ROCKBLOG: Česko vsadilo v letošní Eurovizi na překvapení jménem Martina Bárta. Uspěje?

Vydáno 17.02.2017 | autor: Josef Martínek

Před dvěma lety reprezentovaly Českou republiku v Eurovizi muzikálové hvězdy Marta Jandová a Václav Noid Bárta, loni to byla někdejší finalistka SuperStar Gabriela Gunčíková. Letos pojede do Kyjeva jménem české hudby mediálně o dost méně známá Martina Bárta. Může ale v evropské konkurenci uspět?

ROCKBLOG: Česko vsadilo v letošní Eurovizi na překvapení jménem Martina Bárta. Uspěje? Česko vsadilo v letošní Eurovizi na překvapení jménem Martina Bárta. Uspěje?

Jestli je pravda, že mezi užšími kandidáty na letošní Eurovizi byly třeba Lenny nebo Ewa Farna, jak tvrdí zákulisní zvěsti, je volba Martiny Bárta skutečně překvapivá. Vždyť Lenny by téměř jistě brala hlasy z Itálie, kde v současnosti boduje v hitparádách, pro Farnou by hlasovali Poláci. To by při systému, kdy diváci nemohou podpořit zástupce svojí země a musejí doufat, že jejich želízko v ohni zaujme ostatní státy, jistě byla vítaná pomoc. Obě zpěvačky jsou navíc výrazné osobnosti a měly by šanci napříč Evropou oslovit široké publikum. To Martina Bárta se zatím jeví jako velká neznámá.

ROCKBLOG: Eurovize nehledala nejlepší písničku, ale nejlepší kopii

Televizní obecenstvo ji zná z reality show Robin Hood - Cesta ke slávě, v níž nakonec vyhrála hlavní ženskou muzikálovou roli. I když "zná" je možná silný pojem, není třeba dodávat, že na hvězdičky talentových show se u nás rychle zapomíná. Martina Bárta navíc momentálně působí hlavně v Německu.

Možná právě na její mezinárodní zkušenosti vsadila porota, ve které zasedli třeba Michal Pavlíček, Ota Balage a další persony české hudební scény. A nebo se jim zkrátka nejvíc líbila její interpretace vybrané soutěžní písničky, kterou zatím neznáme, a tudíž nemůžeme její kvality posuzovat.

Eurovizi vyhrála Ukrajinka Jamala s politickou písní, Gabriela Gunčíková byla ve finále předposlední

Kdo si však projede vystoupení Martiny Bárta například na YouTube, zákonitě ho napadne, že taktikou České republiky v tomto ročníku asi nebude zapadnout do pelmelu obdobně znějících eurovizních písniček, jako tomu bylo v posledních dvou letech.



A pokud je tato domněnka správná, rozhodnutí poroty lze považovat za sympatické. Nač se znovu a znovu zkoušet zařadit do nudného průměru, jakým čísla v Eurovizi z devadesáti procent bývají, když můžeme ukázat Evropě muzikálnější tvář? Je to zřejmě větší vítězství než dát přednost nějaké bizarnosti, která by s sebou kromě potenciálu povrchního úspěchu nesla i smutnou vizitku české hudby.

S ovacemi ale zatím počkejme - minimálně do představení soutěžní písně. 

Témata: Martina Bárta, Eurovize, Gabriela Gunčíková, Ewa Farna, Lenny, Marta Jandová, Václav Noid Bárta

zavřít