ROCKBLOG: Kytarová zbrojnice Maťa Mišíka - YouTube lahůdka pro všechny kytaristy

Vydáno 19.06.2019 | autor: redakce

V posledních měsících rozvibroval českou YouTube scénu nový muzikantský seriál Kytarová zbrojnice, který si dal za cíl postupně představit snad celou českou kytarovou špičku. Už nyní se může pochlubit hosty z kapel jako Wohnout, Tata bojs, Etc Vladimíra Mišíka, Monkey Business, The Atavists a další. Tvůrce pořadu Maťo Mišík vám v tomto blogu poodhalí pozadí vzniku seriálu, na kterém si smlsnou nejen kytaristé.

ROCKBLOG: Kytarová zbrojnice Maťa Mišíka - YouTube lahůdka pro všechny kytaristy ROCKBLOG: Kytarová zbrojnice Maťa Mišíka - YouTube lahůdka pro všechny kytaristy

Maťo Mišík je výtvarník a kytarista, který dříve působil například v Tata Bojs, hrál s Anetou Langerovou a v současnosti je členem rock-popových Gingerhead. Dle příjmení usuzujete správně, Maťo je synem Vladimíra Mišíka. Svou vášeň pro kytarový svět uplatnil už v minulosti, kdy se jako výtvarník a designér podílel na vzniku kytarových efektů pro taková jména, jako jsou Kirk Hammett z Metalliky nebo Richard Fortus z Guns N' Roses. Není tedy divu, že právě on přišel s nápadem vytvořit seriál, který postupně představuje špičku české kytarové scény.

Gingerhead interview: Kapelu vnímáme jako miminko, postupně si hledáme tvář

Jak se zrodila myšlenka kytarového seriálu?

Fenomén YouTube, tedy "vlastní televize" a možnost prezentovat nějakou vlastní kreativní činnost v podobě videa, mě oslovuje už dlouho. Miluju nahlížet do kuchyně jiných tvůrců a koukat jim pod ruce. Neskutečně mě to inspiruje a dává chuť tvořit vlastní věci. První videa jsem si na svůj kanál nahrál už dost dávno, ale byly to jen takové občasné záchvěvy bez jakéhokoliv konceptu a pravidelnosti. Zajímám se o různé věci, a tak jsem zkusil tu zabrnkat na nějakou kytarovou krabičku, tu ukázat, jak se připravuje zelený čaj nebo jak mi pod rukama vzniká obraz tvořený tabletem v počítači.

Nicméně postupem času to ve mně uzrávalo a stále silněji se na povrch drala potřeba začít v tomto směru něco dělat. Asi nejsilnější impuls přišel v době, kdy jsem začal spolupracovat s několika českými značkami zaměřenými na kytarové efekty a aparatury a tvořil pro ně různá propagační videa a reportáže. Začal jsem se hodně pohybovat v kytarovém světě, nahlížet profesionálům pod ruce a uvědomil si, že mám příležitost toto vše zprostředkovat i dalším. Tam někde se zrodila myšlenka na reportáže s kytaristy o jejich kytarovém vybavení.

Maťo Mišík s jedním ze svých hostů, kytaristou Honzou Homolou z Wohnout


První pokusy a selhání

Když jsem se v roce 2014 chystal natáčet demo na pedály LeeHooker s kytaristou Mirkem Linhartem (Yo Yo Band), tak jsem si řekl že je ideální příležitost to zkusit a natočit reportáž ve stylu amerického Rig Rundown o jeho vybavení a nějaký rozhovor. A tak se i stalo. Nicméně video jsem strčil do šuplíku a nedokončil ho. V průběhu dalších dvou let takto vznikla ještě dvě videa s Oldou Krejčovesem z Monkey Business a Matějem Káninským z A-Banquet. Nicméně díky pracovní vytíženosti, ale hlavně nedostatku pevné vůle, i tato videa nakonec zůstala nedokončená v šuplíku.

Kytarová zbrojnice je na světě!

Až koncem roku 2018 mi došla trpělivost a konečně jsem si řekl "A dost!". Vytáhl jsem zmíněná tři videa a postupně je sestříhal a začal vypouštět do světa. Pozitivní reakce lidí mě úplně odzbrojily a dodaly potřebnou motivaci se do toho pustit naplno. Koncept pořadu se mi usadil velmi rychle. Protože se nejprve odmala díky tátovi a posléze díky vlastnímu muzicírování pohybuji intenzivně mezi muzikanty a v posledních letech vzhledem k mé profesi i ve světě výrobců kytar a kytarového vybavení, většinu těch zajímavých kytaristů znám osobně. Takže mise byla jasná: Tvořit videoreportáže s českými kytaristy, případně s cizinci, co tu žijí, a zprostředkovávat jejich zkušenosti se zaměřením na jejich nástroje a kytarové vybavení, které používají pro svá koncertní vystoupení.

Sednul jsem a začal vytvářet "velký plán". Začal vznikat seznam potenciálních hostů, scénář natáčení, promýšlení technické realizace, aby měla videa co nejlepší kvalitu, a v neposlední řadě jméno pořadu. Ten mi dal dost zabrat. Na svém Facebooku jsem vyzval přátele a fanoušky, aby mi pomohli s vymýšlením. Sešlo se asi čtyřicet návrhů. Byly tam zajímavé nápady, ale pořád jsem si nebyl jistý. Nechal jsem to uzrát asi měsíc a pak mi nějak intuitivně do hlavy přitekla idea: Kytarová zbrojnice. Ano! Je to přece výzbroj... ty kytary, aparatury a efekty. To jsou naše zbraně, díky kterým si klestíme cestu k vyjádření našich vnitřních světů a vizí pomocí hudby, pomocí kytary.

Co v seriálu diváky čeká?

Do Kytarové zbrojnice si postupně zvu kytaristy napříč žánry. Od těch velkých jmen až po ty úplně neznámé. Máme u nás opravdu hodně zajímavých kytaristů, kteří mají co nabídnout. S hostem vždy postupně projdeme celé jeho vybavení od kytar, přes aparaturu až po případné efekty a různé doplňky jako struny, trsátka atp. Důležité pro mě bylo, aby host vždy vše názorně ukázal. Je pěkné si o věcech povídat, ale není nad to slyšet to v praxi. Proto vše pokaždé zapojíme, pořádně nasnímáme mikrofony, aby to znělo co nejlépe, a divák měl tak z videa opravdu zážitek.

Z dalších hostů, kteří se v pořadu doposud ukázali, to jsou například Honza Homola z Wohnout, Vláďa Bár z Tata bojs, Petr Pokorný z Etc, Angličan Justin Lavash, Honza Ponocný z kapely Mekyho Žbirky nebo Adam Krofian z dvěma Anděly oceněných The Atavists.

Jako takový bonus vždy ke každému dílu vznikne ještě malá kytarová lekce, kde mě, potažmo diváky, host něco nového naučí. Někdy to je kus písničky, někdy zas nějaká kytarová technika a tak podobně.

Zvláštností je, ač je pořad určen především kytaristům, s oblibou ho sledují i lidé, kteří na kytaru nehrají. Prý se na to pěkně kouká a je fajn poslouchat lidi, kteří jsou pro něco nadšení a baví se o věcech úplně normálně... jako lidi.


Co čeká Zbrojnici v blízké budoucnosti?

Seznam hostů, které bych do pořadu rád pozval, je už dost obsáhlý. Snažím se, aby další hosté byli vždy trošku překvapením, a tak nebudu prozrazovat, kdo bude další. Nicméně můžu slíbit, že se diváci mohou těšit jak na opravdu velká jména, tak na kytaristy, co se skrývají za názvy malých i velkých kapel. A v neposlední řadě i na něžné pohlaví, tedy holky, které se chopily tohoto šestistrunného instrumentu.

Mám ovšem nachystáno i několik specialitek a překvapení, kterými chci tento pořad trošku opepřit. Krom seriálu Kytarová zbrojnice chystám pro svůj kanál i další videa s kytarovou tematikou, kde se podělím i o vlastní zkušenosti. Do budoucna se nabízí plno zajímavých témat. Moc rád bych například začal navštěvovat české kytaráře nebo tvůrce aparatur a efektů.

V neposlední řadě bych rád zmínil, že můj YouTube kanál není jen o kytarách a postupně bych rád začal tvořit víc videí i na další témata, která jsou mi blízká.

Další informace najdete na mém webu, YouTube kanálu, Facebooku a Instagramu.

text: Maťo Mišík

Témata: Kytarová zbrojnice, YouTube, Maťo Mišík

zavřít