HITPARÁDY (36.) Marpo vede v Česku, The 1975 ve světě. Kelly Clarkson stačily k úspěchu slzy

Vydáno 09.03.2016 | autor: Josef Martínek

V České republice se nejvíc prodává nová deska rappera Marpa, který vystoupí v pátek 11. března na vyhlášení cen Žebřík v Plzni. V zahraničí bodují The 1975, kteří kromě domácí Británie ovládli už i americký trh. Ze singlového úspěchu se nově těší Kelly Clarkson - ne však zásluhou hudby, ale slz. 

HITPARÁDY (36.) Marpo vede v Česku, The 1975 ve světě. Kelly Clarkson stačily k úspěchu slzy Kelly Clarkson se během vystoupení v American Idol rozplakala

MARPO PORPVÉ V TOP 10 - A ROVNOU ZLATÝ

Druhým týdnem kraluje Verona českému rádiovému éteru. Na singl Endless Day se ale z dalších pozic začínají tlačit noví kandidáti vítězství: zejména Twenty One Pilots. Kapela, která minulý měsíc koncertovala i v Česku, se po úspěchu v zámoří konečně prosazuje i v Evropě. A píseň Stressed Out je u nás nově už druhou nejhranější. Ve streamovací hitparádě dokonce vede. Bronz urval Justin Bieber se svou zatím možná úplně nejvřeleji přijatou písní - akustický pop mu totiž v Love Yourself podle ohlasů hudební veřejnosti opravdu sedí. Za zmínku stojí i jedenácté místo, hned o dvacet míst si totiž polepšila Lenny. Talentovaná písničkářka tak může slavit svůj první opravdu velký rádiový hit Standing At The Corner Of Your Heart. Jak to tak bývá, úspěchu se dočkala až když opustila svoje melancholické klavírní balady a vrhla se na rozverný pop. 

HITPARÁDY (35.): V českých rádiích přebírá žezlo Verona, v prodejnách Dream Theater

Prodejní triumf slaví Marpo. Jedná se vítězství poměrně nečekané, protože žádná z jeho minulých desek se nedostala ani do Top 10. Je vidět, že hvězda Oty Petřiny stoupá stále výš a že hiphopová komunita má obrovskou sílu. Ukázky z vítězného alba Lone Survivor zazní v pátek naživo také na vyhlášení hudebních cen Žebřík v Plzni. Kromě jedničky má hitparáda novou i bronzovou příčku. Na třetí pozici se totiž ocitl Arakain s novinku Arakadabra. Zajímavostí je, že jak Marpo, tak Arakain vydávají svá alba pod menšími labely. Cesta k úspěchu tedy v dnešní době nemusí vést jen přes gigantické společnosti. Mezi ně se na dvojku vklínila Adele. Z dalších novinek si zaslouží být jmenovány ještě alespoň dvě: osmá Zaz se živákem Sur La Route a desátí Anthrax díky For All Kings. 

RIHANNA MARNĚ DOBÝVÁ BRITÁNII

Rok 2016 ještě není ani ve své čtvrtině, ale zdá se, že v Británii už známe jeden z jeho největších hitů. Dánští Lukas Graham se tam totiž s písní 7 Years těší nesmírné popularitě a vedou žebříček už počtvrté. Recept na jejich sesazení dosud nenašla ani Rihanna s Work, také tento týden se musí smířit se stříbrem. Zamíchat kartami na nejvyšším stupínku může do budoucna i Mike Posner. Jeho song I Took A Pill In Ibiza totiž poskočil z jedenáctky až na trojku. Krůček po krůčku naopak stoupají dvě velké ikony současné britské pop music - Coldplay si za asistence Beyoncé s Hymn For The Weekend polepšili o tři místa na číslo sedm, Adele je s When We Were Young poprvé v Top 10, konkrétně devátá. 

Trendy na YouTube: Rihanna v únoru získala první místo za twerk!

V albech je situace jednoduchá: Adele většinou prohrává jen v případě, že vyjde nějaká netrpělivě očekávaná novinka, která ji na jeden týden dokáže pokořit. Tentokrát se to povedlo The 1975, kteří budou patřit k hvězdám letošního festivalu Rock for People. Ke koupi nové desky jejich fanoušky neodradil ani předlouhý název - I Like It When You Sleep For You Are So. 25 Adele je na dvojce, na bronz se vrací Justin Bieber s Purpose. To David Bowie už po dvouměsíčním truchlení fanoušků nad jeho úmrtím začíná medailové pozice vyklízet - Best Of je nyní na čtyřce, Blackstar na sedmnáctce. Z dalších novinek zaujmou hlavně Macklemore & Ryan Lewis - nástupce oceňované The Heist totiž vyšel poměrně v tichosti a asi nebude zdaleka tolik komerčně úspěšný. Naznačil to už výsledek nepříliš vydařeného hlavního singlu Downtown a až 16. pozice pro This Unruly Mess I've Made je toho dalším důkazem. 

THE 1975 UŽ SI PODMANILI I AMERIKU

V USA drží Rihanna žezlo pevně a ani tento týden na její Work nikdo nevyzrál. Za spoluprací s Drakem se stejně jako minule drží Justin Bieber s Love Yourself a Twenty One Pilots se Stressed Out. Už čtvrtý je Flo Rida s My House a hodně zajímavý je pohled na osmičku. Z nuly tam totiž vyskočila Kelly Clarkson. Píseň Biece By Piece zazpívala živě v American Idol. Pravděpodobně to ale nebyla samotná interpretace, která zapříčinila úspěch, ale spíš fakt, že se během ní rozplakala. Devítku mají Lukas Graham, kteří tak po průlomu v Británii úspěšně expandují i do zámoří. 

A alba? Překvapivě také The 1975. Zatímco v Británii vyhráli žebříček i s první deskou, v USA tehdy skončili nejlépe 28. Nástup novinky rovnou na zlato je proto neočekávaný. Stejně jako na ostrovech na jejich propad v příštím týdnu trpělivě čeká druhá Adele, třetí je Rihanna. Macklemore & Ryan Lewis startují lépe než v Evropě, ale ani čtvrté místo není výsledkem, kterým by mohli konkurovat úspěchu minulé desky. Na šestku se ze 120. příčky posunula Kelly Clarkson. Důvod najdete o odstavec výš, skladba Piece By Piece totiž pochází ze stejnojmenné desky. 

zavřít