POST SCRIPTUM (25): Kdo může za migrační krizi? Podle rapperky M.I.A. jsme to my sami

Vydáno 17.12.2015 | autor: Simona Knotková

Taylor Swift si dělá zálusk na koupení dalších značek, konkrétně třeba na rok 1989. To rapperka M.I.A. má trochu jiné problémy a řeší nejpalčivější otázku současnosti, migrační krizi.

POST SCRIPTUM (25): Kdo může za migrační krizi? Podle rapperky M.I.A. jsme to my sami M.I.A. má v příčině migrační krize jasno

TAYLOR SWIFT A JEJÍ OCHRANNÉ ZNAČKY

Úvodem předvánočního Post Scripta se sluší poděkovat Noelu Gallagherovi. Díky jeho poslednímu prohlášení totiž už konečně víme, čím letos obdarovat naše babičky - nejnovějším albem Adele! Podle největšího hudebního mudrce současné britské scény se totiž její skladby k ničemu jinému nehodí a největší užitek z nich budou mít právě vaše starší příbuzné. Díky, Noeli!

POST SCRIPTUM (6.): Noel Gallagher ostře kritizuje novou streamovací službu Applu

Už na začátku tohoto roku si Taylor Swift chtěla pojistit několik frází ze svého alba 1989 pro budoucí merchandise. Odpůrcům jejího kroku se nelíbilo, že chce zpeněžit některé běžné idiomy a viděli to jako útok na svobodu slova. Interpretce se copyright nakonec podařilo dostat. Nově se ovšem snaží o koupení dalších frází, konkrétně "Blank Space", "And I'll write your name", "1989", "Swiftmas" a "A Girl Named Girl", název její nikdy nepublikované dětské knížky. Pokud jste tedy měli v plánu vydat řadu oblečení s roky narození, na ten s '89 na konci si nejspíše budete muset nechat zajít chuť. Jen se modleme, aby si Swift za chvíli nenechala patentovat třeba i svůj typický look dlouhonohé blondýny.

POST SCRIPTUM (24): Fénixové Eagles Of Death Metal znovu povstali v Paříži. V Praze povstane Justin Bieber

M.I.A. VINÍ ZA MIGRAČNÍ KRIZI ZÁPAD

Migrační krizi vnímáme všichni, ale dosud se k ní vyjádřilo jen málo hudebníků. Svou nejnovější skladbou Borders, stejně jako videoklipem k ní , se ale zcela jasně vyjádřila například M.I.A. V rozhovoru pro NPR za aktuální stav dále viní převážně Západ, který svými produkty k sobě láká lidi z méně vyspělých zemí, aby jim následně nedokázal pomoci. 

"Jako muzikantka cítím, že jsme to zčásti my, kdo druhým předává určité ideje. Bojujeme za to, abychom věci, které děláme u nás na Západě, dostali do domovů a obrazovek lidí po celém světě. Chceme na tom vydělat a chceme prodat padesát milionů nahrávek Taylor Swift v Africe. Je tedy pochopitelné, že některé dítě tam to uvidí a řekne si: 'Jo, chci v tomhle snu žít.' A následně tu máte migranty, kteří uvěřili agresivitě naší konzumní demokracie. Nemůžeme je z toho vinit."

Podívejme se na sebe do zrcadla. Nemá M.I.A. vlastně pravdu? A dokážeme se na sebe do zrcadla ještě vůbec podívat?

text: Simona Knotková

 

zavřít