Fanoušek versus fanatik. Agresivní obdivovatelé Johna Lennona, Justina Biebera, Rihanny a dalších

Vydáno 08.12.2020 | autor: Lenka Matějková

Život celebrit není pouze sláva, šampaňské, chlebíčky a bazény. O nevalné psychické kondici hudebních hvězd se začalo v médiích mluvit teprve nedávno, stačí si ale připomenout jen pár jmen: Kurt Cobain, Amy Winehouse, Chester Bennington, Chris Cornell, Avicii, Keith Flint a mnozí další. Vyčerpání, život na cestách, úzkostný kontrast mezi naplněnými stadiony a osamoceným životem hotelových pokojů, to jsou jen některé z aspektů úspěchu. A pak jsou tu šílení fanoušci, kteří udělají vše, aby se mohli svého idolu dotknout. Nebo se proslavit jeho vraždou. 

Fanoušek versus fanatik. Agresivní obdivovatelé Johna Lennona, Justina Biebera, Rihanny a dalších Fanoušek versus fanatik. Agresivní obdivovatelé Johna Lennona, Justina Biebera, Rihanny a dalších

Být světově známou celebritou, ať už v hudebním průmyslu nebo třeba v oblasti filmu či sportu, má i stinné stránky. Člověk většinou dobrovolně přichází o své soukromí a je den co den pronásledován novináři nebo fanoušky, kteří se velmi snadno z nadšenců změní v poblázněné fanatiky a stalkery. V ten moment nastává problém, jelikož fanoušek už nepřemýšlí racionálně a udělal by cokoliv, aby se mohl se svým idolem setkat, promluvit na něj nebo se ho dotknout.

Existuje nespočet případů, kdy zapálení příznivci svým idolům způsobili psychickou, ale i fyzickou újmu. Často záleží na tom, jakou osobnost celebrita má a jak se k útokům postaví. Někteří to berou s humorem, jiní jsou okamžitě obklopeni ochrankou a uzavřou se před vnějším světem. Máme pro vás několik příkladů. 

Justin Bieber

Během koncertu v Dubai v roce 2013 se fanouškovi Justina Biebera podařilo dostat až na pódium, přímo ke zpěvákovi. Ochranka ale rychle zakročila, a tak nedošlo na horší scénáře, než byl převrácený klavír.

LIVE: Justin Bieber v Praze vsadil všechno na show. Koncert odzpíval na playback

Robbie Williams

Robbie už takové štěstí jako Justin Bieber neměl. Jeden z fanoušků se dostal na scénu a během pár vteřin ho strčil do prostoru mezi pódiem a diváky. V ten moment (sice už pozdě, ale přeci) zasáhla ochranka a muže zpacifikovala.

BLOG: Robbie Williams v Praze - Když se celoživotní zážitek ztratí na rozmazaných displejích telefonů

Beyoncé

Beyoncé je známá tím, že s publikem během koncertu ráda komunikuje. Na koncertě v Brazílii ji ale nečekaně zatoužil aspoň na pár sekund vlastnit jeden z návštěvníků. Doslova si pro ni skočil. Beyoncé to ale nijak zvlášť nerozházelo a píseň s přehledem dokončila.

Miley Cyrus

Světová popstar Miley Cyrus za sebou už pár setkání s opravdu dotěrnými příznivci má. Proto kolem ní vždy chodí několik bodyguardů, kteří ji ve dne v noci chrání. I přesto se jedné z fanynek podařilo dostat se na pódium a pořádně Miley překvapit.

Adam Levine (Maroon 5)

Adam Levine si během jedné z autogramiád nedobrovolně pořádně osladil život. Jeden z přítomných mu přímo do obličeje hodil velkou hrst cukru. Ochranka útočníka okamžitě odvedla mimo prostor, kde se podpisová akce konala.

Hayley Williams (Paramore)

Hayley Williams za sebou moc fanouškovských eskapád nemá. Pokud nepočítáme z její strany nechtěný polibek od jednoho obdivovatele, kterého si pozvala na pódium, pak se jedná o druhý nepříjemný zážitek. Přímo během koncertu na ni z prvních řad letěla bota. Hayley se jí vyhnula, jako by to bylo na jejím denním pořádku. Poté věnovala fanouškovi pár slov mimo píseň.

Rihanna

V níže přiloženém videu není zobrazen přímo útok na zpěvačku, ale je na něm krásně vidět, jak vypadá běžný život takové celebrity. Při přepravě z letiště na hotel musela auta několikrát zastavovat kvůli davům fanoušků, kteří zablokovali silnici a znemožnili tak průjezd. A ani vystoupení z auta a pár metrů chůze nebyl pro zpěvačku a její ochranku zrovna jednoduchý úkol.

Christina Grimmie

Tragicky skončil koncert vycházející hvězdičky Christiny Grimmie, která se proslavila díky soutěží The Voice a také natáčením coverů na YouTube. Během autogramiády ji smrtelně zranil její fanoušek, který několikrát vystřelil ze zbraně.

Talent, který už nerozkvete: TOP 5 pěveckých výkonů zavražděné Christiny Grimmie

John Lennon

Nechvalně proslulou se stala střelba na jednoho z nejslavnějších muzikantů světa - Johnna Lennona. Ta se odehrála 8. prosince 1980 na Manhattanu v New Yorku. Neznámý mladík Mark David Chapman poklidně vyčkával na chvíli, kdy John Lennon spolu se svojí manželkou Yoko Ono vyjdou ze svého apartmánu v budově The Dakota.

SMRT SI ŘÍKÁ ROCK'N'ROLL: John Lennon (3.)

Když k tomu došlo, shromáždil se kolem nich dav fanoušků, mezi kterými byl i Mark. Nechal si podepsat desku a John s Yoko poté odjeli do studia. Mark zůstal na místě, pod bundou měl připravenou zbraň a čekal, až se Lennon vrátí zpět. A právě v tu chvíli k tomu došlo - hudebníka zasáhlo pět kulek a zemřel při převozu do nemocnice. Mark David Chapman byl odsouzen na doživotí. Od roku 2000 podává žádosti o propuštění, ale vždy mu byly zamítnuty. Naposledy se tak stalo 24. srpna letošního roku.

Lze vůbec takovým situacím zabránit?

Je malá šance, že veřejně známá osoba dokáže své fanoušky jistým způsobem "uklidnit". Možná se to bude zdát absurdní, ale takové otevření se světu skrze sociální sítě může dokázat divy. Pokud bude slavná persona úzkostlivě tajit, kdo je její partner/partnerka, jak vypadají jejich děti, kde tráví volný čas a tak dále, je jasné, že to bude okolí zajímat ještě víc a počet pronásledujících fanoušků a novinářů jen poroste. Lidé chtějí vědět, kde jejich idol snídá, kam chodí nakupovat a s kým tráví volný čas. Fanoušci touží po tom mít alespoň trochu podobný život jako jejich oblíbenci.

Pokud se podíváme na život českých hudebních hvězd, jako příklad lze uvést manžele Klusovy. O jejich životě lidé věděli na začátku opravdu málo, a stali se tak velmi vyhledávaným párem na českém internetu i mimo něj. "Často na nás čekal bulvár, aby nás vyfotil třeba jen při venčení psů, tak jsme se rozhodli, že svůj svět otevřeme, a pro bulvár to přestalo být zajímavé," řekl Tomáš Klus.

Bulvár o nich psal různé spekulace, které se v očích fanouška mohly odrazit negativně. Jejich pravdivost si můžeme jen domýšlet. A předkládání nepravdivých nebo nevysvětlených informací manželům nebylo zrovna příjemné. Po nějaké době se přestali ukrývat, otevřeli se světu skrze sociální sítě, začali sdílet zajímavé, ale i naprosto běžné chvíle z jejich soukromého života a od té doby ukazují jak novinářům, tak fanouškům, jak opravdu žijí. Pořádají live streamy, skrze které komunikuji se svými příznivci, odpovídají jim na otázky jak z hudebního, tak z osobního života.

Je to však cesta, která není pro každého, někdo si chce zkrátka své soukromí nechat jen pro sebe. V každém případě si přejme, aby do budoucna útoků na hudební i nehudební hvězdy jen ubývalo.

Text: Lenka Matějková, foto: archiv Rock Report
Témata: John Lennon, Justin Bieber, Christina Grimmie, Rihanna, Beyoncé, Robbie Williams, Tomáš Klus

zavřít