POST SCRIPTUM (41): Nevinný protest Lenky Dusilové na Andělech rozzuřil "slušné Čechy". Bravo, Lenko!

Vydáno 14.04.2016 | autor: Simona Knotková

Minulý týden se předávali Andělé, tedy ceny, které průměrného tuzemského konzumenta za běžných okolností nezajímají. Lenka Dusilová si na nich ale lehce zaprotestovala proti prezidentovi Miloši Zemanovi. A to si prý dovolila hodně.

POST SCRIPTUM (41): Nevinný protest Lenky Dusilové na Andělech rozzuřil Jak snadné dnes je být "rebelem" či "provokatérem". Českému lidu stačí k probuzení vášní skutečně málo. Foto: Petr Tibi

Na letošních Oscarech vítězný Leonardo DiCaprio využil prostoru a během děkovné řeči upozornil na globální oteplování - všichni jsme mu pomyslně tleskali. Adele se na Brit Awards nezalekla kontroverzního případu a vyjádřila podporu Keshe - jaká odvaha a brilantní gesto od britské zpěvačky, vždyť se postavila proti vlastnímu vydavatelství. Lenka Dusilová ke konci svého živého vystoupení na nedávných Andělech řekla následující: "Mám na srdci pár slov. Je to důležitý. Nesouhlasíme s tím, že se prezident naší země ve svém úřadu chová nedůstojně a i naším jménem podlézá režimu popírajícímu svobodu a demokracii. Jestli se to nelíbí ani vám, prosím, nebojte se dát najevo svůj názor. Děkujeme."

Ceny Anděl: Lenka Dusilová protestovala proti prezidentovi, vyhráli David Koller, Kryštof i Barbora Poláková

Toť vše.

Do diváků necpala žádná okamurovská dogmata, nevyhrožovala šibenicí, ani nesklouzla k jiné nenávistné či xenofobní rétorice. Taktně pronesla nesouhlas s nynějším prezidentským úřadem a zároveň pobídla ostatní, ať se také nebojí říct svůj názor, cítí-li to podobně. Využila svobodu projevu, kterou mají i hulváti napříč celým českým internetem, využila prostoru akce promítané Českou televizí, díky níž její sdělení mohlo zasáhnout co nejvíce lidí. Naše reakce? Výblitky "slušných Čechů", kteří za projevení názoru zpěvačku častují nepublikovatelnými výrazy a vyhrožují jí pracovním táborem či smrtí. Dokonce i některá média pokrytecky zvedají prst a Lenku kárají: "Tytyty, politika na hudební ceny nepatří!"

Aha.

Tato média asi žijí v nějaké uzavřené bublině, kde se jich politická sféra netýká a nezasahuje jim do každodenního života. Dalo by se i říct: Kdy jindy než v době, kdy se do slavíkovského ceremoniálu dostala kapela s xenofobními a nenávistnými postoji, je politika neoddělitelná od kultury? Podle mě je poté skoro umělcovou povinností otevřeně se vyjadřovat k různým společenským jevům. I kdyby Dusilová využila Anděla jako agitku, neměli bychom nic namítat. Naším právem je nesouhlasit, ale vyhrožování smrtí značí spíše něco o dosti chabém intelektu jisté kasty našeho obyvatelstva. Takové propagandě se ale zpěvačka nepropůjčila, pouze tím nejmírnějším způsobem sdělila nesouhlas. A my ji za to zahrneme podobnými komentáři? 

Takové situace ve mně vlastně vyvolávají neskutečnou lítost. Lítost nad těmito malými anonymními bojovníčky virtuálního světa, kteří pro svou nenávist, zatrpklost a duševní mrzáctví nejsou schopni rozumné diskuze a ubírají se právě k podobným výpadům.

vložte odkaz, text nemažte

O něco legračnější jsou už prohlášení, která v souvislosti s projevem Dusilové vzpomínají na angažované umělce ne moc dávných dob. Ehm. A máme na mysli ten stejný režim? Socialismus se dle mého mínění vyznačoval kupříkladu právě tím, že umělci, a vlastně kdokoliv, neměli tu svobodu projevu a nemohli kritizovat politickou scénu. V zahraničí je běžné, že se populární osobnosti vyjadřují ke společenským tématům, a to mnohdy v daleko extrémnější formě. Když se tak stane tady, hned se mluví o přílišné angažovanosti. Ale co bych po našem národu trpícím stále post-komunistickou kocovinou chtěla...

ROCKBLOG: Ceny Anděl po letech vzbudily vášně. Ale ne kvůli hudbě

Využiji tedy aspoň také určitého prostoru a Lence touto cestou vyjadřuji svou podporu. V komentářích se nemusíte ostýchat mě počastovat podobnými výrazy jako ji. Jen dál prokazujte Miloši Zemanovi čest a ukazujte, jak kultivovaní a inteligentní jeho voliči jsou. Já, Lenka a všichni další to nějak přežijeme, ale jenom mě napadá: Jak se žije vám?

text: Simona Knotková

zavřít