The Subways: Jsme rádi, že jsme Money and Celebrity věnovali víc času

Vydáno 27.09.2011 | autor: redakce

Po skvěle odehraném koncertě v rámci letošního Sázavafestu, kde nám The Subways poprvé naživo představili songy z nového alba Money and Celebrity, se k nám 30. října opět vrací. A nezahrají nikde jinde, než v jejich oblíbeném Lucerna Music Baru, kde si zahrají již potřetí. Předchozí album si vzal na starost legendární Butch Vig, producent desky Nevermind od Nirvany. Také na novém albu se The Subways mohou pochlubit skvělým producentem. Tentokrát se jich ujal Stephen Street, ten v minulosti spolupracoval například s The Smiths nebo Blur.  Na otázky odpovídala především Charlotte a Josh, v závěru rozhovoru se k nám přidal i frontman Billy Lunn.

The Subways: Jsme rádi, že jsme Money and Celebrity věnovali víc času The Subways: Jsme rádi, že jsme Money and Celebrity věnovali víc času

thesubwaysthsubwaysOpět jste nahrávali se slavným producentem, tentokrát Stephen Street. V čem byla spolupráce jiná oproti Butchi Vigovi?
Charlotte:
Oba dva jsou skvělí producenti, Stephen je skvělý člověk, hodně nás inspiroval. Oba dva jsou různí, oba dělali v minulosti se skvělými kapelami, je ale těžké definovat rozdíly mezi nimi. Jedno můžu říct s jistotou, spolupráce s oběma z nich nám dala opravdu hodně. Dokázali nás dokopat k tomu nejlepšímu, čeho jsme byli schopní.
Josh: S Butchem jsme o každém songu hodně debatovali, pilovali ho. Se Stephenem to bylo víc takové: "fajn, hotovo, další."

Stephen Street byl producentem Blur i The Smiths, která z těchto kapel je vám bližší?
Charlotte: Já miluju Blur, myslím, že jsou fakt skvělí. Damon Albarn je úžasný, na co sáhne, to se mu daří.
Josh: Taky hlasuju pro Blur. Parklife, to album poslouchám dodnes. Je to jedno z mých nejoblíbenějších alb. Zrovna Parklife Stephen produkoval, je skvělé, že teď pracoval i s námi.

Můžete mi říct něco o vašem novém albu?
Charlotte: Jsme hodně spokojení s tím, jak nahrávání dopadlo. Dělali jsme na něm fakt dlouho, pořád jsme si nebyli jistí, kdy opravdu vyjde. Ale vyplatilo se mu věnovat víc času, jsme na něj hrdí. Řekla bych, že jde o takový mix našich dvou předchozích alb.

Klip k It's a Party je z živého koncertu, kterého?
Charlotte: Šlo hned o několik koncertů u nás v Británii. Gloucester, Cardiff a na třetí si nevzpomenu (smích). Měli jsme sebou kluka s kamerou, který nás v jednom kuse točil. Skoro jsme o něm ale nevěděli.

the_subwaysiiCharlotte, ty a Billy jste nabídli svoji kytaru do charitativní aukce. Bylo to těžké loučení?
Charlotte: Vlastně ani ne. Je pravda, že jsme do aukce dali kytary, co pro nás něco znamenali, ale smutno mi z toho není. Asi právě proto, že peníze šly na dobrou věc. Kytara, kterou jsem dala do aukce já, se objevila třeba v klipu k Oh Yeah.

Pro charitativní projekt Pledge Music jste také odehráli dva koncerty. Jeden v Evropě, druhý v Anglii. Jaké to bylo?
Charlotte: Jojo přesně tak. Jeden byl v Hamburku, druhý v Londýně. Bylo to hodně dobré. Na obou z nich bylo asi tak sto lidí, šlo o opravdu malé koncerty. Měli tam i svého DJe, bylo to moc fajn.

Přichází Billy.

Noel i Liam z Oasis mají vlastní hudební projekty. Který vás baví víc?
Billy: Slyšel jsem pár songů od Beady Eye a říkal si, to není špatný. Pak jsem ale slyšel Noelovi věci a musím říct, že to je hodně hodně dobrý, hodně se mi to líbí. I video k té první písničce (The Death Of You And Me - pozn. red.) se mi líbí. Beady Eye i Liam jsou cool, ale Noel je opravdu skvělý muzikant.

Před dvěma lety jste si zahráli na jednom pódiu s AC/DC. Vzpomenete si ještě, jaké to bylo?
Billy: S Joshem jsme jejich první koncert viděli právě ve Wembley, takže zahrát si před nimi jako předkapela byl pro nás takový splněný sen. Byli jsme z toho hodně nervózní, to určitě, ale myslím, že jsme to nakonec zvládli.

Text: kofo, foto: archiv kapely, Nathalie Rychetníková


the_subways_hp

 

zavřít