HITPARÁDY (13.): Ani Daniel Landa coby Žito nesesadil Iron Maiden

Vydáno 23.09.2015 | autor: redakce

Po šesti letech se s novou deskou vrátil Daniel Landa, na první pozici domácího albového žebříčku to ale zatím nestačilo. Vedou totiž podruhé Iron Maiden, v singlech pokračuje krasojízda skupiny Kryštof. V zahraničí září nadále kanadská dvojice The Weeknd - Justin Bieber.

HITPARÁDY (13.): Ani Daniel Landa coby Žito nesesadil Iron Maiden HITPARÁDY (13.): Ani Daniel Landa coby Žito nesesadil Iron Maiden

landaa 15Daniel Landa vydal nové album po 6 letech. Fotka pochází z nedávného Velekoncertu v pražských Letňanech


S podzimní smrští nových alb se české žebříčky konečně rozpohybovaly. Minule jsme oslavovali novou jedničku v podobě Iron Maiden. Těm se na nejvyšším stupínku zřejmě zalíbilo, a tak vidíme desku The Book Of Souls na první příčce i tentokrát. Kdekdo by přitom vzhledem k obrovskému mediálnímu zájmu o Daniela Landu čekal na vrcholu jeho novinku Žito. Obzvlášť když vychází dlouhých šest let po minulé studiovce Nigredo.

Album ale holt není pro kupující takovým tématem jako nedávný Velekoncert, takže se Landa zatím musí spokojit se stříbrem. Bronzoví jsou Kryštof, jejichž turné k desce Srdcebeat startuje už příští měsíc. Samotná nahrávka se přitom drží na medailových stupních už od červnového vydání, většinou pobývala na jedničce.

Na stupně vítězů se nevešli čtvrtí Slayer, kteří tak s novinkou Repentless u nás dosáhli stejného výsledku jako v USA a výrazně lepšího než třeba v Británii, kde jsou 11. Do Top 10 se vklínila i jedna česká novinka, postaral se o ni Jaroslav Uhlíř s titulem Dětem a dospělým.

To v singlech se mnoho nezměnilo, balada Ty a já od Kryštofu stále nenašla přemožitele. Druzí jsou Felix Jaehn a Jasmine Thompson, rovněž už pravidelní okupanti stupňů vítězů, a za jejich Ain't Nobody následují třetí Xindl X a Mirka Miškechová s hitem Cudzinka v tvojej zemi. Alespoň že v dolní polovině žebříčku najdeme několik zajímavých novinek - 65. je kapela Nebe s písní Pláštěnky, o dvě pozice níž startuje Taylor Swift s Wildest Dreams a na čísle 71 najdeme dvojku Macklemore & Ryan Lewis se singlem Downtown.

kryštof ty a jaHit Ty a já od Kryštofu je v rádiích stále nejhranější








V USA si nadvládu stále užívá The Weeknd. Zpěvák, kterého Daniel Maršalík v pár dní staré recenzi označil za "Michaela Jacksona pro hipstery", má nejúspěšnější singl i desku. Nahrávka Beauty Behind The Madness mezi alby vede už potřetí v řadě. Nesesadili ji ani noví Bring Me The Horizon, startující s That's The Spirit na dvojce. Bronz uzmul u nás nepříliš známý Brett Eldredge s Illinois, V Top 10 startují ještě desátí Duran Duran s Paper Gods. Do USA konečně doputoval i britský zázrak jménem Jess Glynne, zpěvačka bere s debutem I Cry When I Laugh číslo 25. 

I když je na prvním místě znovu The Weeknd, ke změně mezi singly přece jen v USA došlo. Minulý #1 hit Can't Feel My Face si totiž pohoršil na trojku a na čele ho střídá jiný zpěvákův singl The Hills. Stejně jako minule je Top 3 čistě kanadskou záležitostí, druhý se totiž drží Justin Bieber s What Do You Mean.

Bieber září také v Británii, kde se vrací na první pozici. Minulý vítěz Sigala se s Easy Love přesouvá na dvojku a stupně vítězů doplňuje Calvin Harris s Deep In Your Love. Albová hitparáda se stala záležitostí Stereophonics, rockeři se díky úspěchu Keep The Village Alive vrátili na trůn po osmi letech. Tehdy byli zlatí s Pull The Pin, další dvě desky pak jedničky nedosáhly. Stejně jako v USA jsou druzí Bring Me The Horizon a třetí příčka připadla navrátilcům The Libertines. Na první místo jako před 11 lety to sice není, ale i bronz novinky Anthems For Doomed Youth je jistě potěšujícím výsledkem. Duran Duran startují na pětce, což pro skupinu znamená nejlepší výsledek od roku 2004. 

Mimo Top 10 zůstala Leona Lewis, novinka I Am 12. místem zdaleka nenapodobila nejvyšší umístění prvních dvou řadovek ani bronz předchozí Glassheart.

Tip týdne: Ella Eyre - We Don't Have To Take Our Clothes Off

Ella Eyre patří zajisté k nejzajímavějším mladým britským zpěvačkám. Má hlas někde mezi Amy Winehouse a Adele, který vynikne zejména v našlapaných tanečních hitech, ale hezky vyzní i v jemnějších polohách. Písničku We Don't Have to Take Our Clothes Off najdete na deluxe edici její čerstvé debutové desky Feline. Jedná se o coververzi hitu Jermaine Stewart z 80. let. V britském singlovém žebříčku ji nově najdeme na 62. pozici. 

 

 

text: Josef Martínek, foto: Patrik Bouzek


landaa 15 TOP

zavřít