Example: Playing In The Shadows beru jako bitvu s démony

Vydáno 04.09.2011 | autor: redakce

Pokud jste dosud neměli tu čest seznámit se s Examplem, rádi vám pomůžeme. Jeho skutečné jméno je Elliot John Gleave, narodil se v Londýně, konkrétně v jeho jihozápadní části - Fullhamu. Je zarputilým fanouškem tamního FC Fullham, nejraději se cpe kuřecími křidýlky od restaurací Nando's a klábosí s fanoušky skrze Twitter. Včera oficiálně vyšlo jeho třetí album Playing In The Shadows. S Examplem jsme si volali kolem sedmé večer. To byl právě na letišti a čekal na spoj, kterým mířil na Mallorcu, kde vystupoval kolem půl desáté. Poté se přesouval na Ibizu, kde ho čekalo vystoupení v půl třetí ráno. Během dne navíc stačil pořídit asi osm rozhovorů. Proto se není moc co divit, že jeho odpovědi jsou někdy trochu strohé.

Example: Playing In The Shadows beru jako bitvu s démony Example: Playing In The Shadows beru jako bitvu s démony

examplepwtspngMůžeš mi říct něco o tvých hudebních začátcích?
Myslím, že k rappu jsem se dostal asi když mi bylo jedenáct. Začal jsem se předvádět ve škole, protože jsem chtěl bejt strašně cool (smích). Poslouchal jsem  rappery jako Jay-Z a Snoop Dog a hráli jsme s kámošema grime. Plácali jsme dohromady všechno možný. Blur, Nirvanu a hrozně nás to bavilo.

Máš nějaké rituály před koncertem?
Nemám nic extra, jen si dám vždycky k pití vodku s kolou a plátkem citronu. Na podlaze pár kliků, abych se před koncertem rozehřál a to je asi všechno.

Co pro tebe znamená samotný název desky Playing In The Shadows?
Beru to jako bitvu s osobními démony, který každý v životě někdy má. Každý s nimi bojuje a každý má za sebou skutky, na které by raději zapomněl. Texty na albu jsou někdy dost osobní, týkají se i mého života.

Na novém albu je mnoho skvělých producentů jako Faithless, Nero a Chase & Status, ale žádná spolupráce s jinými zpěváky. Proč?
Jo, to je pravda. Tohle album je oproštěné od nějakých podobných spoluprací a důvod je celkem prostý. Chtěl jsem jednoduše udělat album, kde budu jen já. Jen můj hlas bude rappovat a zpívat. 

Nero s novou deskou momentálně bodují v britských hitparádách. Co na to říkáš?
Nero jsou kámoši, přeju jim to. Doufám ale, že až vyjde moje nové album, nebudou mi na prvním místě překážet (smích).

Režíroval si klip k Shot Yourself In The Foot Again, společnému songu se Skreamem. Jaké to bylo?
Bylo to fajn, natáčení bylo naplánováno zrovna v době, kdy jsem se trochu nudil. Takže ideální načasování. Chtěl jsem zkusit něco nového a tohle byla skvělá příležitost. Skream nebyl proti a myslím, že se to celkem povedlo. 

Pátého září budeš prodávat svoje album na Oxford Street, těšíš se?
Jasně, těším se. Myslím, že to je fajn způsob, jak se potkat s fanoušky. Stoupnu si za pult a pokecám s lidma, který si přijdou koupit album. Bude sranda (smích).

Ví se o tobě, že jsi velký fanda Fullhamu. Co říkáš na sochu Michaela Jacksona, kterou vám u stadionu postavil Mohamed Al Fayed?
Jedním slovem? Strašný. Myslím, že by to měli co nejdřív odtáhnout někam pryč, nebo to udělá někdo z fanoušků.

Máš v plánu jet s novou deskou delší turné po Evropě?
Určitě, už je dokonce naplánované. Bude příští rok v únoru a březnu. Pojedu osmnáct koncertů, zastavím se v Německu, Polsku a taky u vás. Česká republika je v plánu hned v únoru.



Text: Kateřina Nováková
example_hp



 

 



 

 



 

 

 

zavřít