POST SCRIPTUM (23): Kdo morálně vyhrál letošní Slavíky? Tomáš Klus

Vydáno 03.12.2015 | autor: Simona Knotková

Pořadatelé Českého slavíka nemají pocit, že by pochybili, Tomáš Klus se zachoval jako největší frajer a Iggy Azalea prý neumí rapovat. Přečtěte si první prosincové Post Scriptum.

POST SCRIPTUM (23): Kdo morálně vyhrál letošní Slavíky? Tomáš Klus Tomáš Klus se po roce 2013 a kauze Řezník Slavíka zúčastňuje pouze prostřednictvím zdravic

IGGY AZALEA NENÍ RAPPERKA?

Nepěknou věc se o sobě doslechla Iggy Azalea. Podle zpěvačky Erykah Badu totiž prý vůbec nerapuje. Když Badu zahajovala předávaní cen Soul Train, publiku sdělila, že se jedná o r'n'b ocenění a nechce během večera vidět žádné hopery. Poté předstírala, že má hovor se zmiňovanou Azaleou. "Kdo to je? Iggy Azalea! Čau. Ne, ne, ne, ty můžeš přijít. To, co ty děláš, rozhodně není rap." Nekompromisní vtípek vzbudil u diváků v publiku pozdvižení.

POST SCRIPTUM (22): Dozvuky z Paříže: Eagles Of Death Metal poprvé promluvili na kameru. Do Bataclanu se vrátí

A jak na něj zareagovala americká (ne)rapperka? "Už jenom dny nás dělí od roku 2016, ale dnes jsem na internetu zjistila, že je stále cool diskreditovat moje úspěchy z roku 2014. LOL," napsala na svůj Twitter. Ostatně proč to nebrat sportovně a nevzít si z toho spíše inspiraci pro skládání materiálu na novou řadovku Digital Distortion. Tu by už sice měla mít víceméně hotovou, ale v následujících týdnech ji čeká ještě spousta pilování a dodělávek. Tak třeba nám na ní také vysvětlí, jak to s tím rapováním tedy má.

KLUSOVA ZDRAVICE Z JINÉ PLANETY

K Slavíkovi jenom krátce. Všechno podstatné bylo už napsáno a hlavně jsme tady všichni podplacení (z vašich daní) sluníčkovými agenturami, takže by můj názor stejně nebyl vůbec relevantní. Snad jenom doplnit konečné vyjádření Mattoni. Tady je v plném znění:

"Vážení příznivci populární hudby, jsme si vědomi, že umístění některých skupin či interpretů v anketě může vzbudit u části z vás rozpaky nebo nesouhlas. Stejně jako každý rok jsme po skončení hlasování pečlivě posoudili, zda hlasování pro všechny interprety proběhlo v souladu se zveřejněnými pravidly, nebo jestli jednotliví interpreti či skupiny nějakým způsobem tato pravidla neporušují. I když u některých lze říci, že se jejich tvorba pohybuje na hraně přípustného, neshledali jsme jednoznačný důvod do hlasování zasáhnout. V tomto duchu vyzněl také rozbor právní kanceláře, který jsme si nechali vypracovat, i konzultace se znalcem. To samozřejmě neznamená, že se jako pořadatel ankety ztotožňujeme s některými názory prezentovanými v textech, nebo jiných projevech hudebníků. V této souvislosti chceme připomenout, že anketa nevytváří populární hudbu, je pouze jejím odrazem. Jakýmsi zrcadlem, které dnes, stejně jako mnohokrát v minulosti, odráží nálady lidí v naší společnosti."

ROCKBLOG: Slavík ani letos o hudbě nebyl, tak byl aspoň oslavou nácků v Česku

Tak hlavně, že už máme jasno v tom, s jakými názory se ztotožňuje tleskající osazenstvo Státní opery. A kdo se nakonec ukázal jako největší frajer? Tomáš Klus. Na rozdíl od jiných xindlů drží slovo a po kauze Řezník se Slavíka zúčastňuje už pouze prostřednictvím zdravic. Z trochu jiného světa, chcete-li dodat. Není to ironie, že jediná odezva na jeho sluníčkové poděkování, byla opět ta negativní? Není. Protože nešířit nenávist se dnes zkrátka nenosí. Klusova reakce mohla být podle veřejnosti buď přímým důsledkem konzumace drog, nebo důkazem muzikantova uvadajícího duševního zdraví. Přičemž přítomnost obou možností se nevylučuje.

Stejně to byl ale nakonec Klus, který dokázal nejlépe zareagovat na aktuální stav Českého slavíka. Ve svém videu poděkoval fanouškům a zároveň anketě a jejím načančaným celebritkám poslal mezi řádky jasný výsměch. Dostatečně důvtipný byl také jeho následující příspěvek na Facebooku: "Přemýšlím, jak napsat Děkuji a necítit se jako pokrytec. Už tak dost na tom, že jsem se prokouřil k nepokoře. Jak zarážející pro mne, že touto spekulací ohání se i ten, co jsem před ním dřív kloBouček smekal, páč profesionalitu svou vkusem dokazoval. (…) Bohužel to ukazuje na skutečnost, že konzerva v níž nejde o zlato, nýbrž o pozlátko pomalu, ale jistě bere za své. Ve své podstatě je mi to líto, ale sama si podepsala Ortel tím, že jde na ruku sprostotě." Co dodat? Snad jen: Amen.

text: Simona Knotková

zavřít