Liwid: Turné s UDG pro nás byla obrovská praxe a zkušenost

Vydáno 20.06.2011 | autor: redakce

Mladá karlovarská parta Liwid za svou sedmiletou existenci prošla velkým vývojem, od personálních změn po změnu názvu kapely. V současnosti už má ale takhle poprocková banda za sebou turné s UDG a chystá se na letní festivaly.

Liwid: Turné s UDG pro nás byla obrovská praxe a zkušenost Liwid: Turné s UDG pro nás byla obrovská praxe a zkušenost

liwid
Před dvěma lety jste odjeli turné  s UDG, tam jste se asi poprvé zapsali do širšího povědomí… vzpomínáte na turné? 
O tom by se dala snad napsat kniha, která by nesla název Úžasně Dokonalá Group UDG. Od prvního koncertu až do dnes jsou to naši kamarádi. Takhle by se měla chovat normální česká kapela. Jejich fanklub je jedinečný. Velké hudební zážitky, pokoncertové dýchánky do ranních hodin zakončené pravidelně v non stop baru, pravidelné zastávky na benzínkách na bagetu a kafe z automatu. Fanynky, podpisy, focení. Byla to pro nás čest sbalit Jugimu kompletní bicí a naložit do auta. Bohužel  někdy to nezůstalo jen u bicích, ale zase jsme celé turné nevozili naše aparáty. Obrovská praxe a zkušenost.

liwid 11Vznikli jste v roce 2004 jako Livid. Pozměnili jste jen jméno, nebo došlo i ke změnám ve složení a zaměření kapely?
Z původní ch Livid jsem zůstal jenom já a kytarista Radek. Do roku 2008 se v kapele vystřídali dva basáci a nevím, možná tři kytaristi. Původně nás totiž bylo pět. Vzpomínám si, když náš kytarista Michal přivedl do zkušebny Jendu a představil nám ho jako manažera.  Pak nás Jenda před vánocemi poprosil, abychom mu pomohli s dárkem pro přátele. Natočili jsme dvě vánoční koledy v rockové úpravě a Jenda je nazpíval. Byl to masakr. Tady nastal obrat v kapele o 360 stupňů. Všichni jsme se shodli na tom, že náš manažer i dobře zpívá. Když jsme mu společně přes handsfree volali a sborově mu řekli, že chceme, aby zpíval v naší kapele, řekl: „Ne, pomůžu Vám sehnat nějaké koncerty a to je vše.“ Pak jsme mu volali ještě druhý den a to už neodmítl. V lednu 2009 jsme ještě vyměnili basáka, odešel kytarista Michal, kvůli excentrickému chování bývalého zpěváka jsme udělali malou kosmetickou úpravu v názvu a zůstali jsme takhle ve čtyřech až dodnes.

liwid 11_1Jendo, jak dokážeš skloubit zpívání a funkci manažera?
Musí tě to bavit… Letos jsem poslal na sedmdesát festivalů a jiných akcí naší nabídku. Opravdu jsem si na tom dal záležet. Polovina z nich nám aspoň odpověděla, druhá polovina měla uzavřený line up. Celkem jsme si domluvili hraní na patnácti akcích a největší úspěch byly květnové Majálesy, kde jsme navštívili šest velkých měst po celé republice. Dá se říct, že všude jsme sklidili úspěch. Suma sumárum ze sedmdesáti dotázaných máme dvacet pozvání , a to počítám s tím, že díky tomuhle rozhovoru se nám tak pět festivalů ještě ozve (smích).

Radku, ty jsi zakladatelem Liwid a skladatelem.  Kde čerpáš inspiraci?
Ve skutečnosti zakladatelem vlastně nejsem, protože jsem si myslel, že zakládat kapelu po vejšce nemá smysl, že jsem starej, ale přišel známej bubeník, se kterým jsem před VŠ hrál a jen mi oznámil, že dal inzerát, na který se přihlásil kytarista Robert a basák Jára. Ale jo, byl jsem u zrodu. Těžko říct, kde se bere inspirace, je to o tom, že si sednu a hraju si a čekám, jestli tam něco samo "naskočí". Keith Richards ze Stounů řekl, že písničky lítají kolem tebe, jen je potřeba se na ně naladit. Asi tak bych to řekl, ale poslední dobou je to fakt práce celé kapely.

liwid 11_2Nejznámější písní Liwid je Blondýna z Londýna, která rotovala i v rádiích, dočkáme se i videoklipu?
Kapitola videoklip, tak to je oříšek. Nechceme být kýčoví, ale dobrý klip skrývá spoustu úskalí včetně financí.  Pro náš videoklip, který se bude natáčet v Praze, bude zapotřebí velký kompars blondýnek, dále prostranství a polštáře s pravým peřím a to už jsme prozradili dost. Přesné datum natáčení ještě nemáme, ale určitě během léta, kdy mají studenti dost času. Dokonce jsme na kompars podali inzerát a během třech dnů nám přišlo na tři stovky odpovědí včetně fotek. 

Co vás čeká v nejbližších dnech, týdnech, měsících?
 
Na podzim jdeme do studia Ex Avik v Plzni, kde je úžasná spolupráce s Pavlíkem Brómem a jeho psem Blahošem. Vznikly tam i obě skladby, které vyšly na kompilaci k ČEZ Energy Festu (poslechněte si ZDE). Vždycky když tam točíme, máme už nějaký materiál, tak si Blahoš lehne ke kompu a vypne ho bez zálohování. Budeme tam točit naší první oficiální desku. Do toho se pokoušíme sehnat vydavatele a agenturu, která by si nás vzala pod svá křídla a Jendovi by tak odpadl managment a mohl se věnovat nauce hraní na kytaru, to je taky jeden z cílů. Hned jak dotočíme desku, vyjedeme na společné turné opět s nějakou známější kapelou, to je podzim. V jednání jsou tři, uvidíme.

Vzkaz od Liwid pro muzikanty:
Kapela Liwid se rozhodla rozšířit řady a poohlíží se po zpívajícím kytaristovi, nejlépe z Prahy. Zájemci o bližší info mohou psát na liwid-kv@seznam.cz.
Skupina dosud hraje ve složení: Ján " Jenda" Porada - zpěv, Radek Holub - kytara, Renda Pelda - basa, Lukáš Body - bicí.


 text: TZ
zavřít