ROCKBLOG: Majáles: Děláme si to jinak

Vydáno 13.05.2014 | autor: Ondřej Bambas

Letos toho už bylo bylo k Majálesům řečeno hodně, jelikož ale květen není u konce a tyto akce stále probíhají, jeden fejetonový příspěvek diskuse ještě snese.

ROCKBLOG: Majáles: Děláme si to jinak ROCKBLOG: Majáles: Děláme si to jinak

budejovicky majales 002


Budějovický Majáles probíhající v týdnu od 12. do 16. května v Českých Budějovicích rozvířil hlavně díky šikovnému guerilla marketingu bujnou diskusi. Pozornost si nejen díky své letošní komunikaci zaslouží. A nemůže za to ani tak program, který se hlavně v posledních letech, kdy stále více na síle nabíral ten nejznámější s "největším pódiem české festivalové historie" a "náramky na ruce za dvanáct tisíc", profiloval jako alternativní. Jde o akci slavící jedenáctý ročník, jež existuje díky studentům, kteří se to snaží dělat po svém - trochu jinak.

K letošnímu ročníku se vyrojilo vícero názorů. Hlavní popud k tomuto příspěvku ale zavdal kritický pohled redaktorů Radia Wave. V některých bodech mohou mít pánové pravdu, způsob, jakým se k akci vyjadřují, ale vytváří zbytečně negativní obraz. Ano, takto podaná glosa připoutá daleko více pozornosti, což může nahrát ve výsledku i organizátorům, ale některé věci by se slušelo doplnit.

Je to například historie festivalu, která je opomíjena. Od -123 minut (2004) se dostali k předobrazu dnešního pražského giganta - Kryštof, Wohnout, Vypsaná fiXa (2007), i jeho vedlejší stage - Tata Bojs, The Prostitutes, WWW (2009), až k zahraničním objevům. Pravě u nich lze vyzdvihnout um organizátorů dostat na jih Čech inteprety, z kterých budou v Praze učůrávat o půl roku později. V ČB jste tak mohli vidět zdarma The Feud (prvně již před dvěma lety), Princess Chelsea, Young Fathers i Giantree hrající tento týden v Praze. Až došlo k momentům, že čím zajímavější program byl, tím znamenal víc problémů. Fanoušci naštěstí věrni zůstali a festivalu pomohli vstát na nohy. Ano, svůj podíl mají na chodu akce a jejích možnostech i sponzoři, ale když nikdo nepřijde, provar zachrání jen sbírka (jak tomu bylo v roce 2012). Navíc sponzoři nejsou okatě zviditelňováni, protežováni a v záplavě programu se ztratí.

Program je druhou nezmíněnou položkou. Hudební sekce je sice nejpropagovanější a tvoří základ, který naláká nejvíce účastníků, ale není jedinou. Bohatý výběr nabízí i nespočet divadelních představení, workshopy a v neposlední řadě i diskuse. Díky rozprostření do celého pracovního týdne se tak zvyšuje pravděpodobnost, že si každý najde volnou chvíli a něco si vybere. Z předstátnicového a maturitního období je pak někdy těžké se uvolnit nebo dojet ze vzdálenějšího města, akce je však koncipována zejména pro místní, České Budějovice jsou dostatečně velkým studentským městem. Navíc, hlavní program probíhá až v pátek.


united islands 22


Třetí zásadním bodem je fakt, že za organizací stojí mladí lidé, převážně z řad studenstva a že celou akci se daří dělat pro návštěvníky s volným vstupem. Osobně mi dramaturgie z minulých dvou ročníků trochu připomíná United Islands. Zatímco v Praze už natvrdo sbírkou zapojují Ostrovany, na jihu se drží při zemi s podporou zakoupením merche. Možná tento způsob není udržitelný a bude se opakovat model 2012, ale i když to s českým fanouškovstvím není občas lehké, pomalým vyšlapáváním cesty a určitými ústupky se Budějovický Majáles dostane tam, kam chce. Ostatně, co je špatně na tom dělat kompromisy. Možná by šlo zvolit trochu jiný způsob, Skyline působí vedle zbytku jmen jako pěst na oko, ale že by se jednalo o fatální přešlap, kvůli němuž nejde o ideální akci, je přestřelené. Stačí nahlédnout do programu, kde Skyline vystupují a kde hrají ta aktuální jména.

Pokud se podaří prosadit dění podporující kulturu podobná Budějovickému Majálesu, bude to jenom dobře, včetně pěkné vizitky pro město samotné.

budejovicky majales 003


A třeba to napomůže ke změně návyků tuzemských posluchačů i vnímání hranic mezi scénou komerční a nezávislou, mezi populárním a alternativním. Ve výsledku je jedno, jestli zamíříte na Pražský Majáles, nebo United Islands, jestli jedete raději na Colours než na Rockfór nebo dáte přednost vyprodané O2 Areně před vyprodanou Akropolí. Hlavní je udělat si vlastní názor a umět přijímat argumenty druhých. Ať jíš maso, zeleninu, nebo obojí, BUĎ DOBREJ!

P.S. Autor článku dostal od organizátorů Budějovického Majálesu za článek včetně zmínky Budvaru tučný honorář a vstup na festival zdarma.

text: Ondřej Bambas, foto: facebook - Budějovický Majáles, United Islands

zavřít