POST SCRIPTUM (22): Dozvuky z Paříže: Eagles Of Death Metal poprvé promluvili na kameru. Do Bataclanu se vrátí

Vydáno 26.11.2015 | autor: Simona Knotková

Lemmy z Motörhead v rozhovoru nebojácně vystoupil proti teroristům. Na kameru konečně promluvili také Eagles Of Death Metal. A jak se dalo čekat, není to nijak příjemná podívaná.

POST SCRIPTUM (22): Dozvuky z Paříže: Eagles Of Death Metal poprvé promluvili na kameru. Do Bataclanu se vrátí Eagles Of Death Metal pro server Vice poprvé promluvili

LEMMY OSTŘE KRITIZUJE TERORISTY

Nezastavíte nás, muziku nám neseberete - takový je hlas hudebního světa v reakci na pařížský teror. Lemmy z Motörhead má kupříkladu hodně vyjasněný názor na strůjce krvavého masakru. "Sledovali jsme to v televizi," řekl v rozhovoru. "Je to tak hloupé. Ti lidi jsou tak hloupí. Kvůli čemu to udělali? Myslí si, že je hrdinské zabíjet nevinné lidi? Kreténi. Zbabělci." Neohroženě v něm také sdělil, že by se nebál na místě tragické události vystoupit: "Hrál bych tam hned den nato. Pokud vás teroristé zastaví, znamená to, že vyhráli. A mě nikdy neporazí. Prostě jenom dělám to, co mám dělat. Kdyby nám tu show zastavila policie, asi bych s tím nic nenadělal. My bychom ji ale nezrušili."

POST SCRIPTUM (21): Čeští xenofobové ztratili svého guru, Daniel Landa se postavil za kamarády muslimy

(Mimochodem, mrazivou podívanou je video pořízené z koncertu britských Fat White Family, kteří toho večera vystupovali jen nedaleko od útoků. Od času 45:30 si můžete všimnout, jak se muzikanti těžko uvěřitelnou novinu poprvé dovídají a následně rozpouští koncert. "Nedělám si srandu. Utíkejte jako o život," promlouvá k publiku kytarista.)

Podobnou odvahou už nesrší třeba metalové uskupení Five Finger Death Punch. Což je vcelku pochopitelné. Kapela, která nedávno vystupovala u nás, se na milánské show totiž měla stát údajným dalším terčem teroristů. Hudebníci proto přesunuli i několik svých dalších evropských zastávek a hodlají se vrátit, až budou zajištěna větší bezpečnostní opatření.

NALOMENÍ, ALE NE PORAŽENÍ

Je to ale nicméně jenom jedna skupina, na jejíž vyjádření čekal svět především - Eagles Of Death Metal. Server Vice s nimi v tomto týdnu vydal očekávaný rozhovor, první na kameru po celém incidentu. Jeho obsah je zdrcující. Místo divokých rockerů vidíte nalomené muže, kteří celému masakru přihlíželi z bezprostřední blízkosti a sami smrti unikli jenom o vlásek.

"Lidi se schovávali v naší šatně. Teroristé se do ní ale dostali a všechny postříleli kromě dítěte, které se schovávalo pod mou koženou bundou. Někteří museli hrát mrtvé a byli tolik vystrašení. Spoustu lidí zabili jenom kvůli tomu, že nechtěli opustit své kamarády nebo vlastním tělem bránili další," vypraví Jesse Hughes, kterého událost očividně nejvíce emocionálně zasáhla.

"Láska porazí zlo," věří Eagles Of Death Metal i po teroru v Paříži

Při otázce na budoucnost je ale neúprosný. Na pódium se rozhodně chce znovu vrátit. "Nemůžu se dočkat, až se vrátím do Paříže. Chci se tam vrátit. Chci, abychom byli první kapelou, která bude ve znovuotevřeném Bataclanu hrát. Protože jsem to byl já, kdo tam byl, když utichl. Naši přátele se tam přišli podívat na rock'n'roll a zemřeli. Chci se tam vrátit a žít." 

V tom mu přizvukuje i Josh Homme, který na pařížském koncertě přítomen nebyl, ale celou příhodou trpí neméně: "Nemáme vlastně jinou možnost. Není to jenom kvůli nám a našim fanouškům, kvůli Nickovi Alexanderovi (během útoku zavražděný manažer merchandise, pozn. autorky), není to jenom proto, že se tím živíme... Je to náš úděl. Reprezentujeme lidi, kteří to už sami nezvládnou a jejichž příběhy musí být sděleny."

#prayforeaglesofdeathmetal

 text: Simona Knotková

zavřít