ROCKBLOG: Czenda Urbánek (Post-It) - Náš comeback se spustil samovolně jako lavina

Vydáno 02.12.2019 | autor: redakce

Vršovičtí chuligáni Post-It jsou zpět. Svůj comeback, který odstartovali v roce 2017 speciálním koncertem a loni v něm pokračovali oslavami dvacátých narozenin, završí letos křtem nové desky. Po dlouhých deseti letech vydávají v původní sestavě nové EP Co tě neposílí, to tě zabije! Frontman Czenda Urbánek v blogu vzpomíná, jak to bylo s rozpadem v roce 2012 a co je motivovalo znovu spojit svoje síly. 

ROCKBLOG: Czenda Urbánek (Post-It) - Náš comeback se spustil samovolně jako lavina ROCKBLOG: Czenda Urbánek (Post-It) - Náš comeback se spustil samovolně jako lavina

Koncem roku 2012 jsme všichni v kapele cítili, že ta naše mašina Post-It nějak nejede. Z každé radosti byla starost, nové písničky nějak nepřicházely. Když už něco vzniklo, neshodli jsme se na tom. Byla to taková agónie. Stav, kdy jsme fungovali vlastně z povinnosti. Nikdo z nás nechtěl vyslovit to, co jsme všichni tušili. Jsme dole. Out. Vyprahlý, utahaný, bez elánu a motivace.

Post-It oslavili s fanoušky dvacet let, podpořili je Thom z Imodium nebo Martina Pártlová

Naštěstí Jirka (aka Porne) sebral odvahu a vyslovil to u piva jako první. "Kluci, já končím. Nemám už zápal a nechci vás brzdit." Obratem jsme se shodli, že končí-li jeden, končíme všichni. Post-It zkrátka už asi neodmyslitelně budou fungovat jen ve složení Kapíno-Porne-Bekouš-Czenda. Tak silný je naše pouto. Obrečeli jsme to, "vylili" si na žal hlavy, pak se objímali jak přeživší po atomovém výbuchu. Byl konec. Na neurčito. Asi každýho z nás napadlo, že je to možná navždy. Roztlačit tuhle káru se zdálo jako nemožný.


DO SUPPORT LESBIENS JSEM ŠEL PO HLAVĚ

Na jaře 2013 jsem dostal laso od Hynka Tomana ze Support Lesbiens. Už jsem si nazouval "hudební papuče", když v tom přišla tahle nabídka. Bez rozmyslu jsem řekl, že do toho jdu. Po hlavě! Nebylo o čem přemýšlet. Poslední šance si splnit sen a dostat se na hlavní palubu. Po dvanácti letech v podpalubí. To, že vstupuju do jámy lvové, jsem tušil, ale že tam bude lvů tolik, to jsem nečekal. Obratem na pranýři, pod lupou, pitvám ostrýn skalpelem vox populi. Ale  neměnil bych. "Co tě neposílí, to tě zabije" 

Czenda (Post-It) interview: Rád v muzice riskuju, nemělo by smysl zůstat v Support Lesbiens jen tak z podstaty

NAŠE BRATRSTVÍ VYDRŽELO, NEBYLI JSME NIKDY JEN KAPELA, ALE KOMUNITA

Pro kluky bylo moje účinkování v SL, myslím, potvrzením toho, že začala nová etapa našeho života. Života bez Post-It. Skloubit dvě kapely by nepřicházelo v úvahu. Času a energie nemáme nikdo na rozdávání. Naštěstí naše bratrství bylo a je silnější než Post-It. Kamarádů má člověk málo, bratrů na život a na smrt jako prstů na rukou. Naštěstí my nebyli nikdy jen kapela, ale komunita. Scházeli jsme se v mezičase na pivu, jezdili na rodinné dovolené, zapíjeli narozené potomstvo. A že těch dětí už bylo.

Postupem času jsme začali pomalu klábosit i o muzice, kdo co poslouchá, co se mu líbí. Hezky zlehka, oťukávačka jak s novou holkou, aby se nevyděsila. Po třech čtyřech letech proběhla první piatika, kde jsme začali punktovat comeback. Jak to tak bývá, kapely vznikají a rozpadají se v hospodě nebo na baru. Ideálně po půlnoci. Bohužel jsme byli tenkrát úplně na mol a jen ve třech. Chyběl Jirka. Tak jsme mu hned psali ve čtyři hodiny ráno, že se vracíme. Ať s tím počítá.

TOP 5 českých comebacků v roce 2017: Nečekaný návrat Chaozz, Post-It, ale i očekávaná Gaia Mesiah a další

Samozřejmě se nestalo nic, myšlenka nás opustila spolu s ranní kocovinou. Ale cosi v nás zaklíčilo, šance na návrat existuje. Koncem roku 2017 jsem dospěl k rozhodnutí, že opustím řady Support Lesbiens. Opět jsem se nějak hudebně vyčerpal, cítil jsem potřebu změny. Když jsem to sdělil klukům z Post-It, spustilo se vše samovolně, jako lavina. Začali jsme řešit reálný návrat, kdo od toho co čeká, jaké máme ambice. Bude to vůbec někoho zajímat?!



A teď je konec roku 2019 a my 13.12. v pražské Akropoli, na naší milované scéně, pokřtíme EP Co tě neposílí, to tě zabije. Zhmotnění naší společné touhy o sobě dát ještě vědět a vyprášit trochu pomyslný kožich našim souputníkům, kteří těch šest let nezaháleli a v dobrém nás motivovali. Co bude dál, nikdo z nás neví. Jsou to opět staří dobří Post-It, kde jsme my čtyři víc než muzika a ambice jednotlivce. Tak ať nám to hraje a máme z toho radost.

Témata: POST-IT, Czenda Urbánek, Support Lesbiens, Co tě neposílí, to tě zabije

zavřít