Domácí hudba v roce 2016: Silné debuty i politické bahno v čele s Ortelem nebo Olivií Žižkovou

Vydáno 28.12.2016 | autor: Josef Martínek

Domácí hudební scéna zažila v roce 2016 příval zajímavých nových jmen, což s sebou přineslo i několik zajímavých desek. Pokračoval ale i trend nastolený z minulých let, kdy hudební kulturu stále častěji ovlivňuje politika.

Domácí hudba v roce 2016: Silné debuty i politické bahno v čele s Ortelem nebo Olivií Žižkovou Lenny vydala zdařilý debut Hearts

Kauza Ortel versus Slavík rezonovala společností snad ještě silněji než v minulém roce, především proto, že se tentokrát našli umělci jako Radoslav Banga nebo Ben Cristovao, kteří se vůči kontroverzní kapele vymezili. Rozdělení společnosti ale prosáklo i na Anděly, kde během svého vystoupení Lenka Dusilová kritizovala prezidenta Zemana, za což následně na sociálních sítích schytala řadu vulgárních nadávek. Korunu všemu nasadila Olivie Žižková se svou písní Evropo, dýchej, nad kterou dodnes zůstává rozum stát. Před volbami to na nás ale s podobným tématem a heslem "Volte růžovou budoucnost" zkoušela třeba i blogerka Dominika Myslivcová

Ben Cristovao objasnil, proč si nepřišel pro Slavíka: Pro lidi, kteří ocení fašismus, nemám žádný respekt

NOVÁČCI ZABODOVALI

Ještěže v uplynulém roce vyšlo alespoň tolik zajímavých debutů. Běžné posluchače i kritiky dokázala sjednotit Lenny, která po letech příprav konečně vydala svou prvotinu Hearts - na náš mainstream rozhodně pozoruhodnou. Premiérově se albem Hedgehog představili i písničkář Thom Artway, ovlivněný mezinárodní folkovou scénou, nebo Emma Smetana, již inspirovala především hudba jejích oblíbených šedesátých a sedmdesátých let. Svou deskou What I've Done dokázala, že rozhodně není "zpívající celebrita".

RECENZE: Lenny je v srdci rockerka i něžná holka za klavírem

Komu to je pořád málo, přihoďme indie folkovou dvojici teepee s prvotinou Albatross, Tuzexův temný projekt Smrtislav nebo dívku se zázračným hlasem Maellu, a je jasné, že domácí scéna začíná konečně ožívat. Obzvlášť když se větší pozornosti dostalo již vyzrálému Davidu Stypkovi, jenž přišel s neotřelými českými texty, které se vyčleňují z rádiového bezvětří. Do éteru míří spíše Light And Love s mezinárodně znějícím popem, poprockeři Hodiny, tanečně experimentující Mikolas Josef nebo hiphop-popová Poetika.

vložte odkaz, text nemažte

A nejlepší deska roku? Na té se letos asi užší hudební veřejnost neshodne, jasného favorita totiž nemají ani hudební ankety. Někoho dojala rozlučka Priessnitz (Beztíže), jiní se rozplývali nad stále autentickými rýmy Kata z Prago Union (Smrt žije) nebo se nechali unášet na vlně melancholie s Republic Of Two (Back To The Trees). Zajímavým projektem byl i Koller & Friends, který díky osobitým coververzím hostů přinesl nový pohled na zpěvákovy písně. A výborné desky přišly díky Katarzii (Agnostika) nebo Longital (Divoko) i ze sousedního Slovenska.



ČESKÁ KAPELA NA GLASTONBURY

Muzikantský život v 21. století je ale kvůli klesajícím příjmům z prodeje desek hlavně o koncertování. Na jaře, na podzim i v létě na festivalech - kapely i sóloví interpreti jezdili republikou, jak mohli. Tomáš Klus se vrátil po roce, Lucie připravila čtyři megakoncerty, Kryštof podruhé přišel se svými Kempy a stále masovější festival Hrady CZ lákal na Kabát - jinak ale bylo víceméně vše při starém. K trendům posledních let, zahrnujícím spojení popových či rockových umělců s orchestry nebo společná turné více interpretů, ještě přibyl fenomén jménem Forum Karlín. Zdá se, že populárnější koncertní halu momentálně mezi domácími umělci nenajdete.

Zahraniční hudba v roce 2016: Odchod velikánů, nástup r'n'b a spousta hvězd v Česku

Co by ale nemělo být opomenuto, je úspěch Mydy Rabycad, kteří to letos dotáhli až na slavný britský festival Glastonbury. Kromě toho hráli i v Jižní Koreji nebo Turecku a v závěru roku nahrávali v prestižních Red Bull Studios v Berlíně. 

Na závěr se sluší připomenout i ty, co tenhle rok, kterým hýbala třeba i kontroverzní pražská buskingová vyhláška nebo rostoucí obliba YouTuberů, nepřežili. Jsou mezi nimi legendární kytarista Radim Hladík, Juraj Černý z Tublatanky, textař, hudebník a DJ Jiří Smetana, jazzové osobnosti Jaromír Hnilička a Karel Růžička nebo promotéři Přemysl Černík (Mighty Sounds) a Ozzák (Ozzy a Potkan).

Témata: hudba 2016, Ortel, Olive Žižková, Lenny, Emma Smetana, Thom Artway, Smrtislav, teepee, Maella, David Stypka, Mikolas Josef, Hodiny, Longital, Katarzia, David Koller, Priessnitz, Prago Union, Republic Of Two, Lucie, Tomáš Klus, Kabát, Kryštof, Mydy Rabycad

zavřít