POST SCRIPTUM (84): Hudební svět reaguje na útok v Manchesteru. Morrissey kritizuje netečné politiky

Vydáno 25.05.2017 | autor: Simona Knotková

Teroristický útok na koncertě Ariany Grande v Manchesteru otřásl celým světem. K tragedii se vyjádřili také tři muži, kteří se v hudební mekce Británie narodili.

POST SCRIPTUM (84): Hudební svět reaguje na útok v Manchesteru. Morrissey kritizuje netečné politiky Morrissey dostál pověsti nekompromisního kritika


MORRISSEY BEZ SERVÍTEK

V den útoku měl své sedmapadesátileté narozeniny Morrissey. Namísto oslav na Facebooku ale filtroval vztek a nešetřil kritikou na nejvyšší místa britské administrativy.

Morrisey: "Norský masakr je ničím v porovnání s McDonaldem"

"Kdy se to už konečně zastaví? Theresa May říká, že nás podobné útoky nezlomí. Ona si ale žije ve své neprůstřelné bublině a očividně nemusí identifikovat těla mladých lidí v márnici. Úsloví 'oni nás nezlomí' navíc jenom znamená, že tragédie nezlomí ji a její imigrační politiku. Mladí lidé v Manchesteru už zlomení jsou," píše ve svém příspěvku.

V další časti svého tvrzení se opřel také o starostu Londýna, prvního muslima na obdobné funkci, Sadiqa Khana či o královnu.

"Sadiq Khan říká 'Londýn je s Manchesterem', ale neodsuzuje už Islámský stát, který se označuje za strůjce útoku. Královna dostává absurdní požehnání za svá 'silná slova' proti útoku, zahradní párty v Buckinghamském paláci ale stejně nezrušila; nikdo to v britském tisku nemůže kritizovat. Starosta Manchesteru Andy Burnham říká, že útok je dílem 'extrémisty'. Jakého extrému? Zdá se, že v dnešní Británii se všichni bojí říct nahlas to, co si říkají v soukromí. Politici nám říkají, že se nebojí. Oni ale nejsou těmi oběťmi. Je snadné nebát se, když jste uchráněni od nebezpečí. Lidé takovou ochranu ale nemají."

MATTHEW HEALY BEZ CENZURY

O něco méně kultivovanější slova volil další muzikant původem z Manchesteru. Matthew Healy (The 1975) své pocity vyjádřil jen pár hodin po útoku během koncertu v Detroitu.

"Jsem kurev*ky nas*aný. Jsem otrávený ze všeho toho nacionalismu a rasismu. Už to musí skončit. Nemůžeme pokračovat dál jako doposud… Jsme z Manchesteru a tam, kde jsme se dřív procházeli, přesně tam někdo vložil bombu a zabil několik dětí. Nepotřebuju velké vzdělání, abych mohl říct, jak hrozná blbost to byla. Tyhle věci pořád pokračují a já jsem fakt už kurev*ky nas*anej."

NOEL GALLAGHER BEZE SLOV

Tragickou událost okomentoval také jeden z guru manchesterské scény Noel Gallagher. Jindy známý mluvka v rozhovoru pro Radio X jen těžce hledal slova.

POST SCRIPTUM (69): Teroristi nevyhráli. Bataclan se po roce opět rozezněl hudbou

"Skutečnost, že v té aréně jsem hrál, stál jsem v tom foyer, jsem z Manchesteru… A když si uvědomujete, že útočník cílil na mladé fanoušky. Našel bych pro to nějaká slova, ale nedají se říct do éteru."

Rozmluvil se také o dalším osudu kulturního místa. Přiznal, že si nedokáže představit sebe na místě Ariany Grande.

"Předpokládám, že se manchesterská aréna znovu otevře. Musíte prostě pokračovat dál. Nevím, co udělá Ariana Grande. Nedokážu si to představit. Nevím, jak bych reagoval já. Samozřejmě, už teď jsem pořádně rozrušený, ale kdyby to byli ještě mí fanoušci… Pak mám taky náctiletou dceru, která tam klidně mohla stát… Bude trvat určitou dobu, než se rány způsobené tímto zvěrstvem zahojí."

text: Simona Knotková

Témata: Morrissey, Ariana Grande, The 1975, Noel Gallagher

zavřít