BLOG: Summer Punk Párty ve Volyni aneb Jak vzniká punkový festival

Vydáno 13.08.2019 | autor: redakce

Již tradiční festival Summer Punk Párty rozburácí i letos prostory malebné prvorepublikové plovárny v jihočeském městečku Volyně. Dvoudenní akce proběhne 16. a 17. srpna. Její atmosféru nám v blogu za pořadatelský tým přiblížil Šimon Blaschko. 

BLOG: Summer Punk Párty ve Volyni aneb Jak vzniká punkový festival BLOG: Summer Punk Párty ve Volyni aneb Jak vzniká punkový festival

Už je tomu pár let, co jsme s kamarádem Ondrou Smahou začali na plovárně ve Volyni pořádat hardcore-punkový festival Summer Punk Párty. Psal se tehdy rok 2012, byl pátek 17. srpna a právě probíhal první ročník. Netušili jsme, zda někdy dojde na pokračování. Dorazilo tehdy na tři sta návštěvníků a i přes skluz jako hrom a naši pořadatelskou neobratnost se všichni bavili. Proto jsme si hned další den se šílenou kocovinou řekli, že do toho za rok jdeme znovu!

Summer Punk Párty ve Volyni láká na Get The Shot nebo Total Chaos

Pojďme se ale vrátit ještě o pár měsíců zpátky k tomu, jak to celé začalo. S Ondrou jsme se znali z různých akcí a já za sebou v té době měl asi tři uspořádáné koncerty. Právě proto mě Ondra oslovil, jestli bych s ním neudělal menší festival na koupáku ve Volyni, že i provozovatel by to s námi zkusil. Dohodli jsme se, že o víkendu zajdeme na pivo a probereme to. Další den už mi ale Ondra hrdě hlásil, že má termín a dvě domluvené kapely. A tak to celé začalo. Byznys plán, detailně propočítaný rozpočet, právní stránka věci? Nic z toho jsme neměli a neřešili, naší vlajkovou lodí byla mladistvá nerozvážnost a hlavně chuť něco udělat.

Na druhém ročníku jsme rozšířili program na deset kapel (z toho dvě zahraniční), o rok později jsme byli už dvoudenní, největší zlom ale přišel s prvním větším zahraničním jménem - na čtvrtém ročníku nás návštěvou poctila americká hardcoreová partička First Blood a my jsme se poprvé vyšplhali na tisíc návštěvníků, což pro nás stále byla neuvěřitelná čísla.

Zároveň nám to ale otevřelo dveře k velkým kapelám, zavítali k nám třeba Dog Eat Dog (USA), The Casualties (USA), Deez Nuts (USA), Itchy (DE), Siberian Meat Grinder (RU) a hromada dalších. Návštěvnost se zároveň ustálila na patnácti stech lidech, což je prakticky maximum areálu.

A jak jsme se změnili za ty roky my jako pořadatelé? Už si umíme spočítat, kolik to celý stojí, založili jsme si spolek, abychom dokázali fungovat oficiálně, a hlavně na místě se staráme, aby kapely měly prvotřídní servis a byly u nás spokojené. Jinak v nás ale pořád buší HC/punkové srdce. Museli jsme trochu rozšířit řady, celoročně nám pomáhá můj brácha, který se stará o grafickou stránku festivalu, na místě jsou nám pak nápomocni dva naši dobří kamarádi, kteří se celý rok těší na to, jak jim dá tenhle víkend do těla.

Starají se o přestavby, bednění, roznášení cateringu a vlastně všechno, co nám na očích vidí, i proto si vysloužili přezdívku otroci (kterou ale samozřejmě berou s humorem). Máme vlastní festivalový merch, kromě tradičních věcí jako trika nebo čepice jsou součástí třeba i pohledy s momentkami z minulých ročníků, které můžete přímo z areálu odeslat svým rodinám nebo kamarádům.

A v čem tkví kouzlo našeho festivalu? To je asi otázka hlavně pro návštěvníky, kteří jsou nám stále věrní. Osobně mám ale dva tipy. Tím prvním je areál a celková rodinná atmosféra akce - malebná prvorepubliková plovárna, kde si můžete dát pivo, vlézt si do bazénu a odtud během horkého srpnového odpoledne sledovat dění na pódiu... Troufám si tvrdit, že to moc festivalů nemá. A druhá věc je náš přístup - už od prvního ročníku jsme hlavně srdcaři, festival jsme nikdy nestavěli tak, aby nám vydělal, ale aby jsme si ho užili my i návštěvníci, což sice občas stojí paradoxně víc peněz, ale nás by to jinak nebavilo.

Stejně tak každý rok zveme hned několik neziskových organizací, které si odvážejí částky v řádu tisíců na podporu své činnosti. A samozřejmě poctivě přistupujeme i k afterparty, kterou netrávíme v backstagi, ale normálně v areálu, kde nepohrdneme žádnou kořalkou.

Jak dopadne Summer Punk Párty letos, to je zatím ve hvězdách! Výsledek se dozvíme už tento víkend (16. a 17. srpna. Nemáte-li ještě plány, moc rádi vás u nás uvidíme!

Text: Šimon Blaschko, foto: Jakub Pubal, Petr Beneš, Stanislav Hubáček

Témata: Summer Punk Párty, pořadatel, festival

zavřít