ROCKBLOG: Na rozkolu v Citronu se najdou i pozitiva

Vydáno 27.09.2015 | autor: redakce

Není to tak dávno, co média informovala o rozkolu v řadách skupiny Citron. Překvapení byli všichni, kdo se o kapelu zajímají. Podle škodolibých poznámek informace zaskočila i jedince, kteří tuzemskou scénu podrobně nesledují, neboť žili v domnění, že Citron se rozpadnul už dávno...

ROCKBLOG: Na rozkolu v Citronu se najdou i pozitiva ROCKBLOG: Na rozkolu v Citronu se najdou i pozitiva

 

helloween 3 20101229 1908809881Citron během předskakování Helloween v roce 2010


Fanoušci chodí na koncerty převážně kvůli muzice či dobrému pití, zkrátka za zábavou. O to víc jsou potom někteří překvapeni, když na povrch vyplují skutečnosti naznačující, že zatímco dav v kotli zapomíná na starosti nastřádané za pracovní týden, na pódiu ona pracovní směna právě probíhá. A v zákulisí před koncertem, případně po jeho skončení, to není ani zdaleka taková idylka, jak se může na první pohled zdát. Iluze kytarových hrdinů či pěveckých bohů se může rozplynout rychleji než důvěra v české politiky.

Opravdu je ale takové překvapení, že i v hudební oblasti jde o peníze až v první řadě? Těžko. To jen rocková, případně metalová scéna (snad) nemají ještě tolik pošramocenou pověst. Pop produkty typu Miley Cyrus či (h)různé boy bandy sotva mohou někoho otrávit svými činy víc než samotnou přítomností v hudebním průmyslu. Natož aby veřejnost zůstala konsternována po zjištění, že jim jde jen o prachy.

citron logoZatímco světovou scénou svého času hýbaly kauzy Dave Lombardo vs. Slayer, příp. Geoff Tate vs. Queensrÿche, v našich končinách můžeme s úžasem sledovat konec skupiny Hudba Praha a současně vznik seskupení Hudba Praha Band. Nejnověji se lze dohadovat, kdo tvoří ten jediný a pravý Citron. Radim Pařízek přirovnává aktuální dění k rozvodu. Není to úplně zcestné srovnání. Konec manželství se málokdy obejde bez vášní a emocí, stejné je to i mezi letitými spoluhráči. Na jedno ale všichni zapomínají. Vítězem sporu se nestane strana, které se podaří na oponenta "nakydat" více špíny. Čím dříve se obě frakce dohodnou, tím lépe. Ideálně bez soudní dohry.

Jediným bodem, na kterém se momentálně Pařízek s ostatními ex-Citrony shodne, je smutný fakt, že skupina delší dobu nefungovala. Obě větve pochopitelně vidí hlavní podíl viny na druhém břehu. Aspoň fanoušci by se proto mohli zbavit všudypřítomného negativního pohledu na vše kolem a zkusit vnímat celou záležitost očima nenapravitelného optimisty. Místo jedné skomírající skupiny budou mít možnost sledovat rovnou dvě. Obě plné odhodlání dělat věci po svém. Konečně tak, jak si zřejmě již delší dobu všichni přáli, ale nebylo jim to umožněno. Což je mnohem lepší než prodlužovat agónii, byť pod záminkou udržení legendy při životě.

citron-003 vyrRadim Pařízek podle dostupných informací vlastní práva na název a logo kapely Citron. V té zůstal na chvíli sám. Svým způsobem jediným logickým krokem, což nevylučuje, že zároveň též zoufalým, bylo oslovení Ladislava Křížka. Ten může být Pařízkovým esem, ale i katem. Málokdo na zdejší metalové scéně se v očích této komunity zdiskreditoval tolik, jako někdejší "zlatej chlapec". Ano, řeč je samozřejmě o projektu Damiens. Na stranu druhou - slyšet pradávné hity z alba Radegast s původním hlasem je i po letech lákavé...

Házet nástroje do žita nemusejí ani Jaroslav Bartoň a spol. Také oni již pracují na nových skladbách. Absence zažitého názvu není nutně překážkou. Příkladem mohou být třeba Black Star Riders, i když ti se jména Thin Lizzy vzdali dobrovolně. Ať už nový materiál vydají a následně živě předvedou pod jakýmkoliv logem, o smysluplnosti obou projektů rozhodnou stejně fanoušci. Ovšem nikoliv svými výlevy na sociálních sítích, ale účastí na koncertech. Nalákat jich dostatečný počet, to už je úkol pro jednotlivé muzikanty. Na pódiu totiž neleží jen peníze, ale většinou i pravda. Na to, kdo bude považován za nositele tradic kapely Citron - bez ohledu na vlastnictví práv na logo apod. - si tedy budeme muset ještě chvíli počkat.


text: Tomáš Rumler, foto: archiv, Anglika Špicarová


HRANICKÝ TOP

zavřít