BLOG: Eurovize 2019 a jedna velká politická hra

Vydáno 13.05.2019 | autor: Aleš Harazim

Letošní ročník nejsledovanější hudební soutěže Eurovision Song Contest bude mnohem víc o politice než v předchozích letech. Proč? Protože se odehrává v Izraeli. A protože izraelsko-palestinský konflikt je stále ožehavé téma.

BLOG: Eurovize 2019 a jedna velká politická hra BLOG: Eurovize 2019 a jedna velká politická hra

V úterý 14. května se uskuteční první semifinále, kterého se účastní také česká kapela Lake Malawi. Ta doufá, že se probojuje až do sobotního finále, což by se České republice povedlo teprve potřetí. V čem je ale celý ročník opravdu zajímavý? Odehrává se tentokrát v izraelském Tel Avivu, v době, kdy spousta hudebníků v čele s Rogerem Watersem a dalšími Izrael bojkotuje kvůli jeho postoji vůči Palestincům.

Česko budou v Eurovizi zastupovat Lake Malawi, příští rok se národní kolo vrátí do televizního přímého přenosu

Soutěž Eurovision Song Contest vznikla v roce 1956 jako kulturní propagace evropského spojenectví. Jednotlivé země do ní nominují své umělce a show během třiašedesáti let existence expandovala i mimo země Evropské unie. Od roku 1973 je jednou z těchto zemí Izrael. Loni zvítězila izraelská zpěvačka Netta, což znamená, že se letošní ročník koná právě v její domovině. 

PROPALESTINSKÁ ORGANIZACE CHCE, ABY UMĚLCI EUROVIZI BOJKOTOVALI

Není to poprvé, kdy se Eurovize odehrává v Izraeli. Soutěž už tam zavítala v letech 1979 a 1999, ovšem v té době nebyla zdaleka tak aktivní organizace Boycott, Divestment, Sanctions (BDS), která se nenásilně snaží docílit tří věcí: skoncovat s okupací a blokádou palestinského území, uznat práva Palestinců v Izraeli a umožnit návrat palestinských utečenců. Aby toho docílila, tlačí na jednotlivce, korporace, organizace, vlády. V uměleckém světě se jí docela daří - podařilo se jí například přesvědčit Lorde nebo Lanu Del Rey, aby v Izraeli nekoncertovaly. Nyní tlačí na jednotlivé účastníky pěveckého klání, aby jej bojkotovali.

Eurovizi vyhrála kdákající Izraelka Netta, Mikolas Josef zajistil České republice šesté místo

Tam moc úspěch nemá. Alespoň prozatím. Otevřený dopis podporující bojkot podepsal například Charlie McGettigan, jeden z dřívějších vítězů, přidali se samozřejmě Roger Waters z Pink Floyd nebo skladatel a hudební producent Brian Eno. Islandská kapela Hatari se nechala slyšet, že během svého vystoupení plánuje nějaký druh protestu. A agentura Reuters uvedla, že izraelská veřejnoprávní televize Kan, která má přenos na starosti, výrazně navýšila rozpočet na zajištění bezpečnosti. Ale to je vše.

Izraelsko-palestinský konflitk je složitý, komplexní a rozhodně tu do něj nebudeme zabíhat, ale Eurovision Song Contest 2019 jenom ukazuje, jak může být hudba a umění provázané s politikou a světem kolem nás. Mají se umělci oprostit od vyjadřování názorů? Proč by měli? Umělci jsou také lidé s názorem, nejsou to jen roboti generující písničky. Jejich názory nemají o nic menší váhu než vaše. Patří to ale na půdu soutěže, která se naopak snaží spojovat a být maximálně pozitivní?

To jsou otázky, na které není snadná odpověď. A každý ji bude mít asi trochu jinou.

Text: Aleš Harazim

Témata: Eurovision, Izrael, Palestina, Roger Waters, bojkot

zavřít