ROCKBLOG: Chester, Avicii, Amy Winehouse a další. Drogy, alkohol a deprese jako postrach hudebních hvězd

Vydáno 02.08.2018 | autor: redakce

Nejen alkohol, ale i tvrdé drogy byly, jsou a nejspíš vždy budou součástí hudebního průmyslu. V mnoha případech dopomáhají umělcům (jak oni sami tvrdí) k inspiraci, k odstranění trémy při koncertech nebo při navazování kontaktů. V horších případech se tímto způsobem pokoušejí "vyléčit" psychické problémy.
Mnoho muzikantů na tuto neřest doplatilo. Někteří měli štěstí a podařilo se jim vyváznout včas. Nejčerstvějším přírůstkem do té šťastnější skupiny je Demi Lovato.

ROCKBLOG: Chester, Avicii, Amy Winehouse a další. Drogy, alkohol a deprese jako postrach hudebních hvězd ROCKBLOG: Chester, Avicii, Amy Winehouse a další. Drogy, alkohol a deprese jako postrach hudebních hvězd

V noci 24. července byla Demi Lovato převezena do nemocnice v Los Angeles. Po šesti letech abstinence zpěvačka znovu podlehla alkoholu a drogám, se kterými měla problémy již v minulosti. Tehdy musela kvůli svému špatnému stavu zrušit koncerty, dokonce i na rok přerušit činnost. Přiznala, že k drogám a alkoholu přičichla již v sedmnácti letech.

TOP 6 hvězd Klubu 27: Příběhy legend, které nikdy nezestárly

Demi v minulosti také dlouho bojovala s poruchami příjmu potravy, trpěla bipolární poruchou, sebepoškozováním a bulimií. I přes to, že je ambasadorkou hned několika projektů a organizací, zaměřených na mentální zdraví, se ani ona sama nedokázala ubránit drogám a alkoholu. To jen dokazuje, jak těžké je bojovat s psychickými poruchami.

Podle posledních dostupných informací je již zpěvaččin stav stabilizovaný. Svým fanouškům vzkázala, že se velice omlouvá a je vděčná za všechny modlitby, které jí byly seslány.

Demi Lovato předávkování drogami přežila.

ZEMŘELI V SEDMADVACETI

Ve svých pětadvaceti letech se však Demi řítí to pasti, která může vést až k účasti v takzvaném Klubu 27. Spadají do něj hvězdy, jakou byl i Jimi Hendrix – jeden z nejuznávanějších kytaristů rockové historie. Tomu se stalo osudným požívání návykových látek a prášků na spaní. V den smrti se předávkoval právě jimi a udusil se vlastními zvratky. Stalo se to roku 1970.

Janis Joplin také patřila k těm muzikantům, kteří se nebáli zkoušet cokoliv. Zpěvačka s nezaměnitelným hlasem a smyslem pro detail se ve svých sedmadvaceti letech předávkovala heroinem - ve stejný rok jako Hendrix.

Kurt Cobain údajně trpěl těžkými bolestmi břicha a jedinou útěchou od bolesti mu byl heroin. Toho si dopřával až nadmíru.  Došlo to tak daleko, že proti sobě v roce 1994 obrátil zbraň.



Dalším známým jménem z Klubu 27 je Amy Winehouse, která nikdy neskrývala svou závislost na alkoholu a heroinu. Po nálezu jejího těla v roce 2011 v domě v Londýně, kde žila, se čekalo tři měsíce, než bylo potvrzeno, že za její smrtí stál alkohol.

Avicii - Nezastavitelný hitmaker, který i přes kariérní úspěch štěstí nenašel

DEPRESE A ÚZKOSTI JAKO ZABIJÁCI

Nemusíme ovšem chodit daleko do minulosti. Pár měsíců zpět nás navždy opustil švédský Dj Tim Bergling, uměleckým jménem znám jako Avicii. I přesto, že trpěl zánětem slinivky břišní, holdoval alkoholu, kterým zaháněl trému a úzkosti. Vzal si život ve svých osmadvaceti letech, když si v Ománu podřezal žíly střepem z lahve.

Tim Bergling alias DJ Avicii trpěl zdravotními problémy, s nimiž bojoval pomocí drog a alkoholu.

Fanoušky po celém světě zasáhla loni smrt Chrise Cornella - zpěváka a kytaristy ze skupin Soundgarden a Audioslave - nebo odchod jeho blízkého přítele, frontmana Linkin Park Chestera Benningtona. Podle všeho nebyla náhoda, že si Chester vzal život právě v den narozenin Cornella, který se oběsil po koncertě v Detroitu ve svém hotelovém pokoji.

Corey Taylor o sebevraždách Chrise Cornella a Chestera Benningtona: Nejsou to zbabělci, lidé s depresí svádí neustálý boj

Odchody těchto velikánů byly nečekané a pro fanoušky znamenaly obrovskou ránu. Často za ně mohla nemoc, která zabíjí jen tehdy, když se jí člověk poddá - deprese.



Nedávno tomu byl rok, kdy si Chester - otec a manžel - vzal život. Zanechal po sobě šest dětí a manželku Talindu Bennington. Ta ukázala světu fotky a videa, na nichž je zpěvák zachycen v posledních dnech života, které prožil se svojí rodinou. "Šťastná", smějící se tvář, která se věnuje svým dětem. Zdání ovšem někdy klame.



Nikdy totiž nevíte, zda někdo, kdo se zdá být "jen smutný", nemá náhodou mnohem hlubší problémy, o kterých se bojí mluvit. Možná i tento krok Talindy Bennington pomohl k tomu, že se slavné osobnosti spojily a na svých účtech na sociálních sítích vyjádřily nejen soustrast, ale také podporu všem, kteří touto zákeřnou psychickou nemocí trpí. Vzkázaly jim, ať se o ní nebojí mluvit. Někteří přiznávají, že i oni sami mají psychické potíže, se kterými se léčí u psychologů. Touto otevřeností pomáhají k větší toleranci v oblastech, která dříve byla tabu. Psychické zdraví se stává (s trochou nadsázky) fenoménem doby a je jen dobře, že se o něm mluví.

Ani drogy, ani alkohol v případě smutku, úzkostí nebo deprese nepomůžou. Zdánlivě bezchybný život muzikantů, jak jej většina fanoušků vnímá, se pod jejich vlivem mění v život plný démonů a bojů se sebou samým. Odsoudit druhé je velice snadné.

text: Lenka Matějková

Témata: drogy, alkohol, Demi Lovato, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain, Amy Winehouse, Chester Bennington, Chris Cornell, Avicii

zavřít