Maskovaní Ghost: Největší kapela budoucnosti? A je to vůbec metal?

Vydáno 28.11.2019 | autor: Iva Hadj Moussa

Už v neděli 1. prosince vystoupí v pražské hale O2 universum švédská skupina Ghost, která hraje heavy metal, ale i pop rock. U nás už se představila v létě, když předskakovala Metallice. Proč právě tahle kapela rozděluje fanoušky tvrdé muziky?

Maskovaní Ghost: Největší kapela budoucnosti? A je to vůbec metal? Maskovaní Ghost: Největší kapela budoucnosti? A je to vůbec metal?

Lidé se dělí do dvou skupin. Ti, co Ghost zbožňují, a ti, co se jim v lepším případě posmívají, nebo je rovnou zatratí: jde podle nich o rockový střední proud, tyjátr a kýč. Každý si samozřejmě může myslet, co uzná za vhodné. Ale upřímně,  předvádění se prostě heavymetalovým kapelám sluší a o kýči v muzice se dají vést dlouhé diskuze - když si nějakou písničku oblíbíte na první poslech, znamená to hned zároveň i to, že je podbízivá?

TOP 7 nejšílenějších rockových převleků: Démoničtí Slipknot, pekelníci Ghost i vlčí hlavy Man With A Mission

Jedno je jisté. Ghost jsou v současné chvíli velká věc. Vyprodávají haly a mají obrovskou fanouškovskou základnu, například facebookovou stránku Legion of Ghost, kde fanoušci sdílí nejen fotky a videa z koncertů, ale také tetování s logem kapely, která si nadělili k narozeninám. 



Ghost vznikli v roce 2006 ve švédském městě Linköping. Hned první album Opus Eponymous, které vyšlo o čtyři roky později, bylo nominováno na švédskou cenu Grammis za Nejlepší hardrockové/metalové album. Pak přišly desky Infestissumam a Meliora; ty už ocenění získaly.

TOP 10 důvodů, proč poslouchat metal

Skrytá identita

Členové kapely si rádi hrají s fanoušky na schovávanou. Jejich totožnost byla ještě před dvěma lety neznámá. Dodnes vystupují v nápaditých kostýmech a zpěvák používá různé pseudonymy. Tím prvním byl Papa Emeritus první, druhý a třetí - později si říkal Cardinal Copia a Papa Nihil. Jako jediný nosí odlišný kostým od zbytku kapely. Pod maskou tohoto temného "papeže" se skrývá zpěvák Tobias Forge (Mezi ním a bývalými členy kapely, mimochodem, vznikl i soudní spor kvůli okrádání ze zisků, ale to nechme stranou.)

V červnu 2018 skupina vydala opulentní čtvrté album s názvem Prequelle. Z toho pocházejí obrovské hity jako Dance Macabre, Rats nebo Witch Image. Pro Ghost znamená deska značný posun dopředu, přestože některé fanoušky trochu zaskočila: přiklonila se k osmdesátkovému soundu, velkolepým stadionovým refrénům a klávesám.



Impozantní image

Kromě toho, že tahle kapela svědomitě pracuje na hudbě, rozhodně nezanedbává ani svou mytickou aurou obestřenou image. Schopnost pracovat s fanoušky, postupně sérií krátkých klipů odhalovat to, co přijde, předkládat originální videa a mistrně si hrát s balancováním na hraně parodie je opravdu neuvěřitelná.

V tomto ohledu nejspíš formace nemá konkurenci. Členové se sice stylizují do vyznavačů temné církve uctívající Satana, ale vším prostupuje ironie, nadhled a humor. A také inspirace tím nejlepším, co v hudbě vzniklo. Mimochodem, rozhodně si poslechněte i jejich cover songu It’s a Sin od Pet Shop Boys a pochopíte, jak skvěle může znít fúze popu a metalu.



Zpátky k otázkám v titulku tohoto článku: Jestli jsou Ghost největší kapela budoucnosti? Možná ano, možná ne. Podle některých budou tak velcí jako třeba Alice Cooper nebo Kiss, podle dalších jejich hvězda brzy pohasne. Uvidíme.

A jestli je to vůbec metal? Je to tak důležité? Každopádně na viděnou už tuto neděli.

text: Iva Hadj Moussa

Témata: Ghost, metal, Metallica

zavřít