ROCKBLOG: Kurt Cobain a Nirvana očima českých muzikantů

Vydáno 05.04.2014 | autor: redakce

Přestože od smrti Kurta Cobaina uplynulo 5. dubna 2014 přesně dvacet let, jeho jméno a odkaz stále rezonuje. To v anketě potvrzuje i naprostá většina oslovených muzikantů, přestože v době jeho smrti bylo mnoho z nich na světě jen pár let. Odpovídali muzikanti ze Sunshine, Imodia, Chinaski, UDG, Sto zvířat, the.switch, Hentai Corporation nebo DJ Mike Trafik.

ROCKBLOG: Kurt Cobain a Nirvana očima českých muzikantů ROCKBLOG: Kurt Cobain a Nirvana očima českých muzikantů

 

1. Co pro tebe znamenal Kurt Cobain a Nirvana?
2. Vzpomeneš si, co jsi dělal v době, kdy Cobain spáchal sebevraždu?

 

sunshine-109Kay Buriánek (Sunshine)

1. Nirvana byla pro mě v době Bleach natolik zásadní kapelou, že jsem jel na jejich koncert do Norimberku, když tehdy ještě jako v Evropě ne uplně známá kapela otvírali na turné společně s Dinosaur Jr. pro Sonic Youth. To byl velkej zážitek. To bylo v září 1991. Pak jsem je viděl ještě jednou ten samej rok na podzim ve Vídni v Areně spolu s Urge Overkill a Skin Yard. Oba koncerty si do dneška pamatuju dost živě.
2. To fakt ne, jenom si pamatuju, že jsem měl už koupený listky do Prahy, ale koncert byl zrušenej a za necelej měsíc byl konec. Měl jsem aspoň to štestí, že jsem je viděl živě dvakrát předtím.

RECENZE: Kurt Cobain a jeho příběh od kolébky až do hrobu

imodium 2013 01Thom (Imodium)

1. Pro mě Kurt Cobain a Nirvana znamená absolutní začátek všeho! V momentě, kdy jsem Nirvanu objevil, objevil jsem hudbu. V pubertě jsem byl fanatikem, dodnes mám veškeré dostupné knihy, nespočet triček, diskografii CD i LP, DVD a hromadu dalších věcí spojených s touhle kapelou. Možná bych bez Nirvany kapelu ani neměl.
2. V té době mi bylo 8 let. Myslím, že to byl ten čas, kdy jsem hrál první akordy. O Nirvaně jsem nevěděl nic. Bylo to takový ticho před bouří.

TOP 7 coververzí Nirvany: Smells Like Teen Spirit ve swingové úpravě i v podání tisíce rockerů

matyasMatyáš Vorda (Mandrage)

1. Já tomu nikdy nijak nepropadl, Nirvana byla asi pro někoho důležitým milníkem, a myslím, že i oprávněně, ale mně se to nějak vyhlo. Daleko víc pro mě znamená třeba smrt Franka Zappy, přibližně taky z tý doby.
2. V tý době mi byly 4 roky a to jsem byl zarytý fanoušek Clawfinger.

 

ZakazanyOvoce 5753b TOPPišto (Zakázaný ovoce)

1. Zřejmě to byla jedna z mých zásadních postav, protože nebýt Cobaina, potažmo celý Nirvany, asi bych nikdy nezačal hrát na kytaru. První tři songy, co jsem se v životě "naučil", byly About A Girl, Come As You Are a Jesus Doesn't Want Me For A Sunbeam. A moje první "zmáčknutý" barré bylo Drain You.
2. Vybavuju si, jak jsme po jeho smrti najednou se spolužákama začali řešit rockovou muziku. I s těma, od kterejch bych to nikdy nečekali. Mám tu dobu spojenou s obrázkem v hlavě, jak se Kurt houpe v křesle, což je scéna z klipu k Heart Shaped Box. A náladu tý doby, všude najednou hráli akustický About A Girl. Každopádně si myslím, že to zalomil zavčas, narozdíl od jinejch muzikantů, po nejlepší desce a to se na ni další skvělý kusy ani nevešly.

Kurt Cobain by slavil 50 let. "Každý užívá svou vlastní formu heroinu," tvrdil lídr Nirvany

 

tomas-belko

Tomáš Belko (Sto zvířat)

1. V devadesátkách byl hrozně v módě a to mě štvalo, protože jsem chtěl bejt v módě já. Navíc se mi nelíbilo jméno Kurt. Tuhle kapelu jsem ocenil až později, její syrovost, naléhavost, lehkost a neposranost.
2. Sto zířat v té době mělo za sebou vzestup, turné po USA a konkrétně v 94. jsme, tuším, hodně jezdili koncertovat do Francie, takže tenhle rok máme díky francouzskýmu vínu trochu mázlej. Teda aspoň já.

 

radek hentai nRadek Škarohlíd (Hentai Corporation)

1. Nevermind jsem objevil asi v patnácti letech a dostal mě na pár večerů hlavně zvukem a zpěvem. Teď už vím, že je všechno ztrojený a proč se to dělá, zní to surreálně. Jinak mě Kurt dost obtěžoval v tom, že polovina šukuschopných holek si myslí, že k nim promlouvá skrz posmrtný vibrace jejich mysl. Vždycky sem dostal záchvat smíchu a jeb se nekonal.
2. Myslím, že jsem rozhazoval fekálie po kamarádkách ve školce a byl jsem za to trestán nemožností postavení kaštanového zvířátka.

 

honza krizek 2014Honza Křižík (Blue Effect)

1. Především dobu dospívání. Nebylo to hned na první poslech, ale album Nevermind znamenalo ten správný zlom. Vlastně těch alb v tu dobu vyšlo víc, ať RHCP, Faith No More, celá Seattle scéna, Living Colour... Bylo v tom všechno správně namícháno. Včetně oblečení, zvuku a pro nás do té doby nevídané svobody. Hudební i té lidské.
2. Bylo to v době, kdy jsme se chystali na první desku Walk Choc Ice: Keep Smiling, která letos sdílí stejné výročí s tragickou událostí smrti Kurta Cobaina. Čekalo nás spousta koncertů, turné Fuck Da Business, předskakování Mucky Pup, Waltari a RATM. Když se Kurt zastřelil, přečetl jsem si Come As You Are a každý ten den jsem vzpomínal, přemýšlel a opíjel se u toho krabicovým vínem.

TOP 6 hvězd Klubu 27: Příběhy legend, které nikdy nezestárly

moimirp1Moimir Papalescu

1. Pro mě Cobain naprosto nic neznamenal, Nirvanu jsem nikdy nemusel.
2. Co jsem v tu dobu, kdy si ten zmatenej chudák ustřelil kus obličeje, dělal? To si vážně nepamatuju.

 

 

 plexis sqPetr Hošek (Plexis)

1. To jsem byl na začátku 90. let v Norimberku na koncertě svejch oblíbenejch Sonic Youth, když asi hodinu před akcí začala hrát nějaká kapela, která mě úplně rozsekala. Koukal jsem na ně jak Maďar v kukuřici. Skončili asi po tři čtvrtě hodině tak, že si celá kapela na pódiu rozbila huby a šla pryč. Byla to právě Nirvana.
2. V den Cobainovi smrti jsme seděli v hospodě a všichni jsme z toho byli špatní. Celej den jsme pouštěli Nirvanu a nikdo moc nemluvil. Bylo nám jasný, že jedna muzikální éra úplně skončila. Zvláštní chlápek to byl, tenhle Kurt Cobain.

 

chinaski 2013 SQOndra Škoch (Chinaski)

1. Totální fascinace novým hudebním stylem grunge. Prošoupaná kazeta v kazeťáku.
2. Ulejval jsem se z osmé třídy základní školy, protože jsem hrál s bráchou v seriálu Prima Sezóna.

 

 

mike-trafik-bigDJ Mike Trafik

1. Nirvana pro mě znamenala kontakt s úplně jiným zvukem a muzikou, než jsem byl zvyklej slýchat. Byl jsme v šestý třídě na základce, takže to byla v podstatě taková ta opravdu první silná vlna hudebního směru/vkusu která mě v životě zasáhla. Do tý doby jsem se více méně vezl ve středních proudech.
2. Pravděpodobně jsem šel ze školy.

 

udg 2013Petr Vrzák (UDG)

1. Kurt Cobain byl velká osobnost. V patnácti jsme chodili na rockotéky a piva nám kupovali starší kámoši. Nosili jsme vytahaný svetry a všichni řezali do kytar Smells Like Teen Spirit. Nejoblíbenější kapelou stejně vždy zůstali Queen.
2. Zprávu o tom, že se zastřelil, jsem viděl v televizi. Docela mě to zasáhlo, protože jsem člověk, který se strašně bojí smrti.

 

Goodfellas promo01 2013 TOPJonny Angel (The Fellas)

1. Kurt Cobain pro mě znamenal revoluci jednoduchosti. Sundal svejma teplákama v tělocvičně všechny ty fosforeskující akrobatický glamrockový princezny. Taky si pamatuju, že kvůli němu byl můj spolužák Paša přesvědčený, že musí umřít ve dvaceti sedmi jako on. Myslím, že je stále naživu.
2. Jedl jsem mravence s tím samým kamarádem...

 

Marpo interview 10 TOPMarpo

1. První grungeová kapela a protože mam hodně rád Davea Grohla tak potom vznik Foo Fighters.
2. Vůbec netuším, bylo mi 9 let.

 

 

holden caulfieldMartyn Starý (Holden Caulfield, Luno)

1. Nirvanu mě naučili poslouchat kluci, se kterejma mám teď kapelu. Vlastně díky nim a Nirváně jsem začal ve čtrnácti hrát na kytaru. To tak má asi hodně kluků, co skončili s kytarou v ruce. Jednu dobu jsem to poslouchal furt, teď už nejsem takovej rebel, ale samozřejmě na to rád vzpomínám. Jednu dobu dobu jsem balil holky na to, že jsem jim zahrál Something In The Way. No nefungovalo to, pochopitelně.
2. Byl mi právě jeden rok a pravděpodobně jsem se někde v noci válel a brečel a řval v pokaděnejch dupačkách, vyžadoval absolutní pozornost všech okolo a všechny tím otravoval.

 

kfn-promo2013-1 TOPJan Kunze (Kofe-In)

1. Pro mě je Cobain legenda z ranku těch největších, od Hendrixe po Morrisona. Do té jejich 27 party sedí naprosto dokonale. Po převážně tupých 80.letech přinesl na pódia zase tu správnou rockovou rebelii. Formoval vkus celé generace a určitě patří mezi zásadní popkulturní persony 90.let. Autentický umělec, který žil, jak tvořil a přesně tak to i zabalil. "Je lepší shořet než vyhasnout..."
2. Chvilku předtím měla Nirvana hrát v Praze, k čemuž bohužel nedošlo. Co přesně jsem dělal v dubnu 94, si nevzpomínám. Je to pravěk, 20 let. Někde jsem četl, že když si pamatuješ smrt Kurta Cobaina, tak už jsi starý. Sakra!

 

theswitch www 24Majkláč, Sthepa (the.switch)
1. Chlapík, co nosil cool pruhovanej svetr a vystupoval sjetej pod obraz v MTV Unplugged, kde bylo vidět, jak by ho jeho vlastní kapela nejradši zabila.
2. Nevzpomenu, jeho smrt pro mě nic neznamenala
1. V době jeho života pro mě, kluka na střední, znamenal kult, ikonu, revoltu proti systému. Dnes pro mě znamená promarněný dar.
2. Určitě jsme to oplakali a ořvali, možná se opili levným vínem. Nepamatuju si ale na žádnou konkrétní pietu.

 

Weonthemoon 06 TOP

Jakub Salava (We On The Moon)

1. Kvůli Nirvaně jsem začal hrát a vůbec se nějak víc zajímat o muziku. S mým bratrem jsme jako malí hráli jejich covery. Kurt byl mistr ve skládání, jejich muzika je důkazem, že v jednoduchosti je síla.
2. Nevím, ale velká škoda, jak to s ním skončilo.

 

the prostitutes 13Adrian T. Bell (The Prostitutes)

1. Příliš jsem ho nežral, byl to šílenec v kapele šílenců. Pak se zastřelil.
2. Nemám tušení.

 

 

5OT fotoOndra Sova (Five O'Clock Tea)

1. Přesně si vzpomínám na první song, který jsem od Nirvany slyšel. Bylo to Lithium. Slyšet Nirvanu bylo něco, co mi změnilo život. Agresivní zpěv, dravost a nespoutanost mě naprosto pohltila. Dřel jsem všechny songy na kytaru pořád dokola a dokola. Žádná jiná kapela mě tímto stylem tak absolutně a rychle nepohltila. Bylo to jako adrenalin přímo do srdce. Později se ke mě dostala i fantastická kniha Come As You Are, která se stala, po nějaké období mého života, takovou mou malou biblí.
2. Bohužel jsem ročník, který aktivní působení Nirvany minulo. K jejich muzice jsem se dostal až po smrti Kurta Cobaina a o to horší pro mě byl fakt, že něco, co se stalo mojí modlou, je památkou na tuhle výjimečnou kapelu, kterou nikdy neuvidím naživo.

 

nil 01Majkl (Nil)

1. Nirvana pro mě stále platí za naprosto jedinečnou a nadčasovou kapelu s neuvěřitelnou energií a skvělým zvukem. A Kurt je prostě kult! Dodnes mi jeho plakát visí v ložnici.
2. Chodil jsem do sedmičky na základce a nejspíš jsem někde skákal na bikrosu. Ten rok jsem taky poprvé v životě držel v rukách bubenický paličky.

 

 

tokhi nTokhi

1. Nirvanu jsem potkal ještě jako malej, napřed desku s miminem a bankovkou a pak jsem šel i dál. Hodně mě bavil ten unplugged koncert, ten jsem sjížděl dokolečka v období, kdy vrstevníci měli úplně jiný starosti. Bylo to pro mě něco jako vstup do "dospělý" muziky, připadal jsem si hrozně důležitě ve škole se sluchátkama. Díky Nirvaně mě pak bavili i Alice in Chains, Pearl Jam a celá tahle grungová scéna, ale překvapivě zas nejvíc unplugged věci. Už tenkrát mi asi bylo jasný, že ze mě nebude nějakej řezník. Že v Nirvaně existuje někdo jako Kurt jsem samozřejmě zjistil až později. Ale zas ne o moc, jsou lidi, co to neví doteď.
2. Když Kurt umřel, bylo mi 6 let, takže vážně netuším, co jsem mohl dělat. Asi jsem si ten osudný den hrál s legem, nebo tak.

 

bara zemanova bandBára Zemanová

1. Nirvanu jsem začala poslouchat ve 14 letech a byl to jeden z prvních impulsů k tomu založit si kapelu. Kurt pro mě znamenal velkou osobnost, ke které jsem měla a mám respekt a jeho projev ve mě vždy vzbuzoval strašně silný emoce.
2. Jelikož mi byly 4 roky a bylo jaro, asi jsem si někde hrála na písku a stavěla bábovičky.

 

vagynyMooza (Vagyny Dy Praga)

1. Hezkej chlap, koks a unplugged koncert z NY.
2. Byl jsem poprvé v horách na Ukrajině.

 

 

 

morokvengHugo Trkal (Morokveng)

1. Tenkrát nic - tenkrát mi bylo 5 let a o Nirvaně jsem neměl páru. O 10 let později se pro mě post mortem stali legendou.
2. Když Kurt zemřel, pravděpodobně jsem si hrál ve školce s modelínou. {vypnoutslider}

 

Témata: Kurt Cobain, Nirvana, Nevermind

zavřít