ROCKBLOG: Proč je dobrou zprávou, že Tool sesadili z čela žebříčků Taylor Swift

Vydáno 23.09.2019 | autor: Aleš Harazim

Rock je zpátky. Rock žije. Tvrdá, kvalitní muzika má pořád sílu sesadit z vrcholu hudebních žebříčků komerční pop. Je to dobrá zpráva pro hudbu jako celek a není to vůbec nic proti Taylor Swift.

ROCKBLOG: Proč je dobrou zprávou, že Tool sesadili z čela žebříčků Taylor Swift ROCKBLOG: Proč je dobrou zprávou, že Tool sesadili z čela žebříčků Taylor Swift

Věřte nevěřte, ale Billboard's Top 200 má pořád nějakou sílu. Jde o žebříček nejprodávanějších a nejstreamovanějších desek na území USA a má sílu i v době, kdy se desky už zase tak moc neprodávají. Nedávno se stalo něco, co vlastně nikdo nečekal. Přední místa totiž neustále okupují popové hvězdy, případně hlavně u starších lidí oblíbení country zpěváci.

RECENZE: Tool - Fear Inoculum. Kapela stále představuje zkoušku trpělivosti

Teď ale došlo k tomu, že se na prvním místě ocitla tvrdá metalová kapela Tool. Asi se na tom podepsalo, že své album Fear Inoculum vydala po dlouhých třinácti letech, takže očekávání bylo velké. Přesto je pozoruhodné, že dokázala z první příčky sesadit Taylor Swift. Ano, TU Taylor Swift!

A ne že by se Taylor Swift na tom prvním místě vyhřívala už dlouhou dobu a zájem opadal. Její album Lover bylo sesazeno z první příčky po pouhém týdnu. Progresivní metalovou kapelou!

LIVE: Koncert Tool v O2 areně byl hlavně a především o hudbě. Za focení a nahrávání mobilem se vyvádělo

Co to znamená? Znamená to, že i takové alternativní kapely jsou stejně relevantní pro popkulturu jako Taylor Swift?

Taylor Swift je obrovský fenomén s miliony fanoušků. Její album Lover rozhodně není žádný propadák. Například obchodní síť Target, jedna z největších v Americe, tvrdí, že Lover bylo, co se předprodejů týče, nejúspěšnější v její historii. Když vyšlo, tvořilo téměř třicet procent všech prodejů alb v této síti.

O to zajímavější je, co se Tool podařilo. Čtyři postarší chlápci hrající progresivní metal vytvořili album, jehož název ani nedokážete vyslovit. I já si ho pořád musím kopírovat, protože ho nedokážu napsat bez chyb. Jsou tam skladby téměř třináct minut dlouhé, přičemž poslední desku předtím vydali v roce 2006. Přesto porazili Taylor Swift, možná nejmocnější popovou hvězdu na světě.

Znamená to, že tvrdá dřina dokáže porazit i komerci? Že lidé nepotřebují digitálně upravované tváře hvězd na přebalu a kupují si i desky, které nemají zase tak velkou reklamu a pořádně ani nepochopíte, co to je na tom coveru? Nehledě na to, že stěží přečtete název kapely? Billboard navíc prozradil, že k dosažení první příčky Tool nepotřebovali ani berličky, kterými si pomáhají jiní hudebníci - například přikládání kódů ke stažení alba k lístkům na koncerty.

Pokud jste optimisté jako já, říká to jednu věc - rock a tvrdá muzika žijí a lidé pořád dokážou ocenit kvalitu. Je to skvělá zpráva pro celý hudební průmysl.

Text: Aleš Harazim

Témata: Tool, Taylor Swift, Billboard, žebříček

zavřít