ROCKBLOG: Andělské nominace dokazují, že absence letošního ročníku by byla škoda

Vydáno 18.03.2017 | autor: Josef Martínek

Týdny a měsíce se spekulovalo: Budou letošní Andělé, nebo nebudou? Poté, co koncem loňského roku oznámila agentura Lewron music, že s pořádáním cen Akademie populární hudby končí, a vrátila licenci IFPI, to s dalším ročníkem vypadalo bledě. To, že nakonec proběhne - byť v okleštěné podobě - je dobře. Nominace to jasně potvrzují.

ROCKBLOG: Andělské nominace dokazují, že absence letošního ročníku by byla škoda Prago Union letos získali hned dvě nominace - na Album a Skupinu roku. Foto: Lucie Levá

Tříčlenné nominace v každé ze sedmi hlavních kategorií orazítkovaly to, co jsme kvitovali už ve výročním článku - že tuzemská pop music po letech strádání konečně ožívá a v žilách jí proudí stále více okysličené mladé krve.

Nominace na Ceny Anděl: Čtyři šance má Lenny, vyhrát mohou i Prago Union, Priessnitz, Jelen nebo Thom Artway

Samozřejmě, úspěchu neokoukaných tváří pomohl i fakt, že většina tradičních andělských vítězů loni nevydala desku. Nic to ale nemění na konstatování, že čtyřikrát nominovaná Lenny nebo Thom Artway se dvěma příležitostmi skutečně patří mezi největší objevy, které naše scéna v této dekádě přinesla, a že i nesmírně talentovaní bratři Balcárkové aka Light And Love nebo uhrančivý písničkář David Stypka by se rovněž mohli právem honosit titulem Objev roku.

SE SMRTÍ OD PRAGO I S RUMLEM NAHRANÝM "NAHUBU"

Pozoruhodný je také záběr letošního ročníku. Nominace desky Prago Union Smrt žije sice v kontextu oslavných recenzí překvapivá není, přece jen ale nepamatujeme moc domácích hiphopových desek, které by mimo "žánrovek" uspěly i v hlavních kategorich - a to dokonce jako potenciální Album roku. Rovněž projekt Midi lidi jsme pro jeho alternativní povahu dosud byli zvyklí vídat spíše v cenách Apollo. A do třetice oceňme nominaci klipu To samo od folkové skupiny Jananas. Ten sice vznikl jako lyric video, ale je tak vtipný a trefný, že loni převálcoval většinu řádných videoklipů.

vložte odkaz, text nemažte

A protože akademici se nebáli nominovat ani Ondřeje Rumla, který všechny zvuky na své desce nahrál nekonvenčně opravdu "nahubu" a svépomocí, a v rámci generační pestrosti vybírali od úplných mladíků až k loučícím se Priessnitz nebo legendě české pop music Martě Kubišově, dá se odpustit i to, že ne na všechny zajímavé projekty se dostalo. Jména jako Emma Smetana, Smrtislav, Maella či teepee by si jako další velké přísliby jistě zasloužila stejnou pozornost. Neprosadit se v letošní konkurenci ale skutečně není žádná ostuda.

Andělům tak zůstává pouze jediná zásadní vada na kráse. Není jí skutečnost, že se z "organizačních" důvodů vyhlášení přesouvá z Hudebního divadla Karlín do Lucerna Music Baru - klubové prostředí bude možná nakonec větší oslavou domácí hudby než naškrobený galavečer. Spíš je škoda, že o možnost získat cenu přijdou žánroví umělci, pro které jsou Andělé často jediná možnost dát o sobě vědět i mimo svůj styl.

ROCKBLOG: Ceny Anděl po letech vzbudily vášně. Ale ne kvůli hudbě

Přesto u letošního ročníku zatím převažují pozitiva. Vesměs kladné jsou dokonce i reakce na sociálních sítích - a to je co říct. Vždyť v posledních letech se často diskuze k tématu Anděl měnily v prvoplánové vyjmenovávání všech, co v nominacích nemají co dělat, a loni se dokonce stočily k politice.

Kdo sleduje tuzemskou pop music pravidelně, asi ho jména letošních kandidátů ocenění vyloženě nepřekvapí - o tom, že "to" letos Lenny sebere všechno, protože jako jedna z mála dokázala oslovit publikum v šíři od ryzích "popařů" po vyznavače nezávislé scény, se už v branži šušká od podzimu. Je dobře, že se díky zachování Andělů o kvalitách jejích i dalších nominovaných bude zase o něco víc mluvit i napříč širokou veřejností. A o to tady přece jde.

text: Josef Martínek, foto: Lucie Levá, Tomáš Klíma, Čestmír Jíra, archiv

Témata: Ceny Anděl, Lenny, Thom Artway, David Stypka, Light And Love, Jananas, Priessnitz, Prago Union, Ondřej Ruml, Marta Kubišová

zavřít