ROCKBLOG: Adele převálcovala i trend r'n'b. Grammy potvrdily její výsostné postavení

Vydáno 13.02.2017 | autor: Josef Martínek

Hlavní favoritkou letošních Grammy Adele nebyla, a to ani navzdory faktu, že její deska 25 kráčí ve šlépějích předchozí, úspěchy ověnčené 21. Britka se zlatem v hrdle ale znovu potvrdila, že ať se zrovna děje v hitparádách cokoliv, její pozici královny hudebního průmyslu to neohrozí.

ROCKBLOG: Adele převálcovala i trend r'n'b. Grammy potvrdily její výsostné postavení Adele převálcovala i trend r'n'b. Grammy potvrdily její výsostné postavení

Trend minulého roku přitom v hudbě jasně udávali r'n'b umělci. Hlavní aspirantkou na trofeje proto nemohl být nikdo menší než Beyoncé za svůj projekt Lemonade, který kromě hudby zahrnuje i vizuální ztvárnění – vždyť ve své sbírce měla před včerejším večerem už 20 pozlacených gramofónků a porota ji nominovala na dalších devět. V závěsu byli Drake, Rihanna a Kanye West, všichni s osmi příležitostmi.

Výsledky Grammy: Adele sebrala, co mohla, pětkrát vyhrál David Bowie, Magdalena Kožená cenu nezískala

Jenže dohromady posbírali tito hlavní favorité pouze čtyři ceny - dvě uzmula Beyoncé, dvě Drake, Rihanna a Kanye odešli s prázdnou. To Adele měla nominací "jen" pět - a pětkrát vyhrála.

vložte odkaz, text nemažte

V čem vězí její neotřesitelná pozice? Především je to výjimečnost její osobnosti, kterou se vymyká představě popové divy 21. století. Adele na pódiu kleje, Adele pláče, Adele legračně mluví, žertuje na svůj účet a obléká se jako dáma v letech. A především – když Adele zpívá, padají brady. Pak se nemůžeme americké akademii divit, že jí, stejně jako před pěti lety s albem 21, přiřkla všechny gramofónky, na které ji nominovala.

RECENZE 25: U hudby Adele nehraje faktor času žádnou roli

Poprvé od jejího triumfu v roce 2012 navíc jeden umělec získal ceny ve všech třech nejsledovanějších kategoriích – Album, Skladba i Nahrávka roku. Možná je to i vzkaz vyslaný do světa pop music, že vlnivého, ale bohužel i trochu repetitivního a zaměnitelného mainstreamového r'n'b už bylo dost a teď je zase čas na silné a nadčasové písničky.

Témata: Adele, Grammy, Beyoncé, Rihanna, Kanye Wesr, Rihanna, r'n'b

zavřít