HITPARÁDY (78.): Lady Gaga po Super Bowlu zatřásla se žebříčky, Čechy omámil objev Rag'N'Bone Man

Vydáno 15.02.2017 | autor: Josef Martínek

Málokdy se v české hitparádě stává, aby v singlech i albech vedl ten samý interpret. Ještě méně obvyklejší je, aby jím byl nováček. Britský objev Rag'N'Bone Man se ale o tento "double" postaral. V Americe po Super Bowlu razantně stoupl zájem o Lady Gaga, na vrcholu popularity se dál drží Ed Sheeran.

HITPARÁDY (78.): Lady Gaga po Super Bowlu zatřásla se žebříčky, Čechy omámil objev Rag'N'Bone Man HITPARÁDY (78.): Lady Gaga po Super Bowlu zatřásla se žebříčky, Čechy omámil objev Rag'N'Bone Man


V ČESKU ZÁŘÍ RAG'N'BONE MAN

Minule vítězná LP klesla až na sedmičku, a tak se cesta pro zlato uvolnila debutantovi. Rag'N'Bone Man je velký objev britských kritiků, v rámci letošních Brit Awards mu dokonce udělili prestižní Critic's Choice. Ta funguje jako předzvěst, které nové jméno by se v daném roce mělo nejvíc prosadit. Už dvaatřicetiletý zpěvák ve svém singlu Human zaujal retro zvukem, vycházejícím z žánrů jako soul či blues. Někteří dokonce hit přirovnávají k Hozierově Take Me To Church. Po Německu, Rakousku, Belgii či Polsku je tedy nově #1 i u nás v Česku.

HITPARÁDY (77.): Pobouří český albový žebříček zdejší rasisty? Podruhé ho vede černoch The Weeknd

Druhé místo si zapisuje James Arthur se Say You Won't Let Go a třetí Chinaski, kteří se rychle s novinkou Není nám do pláče probojovali na stupně vítězů.

Překvapivější než triumf v singlech je, že Rag'N'Bone Man uspěl také v žebříčku desek. Album se stejným názvem jako jeho největší hit lákalo Čechy tak, že po něm sahali častěji než po osvědčené desce The Weeknda (Starboy) nebo výběrovce Big Beatline 1965 – 1968. Na čtyřce startuje soundtrack Fifty Shades Darker, další z očekávaných soudntracků - T2 Trainspotting - je jedenáctý.

SHEERANOVA DOMINANCE NEBERE KONCE

Britský singlový žebříček má posledních pět týdnů jasného krále: je jím Ed Sheeran. Zrzavý písničkář si fanoušky získal hned dvěma singly najednou. Také tentokrát je na vrcholu Shape Of You, zatímco Castle On The Hill mu z dvojky kryje záda. Podobné dvojité tažení hitparádou nemá v historii UK Chart obdoby. Oproti minulému týdne se nemění ani trojka, kde se drží Jax Jones feat. Raye a You Dont' Know Me

Ed Sheeran vydá nové album Divide v březnu

Mění se alespoň čelo albového pořadí - soundtrack La La Landu je přemožen a klesá na dvojku. Zlato bere kapela Elbow, která uspěla se svou sedmou řadovkou Little Fictions. I když tito rockeři vydávají alba pravidelně ve dvou- či tříletých intervalech už roku 2001, teprve s minulou studiovkou The Take Off And Landing Of Everything se prosadili na jedničku. A s novinkou dokázali tento výsledek zopakovat. Třetí zůstávají Little Mix s Glory Days. Z 88. až na 11. místo si polepšila Lady Gaga s Joanne - může za to vystoupení na Super Bowlu. Ovšem proti Americe je tento rapidní skok stále jen slabý odvar.

AMERIKA SE SKLÁNÍ PŘED LADY GAGA

Ed Sheeran i nadále vévodí singlům v Británii i Americe zároveň, jen s tím rozdílem, že v USA má na čele pouze písničku Shape Of You, zatímco Castle On The Hill najdeme až na 62. pozici. Druzí zůstali Migos s Band And Boujee a třetí Zayn ve spolupráci s Taylor Swift - I Don't Wanna Live Forever. Překvapení je však na čtvrtém místě, ještě minulý týden totiž Lady Gaga s Million Reasons zcela chyběla v Top 100, po Super Bowlu však singl z desky Joanne vyletěl až do Top 5. V uplynulém týdnu byl přitom zcela nejprodávanější, o medailové postavení ho připravily jen horší streamy a rádia. 

POST SCRIPTUM (77): Lady Gaga předvedla na Super Bowlu famózní show. Podle některých byla ale moc "tlustá"

vložte odkaz, text nemažte

Gagamánie se odrazila i na žebříčku alb. První je sice Big Sean s novinkou I Decided, hned na dvojce ale najdeme Lady Gaga s loňskou řadovkou Joanne. V součtu bodů si oproti minulému týdnu polepšila o 818 %, v čistém prodeji dokonce o víc než 1 000 %. Na šestém místě se navíc zjevila i její debutová deska The Fame, ze které během show na Super Bowlu zazněly zásadní hity zpěvaččiny kariéry. Do žebříčku se vrátily i její další alba Born This Way (25.) a ARTPOP (174.). Kromě hitparádových úspěchů může Gaga těšit, že vyprodala za jediný den celé americké turné. 

Třetí místo obsadili Migos s Culture, kteří tak neobhájili minulé prvenství.

Témata: hitparády, Lady Gaga, Rag'N'Bone Man, Ed Sheeran, Chinaski, The Weeknd, Little Mix, Big Sean, Migos, James Arthur, Fifty Shades Darker, La La Land

zavřít