HITPARÁDY (44.): Beyoncé ve světě převálcovala Prince, v Česku jsou kvůli systému oba bez šancí

Vydáno 04.05.2016 | autor: Josef Martínek

V minulých dnech se v pop music nejvíc skloňovala dvě jména - Prince a Beyoncé. Deska Lemonade Beyoncé nakonec ovládla trh jak v USA, tak i v Británii, zesnulý zpěvák jí kryje záda z dalších medailových míst. To u nás zastaralý způsob sestavování žebříčků z boje o prvenství obě hvězdy vyřazuje. Majálesové úspěchy tak na jedničku znovu vystřelily Kryštof

HITPARÁDY (44.): Beyoncé ve světě převálcovala Prince, v Česku jsou kvůli systému oba bez šancí Beyoncé kraluje světovým žebříčkům, v Česku musí čekat na fyzické vydání

KRYŠTOF SE VRACÍ NA VRCHOL, BEYONCÉ A PRINCE MAJÍ SMŮLU

První ani druhé místo rádiového žebříčku v Česku se nemění, tandem Alan Walker a Lukas Graham tak úspěšně hájí svoje pozice. Změna je až na bronzovém stupínku, kam se vyšvihli Chinaski s písní Slovenský klín ze stále aktuálního alba Rockfield. Překvapení to určitě není - koneckonců, pamatujete nějaký singl od Malátného a spol., který by v rádiích nerotoval od rána do večera? Nejvyšší novinku kola má Peter Aristone s Gold, aktuálně 37. O další nové kusy v TOP 100 se postarali třeba We On The Moon, Troye Sivan, Celeste Buckingham nebo Ellie Goulding

HITPARÁDY (43.): Schyluje se k bitvě Prince s Beyoncé, PJ Harvey dosáhla na svůj vrchol

Srdcebeat je po delší době znovu první! Kryštof sice své zatím poslední album vydali už před rokem, ale za celou dobu ještě neopustili přední pozici. Po několika týdnech, kdy okupovali stupně vítězů, ale jednička jim unikala, se znovu prodrali až na vrchol. Pomohly tomu nejspíš i koncerty na největších Majálesech, kde jejich show viděly desítky tisíc lidí. Zbylé medaile si rozdělily dámy - druhá je Lucie Bílá, jejíž Hana ustoupila z jedničky, a třetí místo z minula potvrdila Adele s 25. 

vložte odkaz, text nemažte

Dění v zahraničních žebříčcích bohužel smutně ilustruje, že česká albová hitparáda by již skutečně potřebovala systémovou změnu. Zatímco ve světe hýbou pořadím Beyoncé a Prince, v naší IFPI jsou zatím prakticky bez šancí. Žebříček totiž vychází pouze z prodeje fyzických nosičů, jenže Lemonade od Beyoncé vychází fyzicky až tento týden. V cizině stačily k triumfům prodané digitální kopie, v České republice není kvůli jejich nezapočtení ani v Top 100. Podobně je na tom i Prince - některá jeho alba se totiž fyzicky shánějí obtížně. V naší Top 100 tak najdeme pouze dvě novější - 50. Hit N Run Phase Two a 57. Art Official Age. Jeho celosvětově nejžádanější nahrávky ale v přehledu chybí.

BEYONCÉ NEZASTAVIL ANI PRINCE

Z Česka se přesouváme do Británie, ale ani tam nedošlo k výměně na první příčce singlů. Znovu vede Drake s One Dance. Kanadský rapper bude v následujícím týdnu dokonce usilovat o double - tedy vítězství v singlovém i abovém žebříčku zároveň. Pokud se svou čtvrtou studiovkou Views skutečně vyšplhá až na vrchol, bude to jeho první britský albový triumf. Ani Sia se z druhého místa už nějakou dobu nepohnula, s Cheap Thrills jí opět patří dvojka, bronz úspěšně obhájil Mike Posner. Kdo se těšil na mohutnou invazi Prince do Top 10, dočkal se jen jedinkrát - na šestce je Purple Rain. Další písně ale pochopitelně následují v nižších patrech první stovky. A protože i Beyoncé zasypala hitparádu skladbami z desky Lemonade, společnými silami obsadili tihle dva zhruba pětinu pořadí. Honey Bey má dokonce v elitní stovce kompletní novou desku o dvanácti písních. 

RECENZE: Beyoncé servíruje svou vysoce koncentrovanou domácí Lemonade

Ani smrt Prince nezabránila Beyoncé ovládnout žebříček alb. Lemonade je třetí z jejích šesti řadovek, která ostrovy dobyla. Zapotřebí k tomu bylo 73 tisíce prodaných jednotek. Prince je druhý (The Very Best Of), třetí (Ultimate) i čtvrtý (Purple Rain). Na pětku postoupila Sia, jejíž deska This Is Acting ze začátku neaspirovala na tak mohutný komerční úspěch, jakého dosáhla minulá 1000 Forms Of Fear. Jenže s hitem Cheap Thrills se situace obrátila a Sia si může mnout ruce. 

ŠESTÉ AMERICKÉ ZLATO PRO BEYONCÉ

Mladičký rapper Desiigner zatím Američany neomrzel, a tak si s virálním hitem Panda bezpečně podržel první místo v singlech. Z dvojky už však hrozí Drake s One Dance, za nímž následují třetí Lukas Graham se 7 Years také čtvrtý Prince. Stejně jako v Británii je i v USA jeho nejúspěšnější písní po skonu Purple Rain. Do Top 10 se ještě vešel s osmou When Doves Cry, Top 10 uzavírá Beyoncé s Formation. O zpěvačce pochopitelně ještě bude řeč v albové části. 

Beyoncé se totiž s Lemonade dostala na vrchol i v Americe. Prodala skoro půl milionu kopií, což je sice skromnější start, než když nečekaně vydala své předchozí album v roce 2013, ale pořád dost silný na to, aby za ní zůstal i zesnulý Prince. Ten je v Top 10 celkem pětkrát, nejvýš na dvojce s The Very Best Of, Purple Rain má bronz. 

Nejžádanější nahrávky v Česku i ve světě můžete otestovat poslechem či koupí na Alza.cz.

zavřít