomíná mnoho pamětníků. Krátké uvolnění poměrů v československém prostředí pokračovalo dále pouze tři roky, žádnému průvodu se už nevěnovalo taková pozornost jako "ginsbergovskému" nebo tomu z roku 1956, při němž se studenti viditelně projevili poprvé od druhé světové války.

Do všeobecného podvědomí se akce dostala opět až po roce 2004. Od této doby množství na tradice navazujících majálesů s hlavním cílem pobavit rostl a letos máme možnost slavit i v městech jako Mladá Boleslav, kde se do příprav zapojují i studenti univerzity třetího věku, nebo Brno, kde mají návštěvníci možnost vybírat hned z několika akcí. Většinu z organizovaných oslav doplňuje bohatý program doprovodných akcí, s nimiž se měli zájemci možnost setkat již začátkem dubna.

Vrcholem slavností budou tyto akce:

Brno:
Brněnský Majáles, 7.5.2013 (více informací)
Studentský majáles, 3.5.2013 (více informací)

České Budějovice:
Budějovický majáles, 6.-11.5.2013 (více informací)

Hradec Králové:
Hradecký Majáles, 26.4.2013 (více informací)

Plzeň:
Plzeňský Majáles, 26.-27.4.2013 (více informací)

Praha:
Majáles studentů, 1.5.2013 (více informací)
Pražský Majáles, 30.4.2013 (více informací)

text: Ondřej Bambas (zdroj: Petr Blažek - Vyhoštění Krále majálesu)


majales ginsberg2 top

zavřít