BLOG: Zákaz focení koncertů mobilem? Ano, nebo ne? Spíše ano, řekl bych...

Vydáno 21.06.2019 | autor: Aleš Harazim

Je to kontroverzní téma, které budí mezi fanoušky hudby vášně. Rozděluje je, všichni jsou na svých barikádách a odmítají připustit argumenty jedné nebo druhé strany. Nepřipomíná vám to něco? Inu, lidé se prostě v poslední době docela rádi hádají. Zákaz focení mobilem na koncertech ale má něco do sebe.

BLOG: Zákaz focení koncertů mobilem? Ano, nebo ne? Spíše ano, řekl bych... BLOG: Zákaz focení koncertů mobilem? Ano, nebo ne? Spíše ano, řekl bych...

Je několik umělců, kteří nesnášejí mobilní telefony. Jack White se nedávno nechal slyšet, že nejenže nevlastní žádný smartphone. On nevlastní ani žádný mobil. Není proto divu, že na svých koncertech zakazuje focení. Chce, aby si lidé užívali hudbu, dívali se na pódium a necivěli při tom do malých displejů. Podobný zákaz měl na nedávných českých koncertech také Bobby McFerrin a úplně nejaktuálnější bylo vystoupení kapely Tool po třinácti letech v O2 areně. Tam byl zákaz a jeho vymáhání nejbrutálnější.

Dopředu bylo upozorněno, že Tool si nepřejí, aby někdo fotil nebo natáčel během koncertu na jakékoli zařízení včetně mobilních telefonů. Kdo neuposlechl, mohl být vyveden ven. Spousta lidí nad tím mávla rukou, že je nikdo určitě vyvádět nebude. Pak velice rychle zjistili, jak přísně se dodržování pravidel hlídalo. 

Kolem kamaráda vyvedla ochranka zhruba třináct lidí, kteří čekali dlouhá léta na koncert Tool, aby pak na zbytek své party čekali smutně před O2 arenou. Kolem mě vyvedli dva lidi, kteří to nevydrželi. Ale víte co bylo úžasné? Všichni se nechávali strhávat hudbou, dívali se na pódium a nikdo vám před obličejem nešermoval s mobilním telefonem snažícím se zaznamenat něco, co bude mít stejně příšernou kvalitu. Nikde v divácích nic nesvítilo, protože kdyby se rozsvítilo, máte po koncertu.

LIVE: Koncert Tool v O2 areně byl hlavně a především o hudbě. Za focení a nahrávání mobilem se vyvádělo

Tool to měli nejgeniálnější. Před poslední písničkou, předtím, než zmizeli zase na pěkných pár let z pódia, poděkoval zpěvák Maynard James Keenan divákům za ohleduplnost a sdělil jim, že teď si mohou své mobily konečně vytáhnout a udělat si památku. Celý koncert si lidé užili a nakonec měli ve svém zařízení i důkaz, že tam byli.

Samozřejmě jsou pak koncerty, kde vám ani ten poslední song nedovolí. Jack White je dobrý příklad, ale tam se zase nevyvádělo, spíše upozorňovalo a hrozilo.

Nefotit na koncertech, mít takové zákazy a tvrdě je postihovat, je podle mě dobrý nápad a posun kupředu. Lidé, kteří se jdou podívat na živou muziku, aby většinu času civěli do svého mobilního telefonu, jak skvěle natáčejí, si mohou rovnou pustit záznam na YouTube a nemusí tedy dávat spoustu peněz za lístek a někam se plahočit, ne? Co z toho mají? Většinou se pak ani na ty záznamy doma stejně nedívají. Nebo to snad ukazují kamarádům? Chraptící zvuk, kde není ani rozpoznat písnička, natáčený zdálky, takže vidíte jen pár teček na pódiu a jedna z nich má být Mick Jagger?

Každý si samozřejmě může koncert sám sobě kazit, jak uzná za vhodné. Zaplatil, tak ať se na něj třeba nedívá. Jenže mobilní telefony ve vzduchu kazí zážitek i lidem, kteří nechtějí sledovat pódium skrze displej. Když vám před obličejem takový displej visí od někoho před vámi, máte smůlu. A to ani nemluvíme o těch lidech, kteří si neumějí vypnout při focení blesk a ve tmě vám blýskají na záda v zoufalé snaze, že to světlo možná dosáhne těch 30 plus metrů až na pódim.

LIVE: Mikrofony se kácí, když Jack White klátí kytaru

Když vám v kině mohou zakázat mluvit nahlas, telefonovat a vypnut mobilní telefon při promítání filmu, abyste neobtěžovali ostatní, totéž by mělo být požadováno na koncertech. Neobtěžujte ostatní. Před každým koncertem by mělo běžet stejné upozornění jako v kinech.

Mobily na koncertech jsou zlo. Nemějme mobily na koncertech. A i když je nikdo nebude zakazovat, stejně je nevytahujme. Jsme na živé muzice. Užívejme si jí živě.

Text: Aleš Harazim, Foto: David Webr, David James Swanson

Témata: mobilní telefony, mobily, koncert, živá hudba, živě, zákazy, Tool, Jack White, Bobby McFerrin

zavřít