POST SCRIPTUM (28): Picasso rock'n'rollu, mimozemský anděl. Jak na Davida Bowieho vzpomínají Madonna, Paul McCartney nebo Yoko Ono?

Vydáno 14.01.2016 | autor: Simona Knotková

Naprosto nečekaně nás 10. ledna opustil umělecký velikán naší doby, David Bowie. Pojďme se podívat, jak na něj vzpomínají staří přátelé a jak jeho ztrátu prožívají mladší interpreti, pro něž byla persona britského hudebníka vzorem.

POST SCRIPTUM (28): Picasso rock'n'rollu, mimozemský anděl. Jak na Davida Bowieho vzpomínají Madonna, Paul McCartney nebo Yoko Ono? Posluchačská obec i samotní umělci jsou z náhlé smrti rockového vizionáře zdrcení

"David byl velká hvězda a já si cením momentů, které jsem s ním strávil. Jeho muzika sehrála velmi důležitou roli v britské hudební historii a jsem pyšný, jak moc ovlivnil lidi po celém světě. Jeho rodině posílám svou nejhlubší soustrast a vždy si budu pamatovat, jakou legraci jsme si my dva za ty roky užili. Jeho hvězda bude zářit na obloze navždy." (Paul McCartney)

"David Bowie byl jednou z mých největších inspirací. Byl tak neohrožený a kreativní. Jeho hudba nám do života vnesla kouzlo." (Kanye West)

Experimenty, pop, rock i elektronika: TOP 6 nejzásadnějších alb chameleona Davida Bowieho

"Přátelství s Davidem bylo světlem mého života. Nepotkal jsem už žádného tak skvělého člověka, jako byl on." (Iggy Pop)

"Každé setkání s idolem je stresující a nikdy jsem si to nedokázala pořádně užít. S Davidem to bylo jiné. Nikdy nezapomenu na dotek našich rukou a světlo v jeho očích. Tu noc se ve mně něco změnilo, cítila jsem, jak ve mně začal růst klid a jistota. Byl předzvěstí mé nové životní kapitoly, starý rock'n'rollový mimozemský anděl v dokonalém hnědém obleku. Všechno, co jsem pak dělala, jsem dělala s pocitem, že to možná uvidí i on. Uvědomila jsem si, že se už nemusím stydět za své podivínství, protože ani on se za to své nestyděl." (Lorde)

VIDEOROZHOVOR: Smrt Davida Bowieho byla umělecký akt. Je to děsivé a zároveň geniálně dokonalé, říkají Tata Bojs

"Byl to jeden z nejodvážnějších interpretů našeho století. Skutečná ikona." (Adam Lambert)

"John (Lennon, pozn. red) a David se navzájem respektovali. Měli jsme málo přátel a David pro nás byl jako blízká rodina. Když John zemřel, David tu byl vždycky pro Seana (syn Yoko Ono a Johna Lennona, pozn. red). Brával ho na výlety do muzeí nebo ho nechával potloukat se po studiu. Sean tak zároveň ztratil další otcovskou figuru. Bude to pro něj těžké, ale oba dva máme sladké vzpomínky, které s námi zůstanou navždy." (Yoko Ono)

"Jsem otřesená. Tento skvělý umělec změnil můj život. Talentovaný. Unikátní. Geniální. Inovátor. Muž, který spadl na Zemi. Tvá duše bude žít navždy." (Madonna)

RETRO: Svou poslední pražskou show v roce 2004 David Bowie nedohrál

"Každý jeho song byl pro mě způsobem, jak komunikovat s ostatními. Bylo to pro mě sedativum. Vzrušení. Milostný dopis, který jsem nikdy nenapsal. Zpíval: 'Naděje je laciná věc.' Nepotřebuji naději, abych věděl, že našel cestu na místo, které se rovná jeho nedotknutelné, chameleónské kráse. Černou hvězdu ve vesmíru, která patří jenom jemu." (Marilyn Manson)

"Kdo by ho nemiloval? Vizionářský umělec, muzikant, herec, naprosto renesanční muž, který nám dal tolik písní. Těžko hledám slova k vyjádření, jak moc ho miluji. Když mu vyšlo Low a hrál na klávesy během turné Iggyho Popa, byli jsme osloveni, abychom jim předskakovali. Zbytek je historie. Kde by bez nich dnes Blondie byli? Hloupá otázka, na kterou se ani nedá odpovědět. Bez debat to byl ale právě Bowie, který měl velký podíl na našich budoucích úspěších." (Debbie Harry)

"Pamatuji si na okamžik, kdy jsem ho poprvé slyšel, protože jsem byl tehdy nahý! Hrál jsem v klubu u nudapláže. Byla to opravdu ta nejromantičtější, nejúžasnější a nejvíc hippie situace. Neměl jsem ani tucha, kdo to je, ale hrál jeho Ziggy Stardust a bylo to neskutečné. David Bowie byl Picasso rock'n'rollu. Byl to neuvěřitelný umělec, vždy inspiroval ostatní. Uvažoval stylem: 'Nedělej logické věci, zkus něco udělat nelogicky a sleduj, jak to funguje. A víte co? Většinou to opravdu fungovalo." (Nile Rodgers)

"Davidova smrt pro mě byla naprostým překvapením, jako skoro všechno, co se kolem něho vždycky dělo. Cítím v sobě teď velkou prázdnotu. Znali jsme se přes čtyřicet let, poslední roky jsme byli v kontaktu hlavně přes email. Poslední zprávu jsem od něj obdržel před týdnem. Jako vždy byla vtipná a bizarní, plná slovních her a narážek. Končila větou: 'Díky za všechny ty dobré časy, Briane, nikdy neztrouchnivějí.' A byla podepsaná: Dawn (česky také počátek, pozn. autorky). V tu chvíli jsem si uvědomil, že mi takto říká sbohem." (Brian Eno)

A jak budete na Bowieho vzpomínat vy? 

Simona Knotková

zavřít