BLOG: Jak vypadal koncert Eda Sheerana v Letňanech za plotem?

Vydáno 08.07.2019 | autor: Aleš Harazim

Vítejte v trochu jiném světě. Vítejte ve světě sockové pospolitosti, tvrdého alkoholu a stejného nadšení, jenom zadarmo a trochu dál. Vítejte na koncertu Eda Sheerana v Letňanech za plotem.

BLOG: Jak vypadal koncert Eda Sheerana v Letňanech za plotem? Výhled lze najít docela slušný


Je to skutečně takový svět ve světě. Lidé postávající v polích, s dalekohledy, schůdky, dokonce vybavení štípačkami, pokud by jim organizátoři chtěli zamezit ve výhledu. Za velké koncerty v Letňanech se totiž nemusí platit horentní sumy. Stačí přijet, najít vhodnou cestu a vhodné místo a postavit se za plot. Když se vám poštěstí, budete mít i výhled na pódium. Postavy na něm budou sice jako malí mravenečci, ale to jsou i na některých místech s lístkem. Zvuk a obrazovky budou trochu nesynchronizované, protože chvíli trvá, než k vám hudba doputuje, ale pořád uslyšíte živou muziku. Když bude foukat, zvuk bude nekonzistentní. Ale je to zadarmo, tak co. Hlavně mají koncerty v Letňanech za plotem svoji neopakovatelnou atmosféru.

LIVE: Ed Sheeran v Praze: Každá dívka měla pocit, že zpívá jen pro ni

"Ještě nezačal ani hrát Ed Sheeran a už tam v poli dva lidi souloží," říká přicházející dívka, která se právě vrátila z místního WC. Tedy pole u plotu areálu v Letňanech, kde dohráli předskokani a na pódium se chystá Ed Sheeran. Fanynky mají dokonce i kelímek s Edem Sheeranem. Jak je to možné? Je to jednoduché. Spousta stánků je ještě před vstupem do areálu. Nejenže si tedy člověk, který jde na koncert zadarmo, může koupit speciální kelímek s pivem, ale dokonce je tam i hafo stánků s jídlem. Oficiálně pro návštěvníky koncertu, pokud ještě nechtějí jít dovnitř. Neoficiálně i pro polní lidi.

RECENZE: Ed Sheeran napsal do třetice všeho modrého svoji nejlepší desku

Když byl koncert Rolling Stones, odhadovalo se, že za plotem byly zhruba tři tisíce lidí. Na Edu Sheeranovi to bylo podstatně méně, ale i tak šlo o zajímavou směsici. Cyklisté, co zrovna projížděli a rozhodli se zastavit. Pán v obleku, který si řekl, že se cestou z práce podívá, jak ten slavný zrzek zpívá. Fanynky, které se vrátily z Rock for People a už jim nezbyly peníze, ale koncert stejně vidět chtěly. Také za plotem zpívaly některé písničky slovo od slova. Rodinky s dětmi, které mají Eda Sheerana rády, ale lístky pro všechny by je stály majlant.

Všechny tyhle lidi spojuje jediné - mají koncert, mají ho zadarmo, jsou za plotem. A jak jsme na tom všichni stejně, jsme tu všichni přátelštější, povídavější. Nemusíme si kupovat pivo za 70 Kč, někteří mají tvrdý alkohol a precizní mix Havana a Coca Cola nabízejí i sousedům. Jsou tu lidé opilejší, uvolněnější. Vyhráli jsme nad systémem. Lidé tleskají i za plotem, i když to Ed nemůže slyšet. Když řekne, aby lidé rozsvítili na mobilech svítilny (moderní verze zapalovačů), činí tak i fanoušci za plotem. Všichni jsme součástí koncertu, i když ne tak docela.

Organizátoři říkali, že na koncertu Eda Sheerana budou velká bezpečnostní opatření, uzavřené ulice. Proti lidem za plotem se nic moc dělat nedá. Projíždějí policisté, někteří dokonce na koních, ale jen kontrolují, zda se tu nedějí nějaké výtržnosti (těch výše zmiňovaných v polích si nevšimli) a jdou dál. Organizátoři sice občas na plot dají nějaké ty černé plachty, ale stačí obyčejné štípačky a už je zase vidět. Lidé za plotem jsou vybavení. Občas stačí i nějaké ty schůdky a už se díváte nad plotem.

Je koncert za plotem v Letňanech lepší? Jste daleko, zvuk se tříští. Koncert to není lepší. Má to atmosféru? To rozhodně.

Text: Aleš Harazim

Témata: Ed Sheeran, koncert, Letňany, plot

zavřít