Luno interview: Na křtu fanoušky opravdu potěšíme

Vydáno 30.11.2011 | autor: redakce

Už dnes pokřtí pražská formace Luno v pražském klubu Roxy svoje EP LITATO. Pod zkratkou se ukrývá název Love Is The Answer To All. EP nabízí čtyři nové songy, které pochází každý od jiného člena kapely. Více prozradila v rozhovoru zpěvačka Ema Brabcová.

Luno interview: Na křtu fanoušky opravdu potěšíme Luno interview: Na křtu fanoušky opravdu potěšíme

 
luno 1S Luno vydáváte už druhé EP. Dočkají se od vás fanoušci také někdy klasického alba?
Ona ta naše první deska byla fakt regulérní deska. Fakt je, že obsahovala 8 věcí a vydávali jsme si jí sami a tak to mohlo zapadnout v povědomí jako EP, ale fakt to byla deska. To, že jsme teď udělali EP, je myslím hlavně z důvodů časových. Když přišel Šmity s návrhem udělat nové věci, abychom se někam posunuli a zároveň se trochu připomenuli, tak jsme se dohodli na EP jako na nejschůdnějším řešení.

V čem je podle tebe krom finanční stránky EP lepší než CD?
No lepší je právě z toho časového hlediska, že pokud se s tim nějak vyloženě dlouho neděláš, tak EP máš hotové dřív než LP. To je z marketingového hlediska (a zvlášť teda dneska v té době, kdy věci nezaujmou lidi na dlouhou dobu) asi dobré se tím právě připomenout. Možná i tím, že víš dopředu, že to bude EP, tak se do toho tolik neponoříš. To je možná i na tom našem LITATU slyšet a může to být pro posluchače zajímavé v tom, že jsou prostě ty skladby něčím lehčí, uvolněnější. Nevím, jaké bychom vytvořili věci, kdybychom věděli, že máme před sebou album. Na druhou stranu váhu alba jako takového bych absolutně nepodceňovala. Album chce koncept a ten se do EP jen tak "nalít" nedá. Prostě každé má svoje. Není podle mě principielně jedno lepší než druhé.

luno promoDesku jste natáčeli doma, na chatě, studiu jste se ale vyhnuli. Proč?
No tak to bylo asi hlavně z finančního hlediska. Ale dost se nám to osvědčilo, protože jsme na Šmityho chatě díky tomu nalezli naprosto geniální nahrávací místnost pro bicí. Hnedle tam pak Šmity natočil i nějaké věci s našima kamarádama Bros'n Beasts.  Je jasné, že nahrávání není jenom o té nejlepší technice, ale že každé místo má svou "duši" a každá chvíle je jedinečná. Zohledněme prosím ale to, že neděláte rozhovor se zvukařem (smích).

Chcete takhle pokračovat i u dalšího EP/alba, nebo se ještě někdy vrátíte do studia?
Uvidíme. Nic bych nelámala přes koleno. Čas a možnosti nám ukážou.

Už u minulého EP jste ke každému songu natočili klip, u LITATO máte stejné plány. Kde pořád berete inspiraci?
Jo, k většině songů máme klip. Myslím, že je to fajn. To není vlastně naše inspirace. Vpodstatě kdo má chuť, tak nám může klip natočit. Je to vlastně spíš taková naše spolupráce s někým dalším - s našimi talentovanými kamarády, jako je např. fotografka Bet Orten, režisér Jiří Andrle, animátor Matěj Smetana a samozřejmě v neposlední řadě nejvíce klipů udělal můj podporující manžel fotograf Roman Dietrich.

luno 2011Klipy jsou většinou dost temné a ponuré, hodláte přijít také s něčím „barevnějším“?
Nevím, to se asi budeš muset zeptat tvůrců těch klipů. Takhle na ně pravděpodobně ta hudba působí.

Na novém EP jsou pouze 4 songy, z nichž každý napsal jeden člen kapely. O čem jsi psala ty?
O vodě jako o ženském prvku, jak je mocná.

Jak jsi k této myšlence došla?
Fakt je, že jsem tu věc poslala mojí kamarádce Karl Rouge. Ona totiž natočila takový motiv a oslovila mě, že by k němu chtěla použít nějakou naší hudbu. Tak udělala nahrubo takové video. Psala mi, co tím chtěla říct a od té doby jsem se snažila to do toho textu dát. I když se forma té písničky ještě pak měnila, ta prvotní idea o textu zůstala.

Na nejnovějším klipu s vámi spolupracoval tvůj manžel Roman Dietrich. Neplatí tedy, že se osobní život nemá míchat s pracovním?
Na minulé desce jsme si to museli s manželem trochu "definovat" jak to je, to přiznávám (smích). On pro nás nedělá jenom klipy a fotky, ale taky dělá obaly a dost se stará prostě o ten "vizuál", je to vlastně dost práce. Myslím si principielně, že když se manželé/partneři respektují, může vzniknout právě něco úplně mimořádného.

luno 3Řešili jste podobu klipu doma po večerech, nebo měl volnou ruku?
Měl volnou ruku, ale pravda je, že jsme to spolu konzultovali samozřejmě. Neposlal mi scénář mailem do mého počítače, který mám naproti u stolu, to ne (smích).

Už víte, kdo se ujme dalších klipů a jak zhruba budou vypadat?
Momentálně vůbec ne.

Udělali jste cover písně Republic of Two, která je vám na české scéně pocitově možná nejblíž. Zvažujete do budoucna ještě nějakou spolupráci?
Uvidíme, co přijde.

Dneska nové EP pokřtíte v klubu Roxy. Na co všechno se fanoušci mohou těšit?
Můžou se těšit na velké překvapení. Myslím, že je opravdu potěšíme.

Pozvali jste si nějaké hosty?
Ano, před námi budou hrát již zmínění kamarádi Bros'nBeasts.

Rok 2011 se chýlí ke konci, když se ohlédneš zpět, jsi se situací kolem kapely spokojená, nebo bys něco změnila?
Já mám naprogramováno nelitovat věcí. Každý i zdánlivě špatný krok je pro něco vždycky dobrý. Jsem ráda, jak se vyvíjí naše vzájemné přátelství v kapele. Z toho mám obrovskou radost. Jsem spokojená a vděčná klukům, že do toho jdou s takovým zapálením. To je velký hnací motor.
Jaké cíle máte do roku 2012?
Možná ještě album? Uvidíme.

Počítáte i se záložním plánem, kdyby opravdu přišel konec světa?
No, kdyby přišel konec světa, tak jsou všechny záložní plány asi k hovnu...



text: Marta Pušová, foto: archiv

luno promotop
zavřít