HITPARÁDY (74.): TOP 10 nejprodávanějších alb roku 2016 - Adele, Beyoncé nebo David Bowie

Vydáno 04.01.2017 | autor: Josef Martínek

V hudebním průmysl má sice stále významnější vliv streamování, ale mít svoje album mezi deseti nejprodávanějšími za celý rok je pro hudebníky stále prestiž. Kdo všechno se do vybrané společnosti dostal? To se dozvíte v následujícím žebříčku portálu Mediatraffic, který má očekávanou vítězku. 

HITPARÁDY (74.): TOP 10 nejprodávanějších alb roku 2016 - Adele, Beyoncé nebo David Bowie Adele je s deskou 25 druhý rok po sobě nejprodávanější


1) 25 - Adele (4 586 000 jednotek)

Celoroční žebříček ovládla Adele v této dekádě už počtvrté. V letech 2011 a 2012 byla nejprodávanější s deskou 21, loni kralovala s nástupkyní 25. Tehdy se jí prodalo bezmála 15 milionů kopií. Loni přidala dalších víc než 4 a půl milionu jednotek a znovu na ni nikdo neměl - nejbližší konkurenci nechala britská diva o skoro dva miliony za sebou. 

RECENZE 25: U hudby Adele nehraje faktor času žádnou roli


2) Lemonade - Beyoncé (2 653 000 jednotek)

Po nečekaně vydaném eponymním albu z roku 2013 zopakovala Beyoncé stejný trik - a znovu jí to vyšlo. Vizuální album Lemonade sice neobsahuje rádiové hity, je ale na základě recenzí a výročních žebříčků jedním z nejkladněji přijatých nahrávek roku 2016. 

RECENZE: Beyoncé servíruje svou vysoce koncentrovanou domácí Lemonade


3) Views - Drake (2 615 000 jednotek)

Kromě prodejů těžil Drake v roce 2016 i ze streamů - jeho písně trhaly rekordy přehrávanosti. Album Views mu mimo jiné přineslo i jeden z největších hitů roku One Dance, se kterým byl dlouho nesesaditelný v americké i singlové hitparádě. 

 

4) Purpose - Justin Bieber (2 303 000 jednotek)

Mezi nejprodávanějšími byl Bieber i v roce 2015 a také loni těžil z hitů, které deska Purpose obsahuje. Naživo zazněla i v Praze - listopadový koncert v O2 areně ale nepatřil mezi ty nejlépe hodnocené. Návštěvníci totiž zpěvákovi vyčítali, že málo zpíval a drtivou většinu show odtáhl na playback. 

LIVE: Justin Bieber v Praze vsadil všechno na show. Koncert odzpíval na playback


5) A Head Full Of Dreams - Coldplay (2 140 000 jednotek)

Také album na pětce vyšlo již koncem roku 2015. Například únorové vystoupení o poločasové pauze Super Bowlu ale Coldplay zajistilo pozornost i v uplynulých dvanácti měsících. 

vložte odkaz, text nemažte



6) Blackstar - David Bowie (1 972 000 jednotek)

Staré známé pravidlo o tom, že smrt prodává, potvrdil i David Bowie. Britský velikán odešel v lednu jen dva dny po vydání své rozlučkové desky Blackstar, proto nikoho nepřekvapilo, že album zamířilo na čelo žebříčků. Většina recenzí ale vyšla již před zpěvákovou smrtí - a pěla vesměs samou chválu. 



7) Blurryface - Twenty One Pilots (1 677 000 jednotek)

Velkou senzací roku 2016 se stali Twenty One Pilots, kteří zabodovali s několika úspěšnými singly a zažili prudký nárůst popularity. Koncertovali také v Česku, a to hned dvakrát, přičemž listopadový koncert proběhl v Tipsport aréně. 



8) Anti - Rihanna (1 447 000 jednotek)

Na nové album nechala Rihanna fanoušky na své poměry čekat nezvykle dlouho - zatímco mezi lety 2005 až 2012 chrlila desky téměř každoročně, ANTi odděluje pauza delší než tři roky. Hned první singl Work byl hit, a i když jde deska spíš cestou r'n'b a černé hudby, než že by spoléhala na líbivé melodie, zpěvačka s ní opět zabodovala. Také ona s novinkou vystoupila v Praze, kde zpívala v červenci. 

LIVE: Rihanna v Praze: Koncert, nebo fabrika?



9) Hardwired... To Self-Destruct - Metallica (1 360 000 jednotek)

Osmiletou albovou pauzu ukončila Metallica v listopadu. Novinka sice nezískala oslnivé recenze, většina kritiků poukazovala na to, že nejlepší časy už má zkrátka metalová legenda za sebou. Hlad fanoušků byl ale velký, a tak se za pár týdnů od vydání deska probila až mezi deset nejžádanějších titulů roku. 



10) This Is Acting - Sia (1 303 000 jednotek)

Nejdřív se zdálo, že úspěch minulé desky 1000 Forms Of Fear už Australanka Sia nezopakuje, jenže pak přišel singl Cheap Thrills a žebříčky se zase otřásaly v základech. Poprvé dosáhla vyhlášená skladatelka až na čelo americké singlové hitparády, což pomohlo celé desce. Tu navíc na podzim vydala v reedici i s dalším hitem The Greatest.

Témata: nejprodávanější desky, Adele, Beyoncé, Drake, David Bowie, Coldplay, Justin Bieber, Twenty One Pilots, Rihanna, Metallica, Sia

zavřít