BLOG: Nevyhnutelný konec kamenných prodejen s hudbou

Vydáno 15.10.2019 | autor: Aleš Harazim

Padl velikán největší. Bontonland. Nejvýznamnější prodejce hudebních nosičů, který má mimo jiné několikapatrový obchod na Václavském náměstí. Fungoval u nás čtvrt století, ovšem nyní se akcionáři rozhodli k dobrovolné likvidaci společnosti. Prostě se jim nedařilo. Dobám kamenných obchodů už odzvonilo.

BLOG: Nevyhnutelný konec kamenných prodejen s hudbou BLOG: Nevyhnutelný konec kamenných prodejen s hudbou

Pokud patříte mezi mladší ročníky, možná jste tam nikdy nezavítali. Ale milovníci hudby legendární Bontonland na Václaváku jistě znají. Autor tohoto blogu není zase TAK velký pamětník, ale i tak tam občas chodíval obdivovat výstavku novinek. Nejen hudebních, ale i filmových.

ROCKBLOG: Kolik kdo hudbou vydělal? Prozradí to Zlaté a Platinové album s novými pravidly

Bontonland se snažil jít s dobou, takže do svého portfolia přidal merchandising jako trička s Guardians of Galaxy, filmové a televizní figurky, videohry, nakonec měl také krásnou zásobu vinylů. Jasně, za ty Pink Floyd na vinylu, co jsem kupoval tatínkovi k Vánocům, jsem dal o tři stovky víc, než kdybych si je kupoval přes internet, ale zase v tom bylo kouzlo!

Není to asi nic extra překvapivého. Na Západě se zavírání i těch největších prodejců hudebních nosičů děje už poslední roky. A k nám ty trendy vždycky přicházejí tak nějak se zpožděním. Když začali v Londýně zavírat pobočky HMV, kam jsem vždy při návštěvě hlavního města Anglie s nadšením chodíval, byl to tak nějak přirozený vývoj.

Lidé si prostě už hudbu moc nekupují v kamenných obchodech. Všichni ji streamují, platí si Spotify, ti největší fanoušci si kupují desky přímo na koncertech (a většinou se na ně nedostane, protože i na těch malých akcích začíná být třicet kousků vinylu na koncert v Česku docela málo). Proč chodit do obchodu a tam se v něčem hrabat? Jasně, nám pamětníkům to bude možná chybět, ale mladí ani nevědí, k čemu by jim to bylo.

A když už si i ten mladík bude chtít koupit vinyl, proč by někam chodil, když může kliknout a přijde mu deska poštou? Inu, čas nezastavíš.

Text: Aleš Harazim

Témata: Bontonland, vinyl, hudební CD, prodejny, kamenné prodejny

zavřít