ROCKBLOG - Honza Křížek: Už to není, co dřív!

Vydáno 29.11.2014 | autor: redakce

Hlášku: "už to není, co dřív" známe všichni. Anebo: "jó, to za našich mladejch let". Shodou okolností jsem nedávno pracoval na reklamě, ve které se zpívá "Bejvávalo dobře".

ROCKBLOG - Honza Křížek: Už to není, co dřív! ROCKBLOG - Honza Křížek: Už to není, co dřív!


Honza Křížek2014 nHonza Křížek, zpěvák Blue Effect a moderátor rádia Rockzone


Proč se tomuto tématu chci věnovat? Protože mě všechny hlášky tohoto typu neskutečně lechtají v podbřišku, ale spíš jakoby zezadu.

Netvrdím, že to někdy nemůže být pravda. Ano, vyrábělo se poctivěji, pračka nebo auto vydržely déle.

To, co mám ale na mysli, se týká především hudby. Už naše babičky říkávaly: "To se nedá poslouchat, ta dnešní muzika!" Ale to jsou babičky!

Pak tu máme naše otce. Ti zase pro změnu říkají: "Poslední pořádnej bigbít byli Zepelíni, pak už to stálo za vyliž." (štěstí, že mám tátu, kterej nezamrz').

Ono to ale nekončí u našich otců. Moji vrstevníci vzpomínají na devadesátky se slovy: "Tenkrát to fakt za něco stálo, dneska už takový kapely nehrajou."

honza krizek 2014


Jak blízko má toto tvrzení k dalšímu podobnému "za komančů nám bylo líp" asi nemusím zdůrazňovat. Nebo ano? OK. Podle mě asi tak jako Klaus k peru z Chile. Nebo k chili z Peru. Prostě blízko!

Dovolte mi proto jedno upřímné a s láskou mířené doporučení - při následující návštěvě toalety zkontrolujte, zda je vše na svém místě. Pravděpodobně máte vaši ctěnou hlavinku zaraženou až po krk ve vašem ctěném zadečku!!!

Dobrý muziky a kapel je dost a dost! Stačí jen hledat. A dokonce ani to dělat nemusíte, protože dobrá hudba, pokud o to stojíte, si vás dnes prostřednictvím internetu najde sama. Pokud ale hodláte vzpomínat se slzou v oku na to, jak vám bylo dvacet, nic nebyl problém a muzika z tý doby byla ta nejlepší, kterou už nic nemůže překonat, pak se nedivte, že žádná nová nepřijde! A právě proto pak budete chodit a říkat svým dětem: "Co to proboha posloucháš, vždyť to snad ani není hudba, to za našich mladejch let..."


Hudba nám mládí může připomenout, rozhodně ho ale nikomu nevrátí!

A teď si jdu dát někam kávu a vymýšlet u toho lumpárny.

HK.


text: Honza Křížek, foto: Jiří Štarha, archiv

 


 

Honza Křížek2014 TOP

zavřít