HITPARÁDY (31.): Děsivá invence českých rádií - nejvyšší novinku mají Michal David a fotbalista Pavel Horváth

Vydáno 03.02.2016 | autor: Josef Martínek

Pohled na žebříček hranosti v českých rádiích je kvůli minimálním změnám dlouhodobě žalostný. Nezdá se ale, že by šli dramaturgové nějak do sebe. Naopak - nejvyšší novinku tohoto týdne má Michal David. Světe, div se, jeho píseň vtrhla rovnou do Top 20. 

HITPARÁDY (31.): Děsivá invence českých rádií - nejvyšší novinku mají Michal David a fotbalista Pavel Horváth Pavel Horváth v klipu Michala Davida

MICHAL DAVID A FOTBALOVÁ HVĚZDA DOBÝVAJÍ RÁDIA

Obvykle startují novinky v českém rádiovém žebříčku spíš až v dolních patrech první stovky, když jde ale o Michala Davida, najednou jde píseň ihned do nejvyšších rotací, konkrétně na 18. místo. Skladbu s "poetickým" názvem Čuměj, čuměj, nekoukaj nazpíval David nově s fotbalistou Pavlem Horváthem k filmu Decibely lásky. Je to samozřejmě hrozné, ale lidem z rádií to holt ke štěstí stačí. 

Na úplném čele ke změně nedošlo, stále vede Adele s Hello, na záda jí nedýchají novinky, ale naopak hity přes půl roku staré, tedy Cudzinka v tvojej zemi Xindla X a Ty a já od kapely Kryštof. Jestli se dají rádia aspoň za něco pochválit, tak snad za to, že dávají stále víc prostoru tuzemské scéně. Zatímco dříve bylo výjimkou, když jste v Top 20 zavadili o českého interpreta, teď ovládají nadpoloviční většinu - 11 míst z dvaceti. 

HITPARÁDY (30.): Justinu Bieberovi dorostla tvrdá konkurence - v žebříčcích ho prohání Shawn Mendes

Ani v albech se první příčka nemění, čeští kupující vzpomínají na prvním místě už potřetí v řadě na Davida Bowieho. Jeho Blackstar z dvojky následuje Adele s 25 a z bronzu Slza s nahrávkou Katarze. Tato dvojice patří také k favoritům ankety Žebřík, získala totiž v 1. kole od hlasujících hned tři nominace. Víc jich mají jen Kryštof a Chinaski. Jedinou novinku v Top Ten obstarali na čísle pět Megadeth s albem Dystopia. 

Hudební ceny Žebřík: nominacím vévodí Kryštof, Chinaski, Slza a Barbora Poláková, uspěli i Tata Bojs, David Koller či Aneta Langerová

BRITOVÉ FANDÍ KLUKŮM Z KANADY

V Británii nejvíc bodují kanadští hoši Shawn Mendes a Justin Bieber. Prvně jmenovaný udržel singlové zlato se Stitches, zatímco Bieber, který v listopadu přijede i do Prahy, má stříbro s Love Yourself a další dvě skladby do 10. místa. Nejvyšší novinku má na 13. místě Rihanna - spolupráce s Drakem Work uspěla, i když měla na ovlivnění pořadí jen něco málo přes jeden den. 

Také u Britů brání Adele k návratu na trůn David Bowie. Blackstar slaví znovu zlato, kdežto 25 se opět musí spokojit se stříbrem. Nemění se ani trojka, kde je Bowieho Best Of. Z Novinek se tak nevýše prokousali Suede s Night Thoughts, a to na šestku. Z elitní desítky zabral hned polovinu míst Bowie. 

ADELE SE VRACÍ NA VRCHOL

Ke kompletnímu přehledu už chybí jen žebříčky americké. V tom singlovém se stále nejvíc daří Justinu Bieberovi, když svou minulou #1 hitovku Sorry střídá nově vítěznou Love Yourself. Na "bednu" už poskočili twenty one pilots, kteří v pátek 5. února vystoupí v Praze. Bronz urvali se Stressed Out. Po třinácti týdnech tak stupně vítězů opouští Hello Adele, na devítce startuje Rihanna s Work

V pořadí desek klesli minulí králové Panic! At The Disco až na pětku a ani David Bowie se za oceánem neprodává tolik jako v Evropě. S Blackstar mu patří šestka. První místo tak po dvoutýdenní pauze znovu uzmula Adele. Z deseti kol v žebříčku vítězí její 25 poosmé. Její třetí řadovka byla v roce 2015 celosvětově nejprodávanější deskou, má zaděláno na podobný primát i letos? 

Josef Martínek

zavřít