ROCKBLOG: Český slavík = anketa popularity zpívajících celebrit a obskurností. Chybí už jen Olivie Žižková

Vydáno 25.11.2016 | autor: Josef Martínek

Tradiční anketa pozná za dozoru televizních kamer své vítěze v sobotu 26. listopadu, už zveřejnění nominací ale dalo jasný signál, že ani letos nebude hlavním předpokladem pro úspěch vlastní hudební tvorba. Nezbývá než se opět ptát: Má tuhle taškařici česká hudební scéna opravdu zapotřebí?

ROCKBLOG: Český slavík = anketa popularity zpívajících celebrit a obskurností. Chybí už jen Olivie Žižková Tomáš Ortel se loni umístil na 3. pozici mezi zpěváky a 2. se svou skupinou

Slavík je častokrát prezentován jako anketa popularity interpretů a kapel. Ve skutečnosti je ale spíš anketou popularity celebrit, které mají alespoň něco společného se zpíváním - více či méně. Nejde tu o písničky, ale o příběhy z titulních stran bulvárních plátků a společenských magazínů. Průměrný hlasující nejspíš ani nezná žádnou konkrétní píseň od nominovaných Moniky Absolonové či Marty Jandové, hvězd muzikálů a televizních estrád.

NOMINACE NA ČESKÉHO SLAVÍKA 2016

Úspěch takových jmen ale v letitém kontextu Slavíka už nikoho nepřekvapí, na naškrobený galavečer koneckonců zapadnou. Víc zaráží, že se anketa v posledních letech změnila v organizovaný vzdor komunit. Začalo to herci z televizního pořadu Partička, kteří dostali v roce 2011 tolik hlasů, že by se v kategorii skupin umístili na 4. pozici. Tehdy byli diskvalifikováni, protože se nejednalo o hudební uskupení, stejně dopadl v roce 2013 rapper Řezník v kategorii Hvězda internetu, jenž se proti pravidlům provinil násilným obsahem písní a videoklipů. V obou případech byla přitom motivace hlasujících zcela zřejmá - vysmát se všem slavičím pozlátkům do tváře.


Mezi nominovanými na Českého slavíka je i Michal David

POČET FANOUŠKŮ NEROZHODUJE

Kontroverzní Ortel už ale v roce 2014 uspěl, když získal 4. místo mezi skupinami. Kapela kolem Tomáše Ortela, která je často osočována kvůli xenofobním textům a neonacistické minulosti frontmana, přitom tehdy byla známá v podstatě jen tvrdému fanouškovskému jádru, širší veřejnost ji objevila právě díky slavičí kauze. Jak je tedy možné, že se dostala tak vysoko? Ke 4. místu sice bylo potřeba téměř 12 tisíc bodů, jenže za první místo v diváckém hlasu jsou tři body - stačilo by tedy zapojit necelé 4 tisíce věrných nadšenců. Pravidla ankety umožňují hlasovat jednotlivci sice jen jednou, ale agilnímu fanouškovi nejspíš nedělá problém poprosit o pomoc babičky, tetičky a třeba i známé v hospodě. Když to všechno vydělíme, 12 tisíc bodů může dát dohromady jen pár stovek zapálených příznivců. 

ROCKBLOG: Slavík ani letos o hudbě nebyl, tak byl aspoň oslavou nácků v Česku

Skupina, jejíž pseudoposelství dosud patřila na venkovské tancovačky, se rázem pro svou kontroverzi ocitla ve středu zájmu médií. Tato pozornost v kombinaci s náladami ve společnosti způsobila, že loni dostala ještě podstatně více bodů - přes 27 tisíc - a skončila druhá. Byl to právě Slavík, který zapříčinil její popularitu, místo toho, aby reálnou popularitu napříč společností pouze měřil.


Joakim Brodén je švédský metalový zpěvák skupiny Sabaton

Ortel je v nominaci i letos, kromě obhajoby stříbra mezi skupinami může její frontman navázat na loňský bronz v kategorii zpěváků. Příběh slavičích absurdit však pokračuje, když se v první šestici zpěváků objevil švédský metalista Joakim Brodén. Ten sice žije ve Švédsku a s kapelou Sabaton působí na mezinárodní scéně, s Českem ho ale pojí osud jeho maminky, která od nás emigrovala v 70. letech. Brodén má nyní i český pas a jezdívá pravidelně navštěvovat babičku. Přesto ho před odtajněním nominací snad nikdo nemohl považovat za českého zpěváka.

vložte odkaz, text nemažte

Vysvětlení je opět nasnadě - k hlasování pro Brodéna vyzývala metalová komunita, zřejmě z touhy po další senzaci a částečně nejspíš i z recese. Švédský zpěvák v Českém slavíku, to je rarita, která tu ještě nebyla. Představte si ho, jak sedí na galavečeru vedle Karla Gotta nebo Michala Davida. Kdyby chtěli do této společnosti metalisté skutečně vyslat svého zástupce z důvodu zájmu o komerční anketu, mohli to udělat už v minulých letech, což se ale nestalo. 

KDE JE OLIVIE?

Bylo by překvapení, kdyby Brodén zvítězil. S velkou pravděpodobností opět slavíky převezme tradiční trojlístek Kabát, Gott, Bílá. Přesto nelze nevidět, že z ankety, která každoročně divákům nalhává, že slavičí lesk jim odkrývá to nejlepší, co česká hudba nabízí, se stala fraška a parodie sama sebe. Při troše soudnosti by s ní organizátoři už dávno skoncovali - jako to udělali před pár lety na Slovensku. Smysl mají maximálně vedlejší kategorie jako Objev roku nebo Hvězda internetu, které dají šanci mladým tvářím ukázat se početnému televiznímu publiku.

Jako anketu měřící popularitu hudebních hvězd už ale Českého slavíka nelze brát vážně. Většina skutečných hudebních příznivců do něj stejně nehlasuje, protože ho vnímá jako zprofanovaný socialistický přežitek. A rozhled cílového publika? Ten začíná a končí u nováckých estrád, jejichž nadvládu narušuje pouze vzrůstající množství bizarností.

Mimochodem, taky vás překvapuje, že letos hlasující zapomněli na neohroženou bojovnici proti uprchlíkům Olivii Žižkovou? 

Témata: Český slavík, Ortel, Joakim Brodén, Olivie Žižková, Karel Gott, Lucie Bílá, Kabát

zavřít