Tomi Popovič interview: Rytmus? To je hlas!

Vydáno 03.04.2012 | autor: Daniel Maršalík

Zpěvák, skladatel a producent Tomi Popovič se narodil v Nitře, ale v osmnácti letech si odletěl splnit svůj sen za oceán. Vydal dvě alba a spolupracoval s hvězdami, jakými jsou Ne-Yo, Fergie nebo Backstreet Boys.

Tomi Popovič interview: Rytmus? To je hlas! Tomi Popovič interview: Rytmus? To je hlas!

tomi1S posledně jmenovanými se dočkal velkého úspěchu i v Japonsku, kde absolvovali společné turné. V současné době účinkuje v soutěži Hlas Česko-Slovenska jako Rytmusův poradce, ještě předtím ho však zviditelnil duet s Darou Rolins Nebo peklo raj, který vidělo víc než šest milionů lidí.


Klip k singlu Nebo peklo raj přesáhl na YouTube hranici šesti milionů zhlédnutí. To se
nikomu jinému na Slovensku nepovedlo...
Máš pravdu, jako první slovenští zpěváci jsme přesáhli tohle číslo... Je to samozřejmě super pocit. Mám z toho radost a děkuji všem, kteří se na klip podívali.

Když jsi před rokem potkal v L.A. na ulici Daru Rolins, napadlo tě, že z toho vznikne něco tak úspěšného?
Hned od začátku jsem cítil, že z toho bude něco velkého. Neuměl jsem to pojmenovat, byl to jen pocit. U tak velké zpěvačky, jako je Dara, člověk nemůže udělat chybu. Ale přiznám se, že jsem netušil, že náš song vypálí až na vrchol.

Dara Rolins o Tomim Popovičovi:
"Je to velký talent, který strávil většinu života v Americe. Spolupracoval s hvězdami první ligy, jako jsou Backstreet Boys, Mary J. Blige a Patti LaBelle. Pak si našel holku ze Slovenska, narodilo se jim miminko, a proto se vrátil a rozhodl se zanechat stopu i doma. Jeho spolupráce s Rytmusem na albu Král měla velký úspěch.
Potkali jsme se úplnou náhodou na ulici v L. A. Znali jsme se od vidění, ale teď jsme se poprvé bavili o muzice. Pobavilo mě, když říkal, že na mé muzice vyrůstal a že jsem pro něj průkopnice funku, který jsem prakticky zpívala už v osmi letech (směje se). Za pár dní mi poslal demo singlu Nebo, peklo, raj a nebylo co řešit. Muziku cítíme velmi podobně."

Více se dočtete v rozhovoru s Darou Rolins.

dara_rozhovor_cela_strana
Za spolupráci s Darou jste kromě té obrovské sledovanosti získali Slávika za
Hit roku 2011. Neplánujete tedy další duet, třeba na tvou sólovou desku?
Určitě ano, Dara bude mít u mě vždy obrovský respekt a místo v mé tvorbě. Plánuju různé věci, ale musí přijít zase přirozeně, tak jako to bylo s Nebo peklo raj.

Jak to vlastně vypadá s přípravou tvého vlastního alba? Kdy se na něj můžeme těšit a jaké hosty tam uslyšíme?
Přiznávám, že se svým CD mám zpoždění. Hodně jsem koncertoval a neměl jsem čas na nahrávání. Hudbu mám už složenou, ještě je potřeba napsat texty a nazpívat to. Bude to zajímavy projekt. Pouštím se do kombinace dance/electro/R&B popu. Přesný termín vydání jsem si nestanovil, ale bude to brzy. Určitě chci taky připravit verzi pro americký trh. A co se týká hostů, přesný seznam ještě nemám hotový. Uvidíme, kdo na něm nakonec bude. Už mám featuring skoro s každým, koho na slovenské scéně respektuji, tak se nechme překvapit.

Kromě Dary spolupracuješ i s dalšími. Nejvíc je slyšet tvá práce pro Tinu a Rytmuse. Jak došlo k vašemu seznámení?
Rytmus se mi ozval přes mého bratra, když si poslechl mou muziku v roce 2006. V té době jsem žil ještě v USA. Navázali jsme kontakt a pak jsem se seznámil i s Tinou. Všichni máme podobné hudební cítění, a tak jsme spolu začali spolupracovat.

S Tinou jste roztočili klip k tracku Mám ťa v hlave. V jaké fázi je práce na něm a na co se můžeme těšit?
Klip měl premiéru na Slovensku 2. dubna, tak se na něj podívejte (smích).


Zaznamenal jsem ještě jednu zpěvačku, s níž jsi spolupracoval - Anita Soul... Je v teritoriu Česka a
Slovenska ještě nějaká další, které bys chtěl napsat hit?
Líbí se mi Ewa Farna.

Cítíš se víc jako skladatel nebo zpěvák?
Cítím se jako zpěvák, ale složit písničku je pro mě jednodušší. Není to tak náročné a trvá mi to velmi krátkou dobu. Vyzkoušel jsem si obě pozice. Někteří lidé nedokážou překousnout, že umím to i to.

Pravděpodobně právě z tvého popudu začal Rytmus kromě rapu ještě zpívat. Jaký má podle tebe potenciál jako zpěvák?
Rytmus se pro zpěv rozhodl niterně sám. Možná jsem ho inspiroval, možná ne. Měl vždy rád R&B zpěv. Jako raper zpívá výborně. Pro mě je to úplně v pohodě. I živě zpívá dobře.

Když jsem tě viděl na Slávikovi, jak jsi v závěru své show hrál na kytaru, připomněl jsi mi Prince...
Dobrý postřeh. Na Princovi jsem vyrostl a právě od něho jsem převzal hru na kytaru.


Než jsi uspěl doma, bodoval jsi v zahraničí. Máš za sebou turné s Backstreet
Boys. Jak se to přihodilo?
Musíš se trápit roky v USA, jít si za svým snem a něco se podaří. Jinak je nemožné se k něčemu podobnému dostat.

tomi2Největší úspěch jsi zaznamenal v Japonsku. Tvá hudba byla nejstahovanějším zvoněním do mobilů a ocitl jsi se na kompilaci vedle Ushera, Chrise Browna a dalších velkých jmen....
Ano, moje hudba tam zabodovala. Asi se umím žánrově přizpůsobit teritoriu. Japonsko je úžasný trh pro hudbu. Lidí mají peníze a hlavně náladu se tebou zabývat. Jsou vděční za všechno, co jim nabídneš. Dvakrát se mi podařilo zabodovat s nejstahovanějším zvoněním a za dva roky to zkusím zase. Vysvětlení pro to nemám, prostě se jim moje muzika líbí.

Teď bydlíš v Bratislavě a věnuješ se kariéře především doma. Není škoda zahodit vše, co sis vybudoval venku? Udržuješ kontakty se zahraničím, vyjde tvá nová deska i jinde?
Letos se zase chystám do L.A., kde vydám novou desku. Stále udržuji kontakty, které mám, i když snad ani nemusím. Bude-li třeba, najdu si novou cestu. Ale nevzdávám se kariéry, do které jsem investoval roky života v Americe.

Při poslechu tvé hudby to vypadá, že ses posunul od neosoulu k europopovějšímu soundu. Je to přirozený vývoj, nebo jsi zareagoval na to, kam se vkus posluchačů posouvá?
Zareagoval jsem na to, kterým směrem se posouvá trend hudby. Prvky R&B jsou stále schované v mých písničkách, ale umím to trochu ošidit a schovat. Třeba Nebo peklo raj má podle mě funkový groove.

Přijal jsi Rytmusovu nabídku stát se jeho poradcem v Hlasu Česko Slovenska. Jak soutěž vnímáš? 
Patrik si vybral výborné zpěváky a oni si vybrali jeho. Má nejsilnější tým. Patrik dobře ví, co dělá. Jsem rád, že mě pozval do show a můžu mu radit. Taky mě těší, že mě vidí lidé i v Čechách, kde mě ještě tolik neznají.

tomi3

Momentálně patříš mezi nejúspěšnější hitmakery, takže asi sleduješ současnou hudbu a máš přehled. Co aktuálně posloucháš, jaké desky bys doporučil našim čtenářům?
Děkuji, snažím se. Jestli jsem ale největší hitmaker, to neumím posoudit. Je tu hodně talentovaných. Poslouchám Billboard Top 100, ale je jeden muzikant mimo pop scénu, který mě svou tvorbou oslovil na celý život. Jmenuje se Pat Metheny, poslechněte si ho.



text: Daniel Maršalík, foto: archiv


tomi top

 

zavřít