HITPARÁDY (43.): Schyluje se k bitvě Prince s Beyoncé, PJ Harvey dosáhla na svůj vrchol

Vydáno 27.04.2016 | autor: Josef Martínek

V žebříčcích se teď na nějakou dobu usadí Prince, aktuální vydání světových hitparád ale zatím jeho smrtí tolik ovlivněna nejsou, zemřel totiž těsně před uzávěrkou. Výjimkou je pouze americký trh, kde mu k získání prvního i druhého místa alb stačil necelý den. Silnou soupeřkou mu ale příští týden bude Beyoncé. V Británii poprvé v kariéře vítězí PJ Harvey, v Česku se nadále nejvíc kupuje Lucie Bílá jako Hana. 

HITPARÁDY (43.): Schyluje se k bitvě Prince s Beyoncé, PJ Harvey dosáhla na svůj vrchol Smrt Prince zatřese světovými žebříčky

HANA POKRAČUJE V KRASOJÍZDĚ

Matt Simmons se po nadvládě z minulých kol propadl až na osmičku, první místo české rádiové hitparády tedy hlásí změnu. Na jedničku se dostal teprve osmnáctiletý britsko-norský producent Alan Walker s hitem Faded. Po vítězství v Německu, Švédsku, Švýcarsku, Belgii a řadě dalších zemí tak přidává další triumf. Až následující měsíce a roky ale ukážou, zda bude jen dalším z nekonečné řady "one hit wonderů", nebo se mu povede trvalejší průlom. Z dvojky ho následují dánští Lukas Graham se 7 Years a na trojce už jsou Sigala a Bryn Christopher s písní Sweet Lovin'. Na stupně vítězů už se pomalu tlačí i české stálice, Chinaski poskočili se songem Slovenský klín na čtyřku, šestí jsou Kryštof s Tak pojď hledat břeh. Novinky tohoto týdne obstaraly Adele (66. s When We Were Young) nebo Ewa Farna (77. Na ostří nože). 

RECENZE: Profesionálka Lucie Bílá se vrhla do víru současného popu, Hana doma vyráběla růžence

Na čele prodejního žebříčku ke střídání stráží nedošlo, vede tedy opět Hana - respektive Lucie Bílá. Jedničku uzmula už třetí týden po sobě. Dvojku má Kryštof se Srdcebeatem a trojku Adele díky 25 - tedy staré známé a dobře osvědčené tituly. Milým překvapení je čtvrtá pozice, kam se dostala PJ Harvey se svým novým albem The Hope Six Demolition Project. Britská umělkyně se přitom nikdy předtím do Top 10 v Česku neprobojovala, takže se jedná o její zdejší kariérní maximum. V Top 20 se umístila ještě jedna novinka - Santana s albem Santana IV, při jehož nahrávání se po pětačtyřiceti letech sešla sestava muzikantů z desky Santana III (1971). 

PJ HARVEY POPRVÉ V ČELE ŽEBŘÍČKU

V Británii se v singlech tentokrát nic moc zásadního nestalo. Drake feat. Wizkid & Kyla zůstali na minule vydobyté jedničce s One Dance, zatímco Sia nadále na zlaté dveře buší marně. S Cheap Thrills na ni opět zbylo stříbro. Nemění se ani pozice třetího Mikea Posnera a čtvrtého girlbandu Fifth Harmony. Nejvýraznější skok první třicítky se proto urodil až na místě 27. Hned o 20 míst si totiž polepšil mladý americký rapper Desiigner s písní Panda. Řeč o něm bude ještě v americké části žebříčků. 

HITPARÁDY (42.): Rihanna v historických tabulkách přeskočila Beatles, v Česku se prodávají Lucie Bílá a Iveta Bartošová

Také v Británii si PJ Harvey s novinkou The Hope Six Demolition Project sáhla na svůj dosavadní vrchol. Před pěti lety byla s Let England Shake osmá, nyní se ale katapultovala rovnou na piedestal. Svou roli určitě sehrála i zvědavost posluchačů, s čím asi zpěvačka přijde po minulé desce, za niž dostala prestižní Mercury Prize. Druhá je "pětadvacítka" Adele a třetí Aled Jones s nahrávkou One Voice. Santana startuje na ostrovech na čtyřce a v souvislosti se singlovým úspěchem stoupá i Sia - s This Is Acting už je šestá. Že by se jí znovu povedlo z alba udělat bestseller, jako to zvládla předloni s 1000 Forms Of Fear?

Do žebříčku už zasáhl i Prince - přestože zemřel jen pár hodin před uzávěrkou kola. Zatím je desátý s výběrem Ultimate, ale statistici odhadují, že příště bude atakovat čelo. A hned s několika deskami. Velkou vyzyvatelkou mu však bude Beyoncé, která vydala nečekaně novou desku Lemonade a rovněž se očekává výtečný start. 

PRINCE MÁ ZLATO I STŘÍBRO

V Americe se Rihanna natahovala po jubilejním desátém týdnu na první pozici, nakonec má ale smůlu. Work klesá až na čtyřku a desátý triumf už nejspíš nepřidá. I tak ale singl sklidil daleko větší úspěch, než se mu v době vydání pro jeho "ukvákanost" odhadovalo. A kdo že RiRi sesadil z trůnu? Rapový mladíček Desiigner, kterého jsme již zmiňovali v Británii. Panda má za sebou Lukas Graham a bronzového Drakea, který s vlastním singlem One Dance přeskočil Work, kde hostuje. 

vložte odkaz, text nemažte

Američané měli na zaregistrování úmrtí Prince kvůli časovému posunu o pár hodin víc, takže se odchod legendárního muzikanta ihned promítl do žebříčku. První je výběrovka The Very Best Of Prince, druhá kultovní Purple Rain. Dá se očekávat, že příští týden zasypou první desítku ještě další Princovy desky. Zatím se do ní dostaly tři, na šestce totiž máme ještě The Hits/The B-Sides, hned za pátým Santanou. Příští týden ale žebříček kromě Prince ovlivní i Beyoncé. Lemonade vyšlo zničehonic v sobotu, a i když nejdřív zpěvačka hrozila, že bude jen na nepopulárním TIDALu, vzápětí nahrávka vyšla i digitálně na iTunes. S každou ze svých pěti předchozích desek brala zlato, uvidíme tedy, zda si poradí i s davy oplakávajícími Prince

Nejžádanější nahrávky v Česku i ve světě můžete otestovat poslechem či koupí na Alza.cz.

zavřít