BLOG: Grape festival: Funky Foals, přísná MØ a dobrá žúrka, zvlášť keď prišla búrka

Vydáno 17.08.2015 | autor: redakce

Slovenský Grape festival letos skončil kvůli bouřce předčasně. To ale neznamená, že by se návštěvníci nudili - stihli vidět například Foals, Selah Sue, The Maccabees či část setu dánské hvězdy MØ. I když hit léta Lean On zazněl jen z auta.

BLOG: Grape festival: Funky Foals, přísná MØ a dobrá žúrka, zvlášť keď prišla búrka BLOG: Grape festival: Funky Foals, přísná MØ a dobrá žúrka, zvlášť keď prišla búrka

Grape2015 den1-37K hvězdám festivalu patřili Foals

Grape festival
letisko Piešťany
14. – 15 .8. 2015

Je vyprodáno už den před začátkem festivalu. Hodnota lístku stoupla o více než 300 %. Očekávání taktéž přímo úměrně stoupají. Po cestě do Piešťan poctivě trénujem slovenčinu, stejně jako připravujeme játra na víkendovou zátěž. Jsem přesvědčená, že 'Grejp' bude "grejt".

Ovšem už první kontakt s organizátory naznačoval, že tenhle festival nebude žádnej "rokáč", nýbrž trochu punk. Odpovědi pracujících u VIP vstupu na obvyklé otázky týkající se kempu, pásek, parkingu a dalších obvyklých organizačních věcí se nám nedostalo. Našim novým oblíbeným slovem se stalo roztomilé "neviem".

Páteční tropické počasí na rozhicovaném letišti bylo úmorné. Fronty na pivo až příliš dlouhé. Zapálené davy to ovšem neodradilo. Vystoupila řádka známých umělců; Selah Sue, Balthazar, The Maccabees, Tata Bojs, Foals, Kadebostany, Triggerfinger, Sigma a další.

grape2015 den1-6 20150815 1754403675

grape2015 den 2-38 20150816 1145336247

Foals na hlavní O2 stage dostali publikum do radostné euforie. I při tom všem křepčení na lidi doléhal čistý, dobře čitelný zvuk. Lahoda pro uši. To, že v půlce koncertu vypadla světla, už nikdo neřešil. Skákání do davu. Drama střídá drama. Kadebostany předvádí leč lehce vypočítavou, zato ale dynamickou show, která bavila celý stan. A dál už se mi rozpil inkoust.

V sobotu jsme velmi rychle vystřízlivěli se zjištěním, že nám v noci někdo štípl bahohy ze stanu. "Našla se díra v plotě? To mohou být kdekoliv. Sepsal bych to s vámi, ale nemám to ani kam zadat do systému. Tady v Piešťanech je vysoká kriminalita," vysvětloval nám strážník na policejní stanici. Tak jsme si udělali předčasné Vánoce a s novým vohozem se vydali hledat termální prameny. Příjemně osvěženi jsme pak vyrazili za muzikou, tentokrát Wild Tides, Hyena, Fallgrap, Billy Barman a jiní.

grape2015 den 2-47 20150816 1274371373


José González si dal doslova bleskovou show, ani nedohrál set. Program byl kvůli bouřce přerušen. "Je po dešti..." lákal oldschool hit Judity Čeřovské zpátky do areálu. Po hodině se pokračovalo hlavní hvězdou MØ, jejíž neuvěřitelně uvěřitelná přirozenost a zběsilost nás všechny polapila. Oproti loňským Colours of Ostrava se profesně posunula zase o kus dál. Při takovém aerobiku, jaký předváděla, ještě zvládla čistě zpívat. Smekám. Dešťové kapky odrážející se od bicích pěkně dotvářely celý obrázek uvolněné a lehce melancholické koncertní atmosféry.

Nicméně hit letošního léta Lean On jsme si museli poslechnout až v autě na parkovišti. Kvůli dalším přívalovým deštům byli organizátoři nuceni festival předčasně ukončit. Mejdan pokračoval až do ranních hodin právě na parkovišti. Na rádiu Velehrad stage se mezi interprety objevila právě MØ, Royksopp, Moderat, Slagsmålsklubben, Emika... A že to byla pořádná "žúrka"!

Takže organizačně "neviem, neviem", ale jinak palec nahoru.

grape2015 den 2-28 20150816 1974953964


text: Kateřina Motýlová, foto: Čestmír Jíra

zavřít