POST SCRIPTUM (78): Adele trumfla na Grammy Beyoncé. Důvod je jasný - může za to rasismus

Vydáno 14.02.2017 | autor: Simona Knotková

59. ročník cen Grammy je úspěšně za námi. Ač v něm zářili mnozí, kralovala mu Adele, která si odnesla i cenu za Album roku. S prázdnou v hlavní kategorii oproti tomu odešla Beyoncé a její Lemonade.

POST SCRIPTUM (78): Adele trumfla na Grammy Beyoncé. Důvod je jasný - může za to rasismus Adele a její deska 25 na letošních Grammy bodovala

Tak to ani letos Beyoncé nedostala. A na vyjádření zklamání v tomto roce nebylo třeba ani Kanyeho Westa - ve svém proslovu se toho ujala sama Adele, vítězka hned tří hlavních kategorií, včetně Alba roku.

Zatímco v jejím případě se jednalo o vyjádření holdu muzice Beyoncé, některým se prohra Lemonade nezamlouvala z trochu jiného důvodu. A z toho už roztomilé gify jako s Adele nebudou, jmenuje se to totiž… rasismus.

POST SCRIPTUM (75): Bílý Michael Jackson pobouřil svět, Trent Reznor se vzteká nad hloupými uživateli sociálních sítí

Skutečnost, že cenu za album roku černošská žena vyhrála naposledy v roce 1999 (byla to Lauryn Hill za desku The Miseducation Of Lauryn Hill), je toho prý jasným důkazem. Nemluvě o tom, v jakém nepoměru jsou černošští umělci vůči těm bílým v historických tabulkách. Lemonade je hudebně vypiplaná deska, posílá jasný politický i feministický vzkaz, a výhra Adele nad tímto počinem tedy není nic jiného než další potvrzení elitářství bílých hudebníků. Tedy takové jsou aspoň kritické ohlasy, které se po nedělním ceremoniálu začaly ozývat.

PARODIE RASISMU

Tvrdit, že album Beyoncé je lepší než album Adele, ovšem není opět nic jiného než vyjadřování subjektivního názoru. Neexistuje nic jako objektivně správná pravda. Přiblížit se jí mohli pokusit právě členové akademie hudebních věd. Jestliže černošské muzikanty už v minulosti několikrát ocenili, proč by nemohli dát gramofon také Beyoncé? Protože pravděpodobně usoudili, že Adele byla tentokrát lepší.

vložte odkaz, text nemažte

(Když jsme už u toho, pro Adele mluví aspoň menší počet lidí z venku podílejících se na konečném výsledku nahrávek. Řekněme si to upřímně; byla by Beyoncé tak daleko nebýt armády milionových producentů?)

ROCKBLOG: Adele převálcovala i trend r'n'b. Grammy potvrdily její výsostné postavení

Pokud ale z cen jako Grammy či Oscar uděláme vyplňování rasových a genderových tabulek a budeme protestovat, když je někdo řádně nebude plnit, teprve bude něco špatně. Lidé, kteří Beyoncé vyzývají k bojkotu Grammy a prohlašují, že nevyhrála kvůli barvě své kůže, jsou jednoduše hloupí. Právě oni a jejich pseudokauzy totiž parodují skutečnou problematiku rasismu.

text: Simona Knotková

Témata: Adele, Beyoncé, Grammy, Album Of The Year

zavřít