HITPARÁDY (39.): Adele, Rihanna, Gwen Stefani. Světovým žebříčkům vládnou ženy

Vydáno 30.03.2016 | autor: Josef Martínek

Zatímco v Británii je nejprodávanější deskou ta od Adele, v Americe se v uplynulém týdnu nejvíc dařilo Gwen Stefani. Nadvládu žen nad světovými hitparádami potvrzují i výsledky Rihanny. V Česku se nic nemění: opět vítězí Justin Bieber a Jiří Schelinger

HITPARÁDY (39.): Adele, Rihanna, Gwen Stefani. Světovým žebříčkům vládnou ženy Gwen Stefani poprvé v kariéře vede americký albový žebříček

BIEBER I SCHELINGER DOSÁHLI NA HATTRICK

Už tři týdny se prvním místem české rádiové hitparády pyšní Justin Bieber s Love Yourself. A protože ani druhý Matt Simons a třetí Twenty One Pilots nemění své pozice, podívejme se spíš, kdo by je v budoucnou mohl na medailových příčkách nahradit. Už na čtyřku poskočil Duke Dumont s Ocean Drive, minule až třináctý. Podruhé je v Top 5 Xindl X se svým teprve pár týdnů starým singlem Na vodě. Vzhledem k tomu, jakou si Xindl u rádiových dramaturgů vybudoval pozici, se nejspíš na pátém stupínku nezasekne a můžeme ho brzy čekat v první trojici. V Top 10 je tentokrát hned dvakrát - devítku má totiž jeho Cudzinka v tvojej zemi.

HITPARÁDY (38.): Jak to ta Rihanna dělá? I s nehitovou deskou strhla davy

Stoupají ale i další domácí hity - třeba britský písničkář žijící v Česku James Harries získal se Salvation k dobru hned 35 míst a nově je už 23. O 20 pozic si polepšili Lipo a Debbi, jejich Štěstí najdeme nově na 29. příčce. A poskočili i Coldplay s Beyoncé - Hymn For The Weekend se z 57. místa dostává na číslo 36. Nejvyšší novinku má na 42. pozici Flo Rida za My House, 52. je Olga Lounová s When The Music's On

Také v albovém žebříčku platí, že do třetice všeho dobrého. Jiří Schelinger s reedicemi svých dvou alb Hrrr na ně... / ... nám se líbí dosáhl vítězného hattricku, když za sebou opět nechal Adele. Její album 25 však u nás přesto patří k nejprodávanějším deskám právě končícího prvního čtvrtletí roku, protože stupně vítězů téměř neopustilo. Na "bednu" se vrací také Kryštof, Srdcebeat je nově třetí. Nejvyšší novinku slaví Timudej, na čtyřce s Ještěně, a do Top 5 se vešel i Iggy Pop s albem Post Pop Depression. To vznikalo ve spolupráci s Joshem Hommem z Queen Of The Stone Age. Na šestku se prokousala předloňská nahrávka AC/DC Rock Or Bust. Posun nejspíš zapříčinila situace kolem jejich květnového koncertu v Praze, jelikož se dosud neví, kdo zaskočí za nemocného zpěváka Briana Johnsona. 

ANI JAMES NEPORAZILI ADELE

Ani v Británii nebyl uplynulý týden kdovíjak přelomový. Jedničkou singlů je nadále Mike Posner s písní I Took A Pill In Ibiza, druhý zůstává hit 7 Years, který žebříčku dominoval pět týdnů. Změnu máme pouze na trojce, kam se probojoval girlband Fifth Harmony s Work From Home. Těžko říct, do jaké míry umístění ovlivnila skutečnost, že děvčatům v songu asistuje Ty Dolla Sign. Kupředu míří i Sia se svým roztančeným hitem Cheap Thrills. Ten je poprvé v Top 10, konkrétně osmý. Že by kandidát na příští stupně vítězů?

POST SCRIPTUM (38): Adele nemá s bruselskými teroristy slitování. Jste zm*di, vzkazuje jim

Ani rockeři James nevystrnadili Adele a 25 z prvního místa alb. S albem Girl At The End Of The World měli šanci získat svůj první #1 zářez s řadovou nahrávkou. První byli pouze s Best Of v roce 1998, jinak se vždycky dostali nejvýš na dvojku. Ta zůstává jejich maximem i tentokrát. Bronz pro sebe urval Justin Bieber s Purpose. Pětkou zaznamenal své nejvyšší umístění v Británii Iggy Pop. Post Pop Depression se tedy fanouškům evidentně líbí. 

AMERICE VLÁDNOU RIHANNA A GWEN STEFANI

Zase Rihanna. Kdo by to byl řekl, že zrovna singl Work obsadí čelo amerického žebříčku na tak dlouhou dobu. Pro ty, kteří si přejí na jedničce změnu, přichází dobrá zpráva hned na druhém místě: Lukas Graham totiž stále sílí a může se stát, že už za týden stanou na vrcholu. 7 Years má tedy šanci po Británii opanovat i Ameriku. Třetí je Justin Bieber s Love Yourself a nahoru se dere také Meghan Trainor, s No už šestá. 

Sziget vytahuje další trumf. Na festivalu vystoupí mimo jiné také Rihanna

S Love. Angel. Music. Baby. pátá, s Twe Sweet Escape třetí. Až s třetí řadovkou This Is What The Truth Feels Like se Gwen Stefani podařilo protlačit až na vrchol amerického albového žebříku. Přitom v Evropě se novinka tolik neprodává, v Británii byla čtrnáctá, v Německu dokonce až čtyřicátá. Amíci ale mají Gwen rádi, a tak ji neohrozil ani debut Jordana Smithe, vítěze soutěže The Voice. Jeho album se jmenuje Something Beautiful a přeskočilo i minulou vítězku Rihannu. Na Anti zbyl tentokrát bronz a Adele se s 25 na stupně vítězů vůbec nedostala, když skončila "až" čtvrtá. Hodně skloňovaný Iggy Pop je na tom mnohem lépe v Evropě než doma, Američané ho poslali až na 17. místo, přesto je to jeho tamní maximum. 

zavřít