Cut Copy: Odmítli jsme jet turné s Lady Gaga, neměli jsme čas

Vydáno 16.06.2011 | autor: redakce

30. června si odškrtneme další položku ze seznamu kapel australského labelu Modular, které stojí za to vidět. Po The Presets, Delphic nebo Yeah Yeah Yeahs přijíždí do Prahy Cut Copy! Velevtipnou otázku, proč se jmenují Cut Copy a ne Copy Paste jsme si raději odpustili, i tak se ale z povídání s frontmanem Danem Whitfordem dozvíte dost, dojde i na fotbal a Lady Gaga!

Cut Copy: Odmítli jsme jet turné s Lady Gaga, neměli jsme čas Cut Copy: Odmítli jsme jet turné s Lady Gaga, neměli jsme čas

070508band
Na Zonoscope jste spolupracovali s Benem Allenem, jak to šlo?
Ben dělal třeba s Animal Collective nebo Deerhunter. Věci, na kterých pracoval, nás bavily, proto nás napadlo oslovit právě jeho. Říkali jsme si, že on bude pro nás ten správný. A měli jsme štěstí, dopadlo to podle našich představ.

Kde jste desku nahrávali?
Nahrávali jsme u nás v Melbourne, předtím nám moc nešlo koncentrovat se doma, proto jsme raději s předchozí deskou odletěli do New Yorku. Teď jsme si poskládali vlastní studio, kde jsme mohli vymýšlet všechno možné a nemuseli se moc zabývat tím, kolik času nám to zabere. Vyzkoušeli jsme hromadu nástrojů a efektů, na které předtím nezbyl čas a díky tomu nás to celé hodně bavilo.

Kdo vymyslel klip k „Need You Now“?
O klip se postaral Keith Schofield, dělal klipy třeba pro Ladyhawke, The Ting Tings nebo Chromeo. Natáčel se v LA, nechali jsme to celé na něm a moc jsme mu do toho nekecali. Výsledek je parádní.

Podařilo se vám dostat se na kompilaci FIFA 2009. Pro hodně kapel je to vítaná příležitost jak oslovit fanoušky...
Potěšilo nás, když nás s touhle nabídkou oslovili, mě třeba fotbal hodně baví, na škole jsem ho hrál. Často koukám na zápasy UEFA, Premier League a ostatní zápasy, někdy se u toho zaseknu dlouho do noci. A jak říkáš, tohle je dobrá příležitost jak zaujmout širší spektrum lidí, takže proč ne.


Jaký byl Váš vztah k Gerardovi z TV On The Radio?
(basák Gerard Smith zemřel letos v dubnu na rakovinu plic, pozn.red.)
Jsme moc rádi, že jsme s nimi jeli turné po Státech, tehdy ještě i s Franz Ferdinand. Bylo to fakt skvělý, dobře jsme spolu vycházeli. Tv On The Radio dělají úžasnou muziku a stejně tak skvělí jsou i lidé, a to myslím opravdu. Zpráva o jeho smrti nás hodně zasáhla, budeme na něj vzpomínat. Gerard byl hodně upřímný a otevřený člověk.

Říká se, že prý jste nechtěli spolupracovat s Timbalandem, je to tak?
Ne, vůbec (smích). To by mě zajímalo, kde tohle vzniklo, už mi o tom někdo říkal, ale pravda to určitě není. Nikdy jsme žádnou nabídku na spolupráci s Timbalandem nedostali, takže ani nebylo co odmítat. Určitě by byla sranda spolupracovat s Timbalandem, protože mě osobně baví, to co on produkuje.

cut-copy_myspace A opravdu jste odmítli jet turné s Lady Gaga?
Jo, to je pravda, bohužel jsme dělali na albu a nemohli jsme si dovolit odjet na tak dlouho pryč, prostě špatné načasování. Možná někdy v budoucnu nám to s ní klapne, uvidíme.

Co si o ní vůbec myslíš, o tom jejím celosvětovém kultu osobnosti?
Ona ze sebe dělá hodně kontroverzní umělkyni, nebo možná taková doopravdy je, těžko říct. Dokáže lidi neustále překvapovat, šokovat a pořád tu svoji hranici, kam až může zajít, posouvá dál a dál. Pro současnou pop music je to dobré, protože je zajímavá, vyčnívá mezi ostatními. Po hudební stránce ale to, co dělá, není to, co by mě bralo, komerční pop skoro neposlouchám, takže ji nemůžu moc hodnotit.

Kdyby sis mohl vybrat, s kým bys chtěl jet na turné?
Já? Určitě s Animal Collective. Už delší dobu jsou pro mě nejzajímavější současná kapela, to by byl můj výběr.

Co teď posloucháš?
Zrovna teď mě baví noví Fleet Foxes, super deska, potom taky kapela co si říká Planningtorock. Patří pod label DFA, stejně jako Hercules & Love Afffair nebo Yacht.

 

text: Kateřina Nováková

zavřít