ROCKBLOG: Circus Problem přivádějí balkánské beaty opět pod světla reflektorů

Vydáno 28.02.2016 | autor: Alena Bílková

Tento týden v pražském Rock Café hráli Circus Problem. Pro šestičlennou skvadru, k jejímž zbraním patří žestě, housle a akordeon, byl napráskaný rockový klub právem překvapením. Je to důkaz, že temperament Balkánu má u nás pořád nebývalý potenciál.

ROCKBLOG: Circus Problem přivádějí balkánské beaty opět pod světla reflektorů Circus Problem přivádějí balkánské beaty opět pod světla reflektorů

Tvrdí o sobě, že hrají balkánské disco, bojují proti zákazu buskingu a jejich kalendáře jsou někdy až sebevražedně nabité. Ačkoli pro mnohé z fanoušků patří jejich koncerty do ulic města nebo k sluncem rozpálené louce, v klubu dopřáli návštěvníkům zažít věci, které hned tak nezažijete.

Circus Problem v Rock Café: Jestli ráno neodletěli, tak tam paří ještě teď

Tedy pokud se obvykle nesetkáváte s tím, že houslistovi se smyčec během zběsilé hry doslova rozpadá pod rukama. Že před vámi stojí šest magorů ve skáčkových kalhotách a zatímco frontman v klobouku tahá za harmoniku, bubeník si svlékne tričko a houslista se škrtící housle svíjí na zemi. Publikum víří v kruzích a přelévá se přes sebe v nezastavitelném tempu stejně jako kapela a v klubu je náhle jako v tropech. Kdo stojí u baru, nevidí nic, kdo se snaží ke kapele dostat blíž, má problém a musí dlouho čekat, než se sveze na jedné z upocených vln.



Že Balkán u nás frčí, je jasné hned z několika důvodů. Vzpomeňte si na narvaný Staromák, když k nám zavítal Goran Bregovič, vzpomeňte si na vzrůstající oblibu kapel jako Kadebostany. Máme evidentně jakousi vnitřní touhu po návratu k tradicím. V zemi, kde městským slavnostem stále kraluje Duo Jamaha s Walda Gangem, nám ale nezbylo nic jiného než se prostě po živé organické hudbě obrátit dál směrem na východ. Podobně to cítí velké procento Britů v publiku, kteří si Circus Problem aktuálně pozvali koncertovat do Londýna. Kluci tam mířili hned po koncertě a patří jim velký respekt za to, že ono letadlo po takhle divokém večeru stihli.



Circus Problem dokazují, že i přes netradiční složení nástrojů dokážou zahrát prakticky všechno. A Catgoorve je od nich lepší než od Parov Stelar.

Zbývá už jen poděkovat za povedenou scénku s kalašnikovem adresovanou našemu prasidentovi a rozloučit se slovy Circus Problem: "Děkujem vám, alkoholikům, že můžem žít!"

text: Alena Bílková, foto: Čestmír Jíra

zavřít