Debbi: Nesjela jsem pozadu černou sjezdovku, takže jsem musela jít do SuperStar

Vydáno 20.04.2011 | autor: redakce

Rudovlasou neřízenou střelu říkající si Debbi bylo v posledních měsících těžké nezaznamenat. Kdo ještě neslyšel její metaxový hit Touch The Sun, pravděpodobně žije na jiné planetě. Druhý singl ze stejnojmenného debutového alba okouzlil i Akademii populární hudby, která ho ocenila soškou Anděla v kategorii Skladba roku 2010. Sedmnáctiletá Deborah Kahl nezahálí, veřejnosti už stihla představit hned dva klipy, přičemž hned v prvním Možná se mi zdáš jí sekunduje HypnoThe Spooks. Za svoji prvotinu Touch The Sun sklízí ovace, ale nohama zatím zůstává pevně na zemi...

Debbi: Nesjela jsem pozadu černou sjezdovku, takže jsem musela jít do SuperStar Debbi: Nesjela jsem pozadu černou sjezdovku, takže jsem musela jít do SuperStar

debbi1Na tvém albu se mísí angličtina, čeština i němčina, pop s rapem nebo blues. Nebránila ses ani německé dechovce. Jak k tomu došlo?
Nějak jsme se ve studiu bavili, že Češi nemají rádi dechovku a nemají rádi Němce. Přišlo nám to proto jako hroznej vtip a hrozná sranda (smích). Ta písnička je o tom, že mám doma zlýho kaktusáka a když přijde někdo zlej, tak ho s ním popíchám. Babička se ji učila ve škole, takže je fakt hodně stará.

Proč jsi použila hned tři řeči?
Původně byly v plánu dvě, než nás napadla ta sranda s kaktusem. Myslím, že mám slušnou výslovnost na to, abych mohla zpívat v angličtině, ale zároveň jsem chtěla zpívat i česky. Přijde mi trošku hloupý být český zpěvák a nazpívat celou desku v angličtině.

Angličtině ses nevyhnula ani ve druhém singlu. Ty sice zpíváš česky, ale v refrénu se objeví známý rapper Hypno z The Spooks, který rapuje anglicky. Jak došlo k této spolupráci?
Ta spolupráce byla spíš náhodná, písnička už byla vlastně hotová, pouze v češtině, ale tak kdo by odmítl zpěváka z The Spooks? Nikdo. Zprostředkoval to Martina Ledvina, který ho potkal před časem někde v baru, když tu byl Hypno na dovolené, pokecali si spolu, vyměnili si kontakty a pomalu z toho vznikla spolupráce.

Podle tvých slov bys měla zpívat spíš česky, a přitom jsi paradoxně prorazila singlem Touch The Sun, který je v angličtině...
No, to je docela vtipný, to mě trošku překvapilo... (smích)

Hledáš inspiraci mezi českými zpěvačkami?
Nevím, jestli přímo inspiraci, spíš se mi líběj. Třeba Aneta Langerová je skvělá zpěvačka. Pak třeba Marta Jandová, hrozně se mi líbí, co dělá s Die Happy, a že jí ta super popularita nevlezla do hlavy, naprosto ji obdivuju.

Album ti produkoval Martin Ledvina. Jak jste se dali dohromady?
Bylo to dost rychlý. Týden po tom, co jsem vypadla ze Superstar, mi volal Martin Červinka ze Sony, jestli by jsme se nemohli sejít a řekl, že by pro mě Martin Ledvina měl písničku. Já byla samozřejmě ráda za všechno, byl to pro mě takovej kopanec do zadku.

Několikrát jsi vystupovala také s Markem Ztraceným, takže se v bulváru hned začalo spekulovat a novém páru českého showbyznysu...
S Markem jsem vystupovala jen jednorázově a to z důvodu, že jsem ještě neměla svoji kapelu. To, že spolu něco máme, byla jen těžká spekulace, já si myslím, že by to opravdu nefungovalo. Ani jsme nad tím snad v životě neuvažovali, jsme prostě kamarádi. To, že spolu občas jdeme na pivo, neznamená, že spolu jsme. To bych teda měla hodně frajerů najednou (smích).

Jak jako nováček v hudební branži bojuješ s bulvárem?
Když se mě na to někdo zeptá, tak řeknu, jak to je. Samozřejmě mě zajímá, co si o  mně lidi myslí, ale bulvár neberu moc vážně. Důležité pro mě je, co si myslí lidi v mém okolí, a těm to vždycky vysvětlím, nebo sami zjistí, že to tak není.

Nedávno se v médiích objevily také spekulace o tom, že singl Touch The Sun je až nápadně podobný dva roky starému singlu zpěvačky Erin Mc Keown Slung-Lo. Co si o tom myslíš?
To jsem vůbec nezaznamenala! Pokud vím, tak jsme to nekopírovali, přišla jsem do studia a skládali jsme to na místě. Ono na tý písničce toho zas tak moc komplikovanýho není. Pokud vím, tak původně tu písničku zpívám já.

debbi2Účastnila ses soutěže Československo hledá Superstar údajně kvůli prohrané sázce. Co je na tom pravdy?
To je moje oblíbená storka. Už řádně upravená jsem se s kamarádkou vsadila, že sjedu pozadu černou sjezdovku. Už jsem ji ten den jednou sjela, ale to jsem byla ještě střízlivá. A ona řekla, že když to nesjedu, tak půjdu do Superstar, což pro mě bylo naprosto nemyslitelný. No a samozřejmě jsem to nesjela a spadla jsem takovým způsobem, že jsem si dokonce zlomila kotník a kamarádka se mi samozřejmě strašně smála. No a tak jsem šla do Superstar.

Prý ses úmyslně nesnažila, abys brzy vypadla?
No, v prvním kole jsem si myslela, že jsem zazpívala úplně nejhůř a porota mě pustila dál. Pak, když jsem to viděla kolem, začala jsem se snažit, nechtěla jsem ze sebe dělat úplnýho debila. Taky začala fungovat soutěživost, kdy člověk chce být lepší, než ostatní...

Nakonec jsi skončila v semifinále a teď máš Anděla. Čím si myslíš, že to je?
Já si říkám, že je to hodně, ale hodně velká shoda náhod. A myslím, že se stalo to nejlepší, co se mohlo stát. Jsem ráda, že jsem v soutěži nezůstala, protože se mi nelíbil ten jejich program rozplánovaný hodinu po hodině, kde nás sledovali novináři.

Překvapilo tě v soutěži něco?
Ani nic, čekala jsem, že to bude taková trošku šaškárna a jsem ráda, že nemám tu nálepku vítěz Superstar. Můžu říct Ano, byla jsem v Superstar a jsem Superstar vděčná za tu možnost si zazpívat, ale jsem ráda, že jsem to nevyhrála.

Původně jsi chtěla být veterinářka. Chceš se k tomu snu ještě vrátit, nebo je teď pro tebe už jen hudba a nic než hudba?
Tak v hudbě je to nevyzpytatelný, nikdy nevím, kdy padnu na čumák, takže když to nebude trvat tak dlouho, jak by mohlo, tak půjdu studovat veterinu a když ne, tak zkusím nějakou jinou vejšku.

Neláká tě hudební obor?
Ne. Můj producent říká takovou vtipnou větu: To co oni je na konzervatoři za čtyři roky naučili, to já je musím za čtyři dny odnaučit. V tomhle komerčním stylu nejde o to, jestli má člověk vzdělání na konzervatoři, tak proč s tím zbytečně ztrácet čas.



text: Marta Pušová, foto: Lukáš Dvořák, archiv 

zavřít