Petr Fiala - Mňága a Žďorp: Já jsem ten nejlepší dáreček

Vydáno 12.04.2012 | autor: redakce

Mňága a Žďorp si k 25. narozeninám nadělila Dáreček. Gratulantů se na něm sešla pěkná řádka, takže můžete na dvojalbu slyšet covery Mňágy, které nahráli Tomáš Klus, Xindl X, Skyline, Tata Bojs, Wohnout, Tři sestry a mnoho dalších. Jedním z interpretů byl také Michal Motyčka (NiceLand), který za nás vyzpovídal Petra Fialu.

Petr Fiala - Mňága a Žďorp: Já jsem ten nejlepší dáreček Petr Fiala - Mňága a Žďorp: Já jsem ten nejlepší dáreček

mnagaazAhoj, tak jak se máš? Pořád šťastný a spokojený? Zimu jsi přežil, koukám, barák nespadl, zvířectvo a děti se mají snad taky čile k světu...
Děkuju za optání, vcelku to jde. Je to všechno proces, takže se občas zhroutím a pak zase vzchopím. Ale baví mě to moc, ten život, jsem zvědav, jak to bude pokračovat a těším se na to! Zima byla krušná a dlouhá, budu si ji pamatovat. Jaro opravdu vítám velice vděčně! All I need is Sun!!!

K právě vydané kompilaci - talo se, že se ti kapely ozývali i samy a tys je musel odmítnout, protože už by se na bestofku nevešly?
Některé se ozývaly samy, některé jsme odmítli a některé ne. Nakonec se nám nashromáždilo 36 nahrávek, takže přebývající songy doplníme na počet asi deset a vydáme je na podzim jako součást vstupenky na koncert do Lucerny a dáme je i do distribuce běžné. Bude to dobrý!

mnagaazdorpPodle jakého klíče jste kapely vybírali?
Tak, aby vzniklé album bylo zajímavé, dobré, vtipné a mělo svoji nějakou trvalejší hodnotu.  To samozřejmě můžeš pouze odhadnout, ale nutno říct, že nás nikdo nezklamal!

K dvojalbu by mělo byt připojeno i DVD s dokumentem o vzniku bestofky. Co jiného na něm ještě můžeme najít?
Na dvd jsou rozhovory se všemi zúčastněnými umělci, záběry ze studií - velkých i domácích, záběry z koncertů, restaurací, dvorků, benzinek...Je to minimálně stejně hodnotné jako cédéčka - takové leporelo, průřez českou a slovenskou scénou.. Diváci mají možnost vidět hudebníky, kteří ty písničky natočili a udělat si o nich bližší představu, jací asi jsou. Ne že by to bylo zásadní, ale zajímavé to je.

Přečtěte si recenzi alba Dáreček od Romana Jireše.

mnagaazdTo musí být docela finančně náročné. Pokryje cena aspoň náklady?
Uvidíme. Cenu jsme zvolili tak, aby byl Dáreček finančně dostupný. Na našem webu ho prodáváme za 225,-, stejně jako na koncertech. Dát ještě nižší cenu za komplet třech nosičů s hezkým obalem už opravdu nelze a pokud si to někdo i tak radějii vypálí, tak rovnou říkám, ať de do háje (smích)!

Nové album plánujete nejdříve na příští rok. Budou nějaké změny? Post producenta, nový zvuk?
To ještě vůbec nevíme. Soustředíme se teď na provoz kolem Dárečku. Chystáme koncerty s hosty z řad hudebníků z alba, podzimní šňůru, koncert v Lucerně, budou se točit klipy k písničkám...Žádný producent nám nové dobré písničky stejně nenapíše a slovní spojení "nový zvuk" má stejnou hodnotu jako včerejší noviny. Něco máme rozdělané, byli jsme v Orlických horách na chalupě na soustředění a uděláme  absolutně všechno pro to, aby nová deska byla skvělá... jako to děláme vždycky (smích).

mnaga2Nahrávku jste teď vydali pod Surikata records. Nejste první z velkých kapel, kdo to poslední dobou takto dělá. Jaké jsou výhody a nevýhody toho, nebýt pod velkým vydavatelstvím?
To je na dlouhé povídání, ale v zásadě si ve své firmě můžeš dělat úplně co chceš, jen si na to musíš sehnat peníze. Musíš udělat všechnu práci, ale máš taky celý případný zisk, včetně toho pocitového (smích). My jsme od EMI odešli naprosto v dobrém v okamžiku, kdy se zásadně rozešly názory na rozpočet natáčení koncertního dvd. Nemělo smysl shánět peníze na deset kamer a pak to vydat pod hlavičkou EMI a ještě nedostaT žádný honorář. To je demotivující a lepší je jít do toho sám po hlavě a třebas i projet gatě, stejně máš pak z toho lepší pocit! A něco se i naučíš, poznáš a kapelu to stmelí...pokud se teda rovnou nerozpadne (smích).

mnagaPlánujete pod Surikata Records vydávat i jiné interprety, třeba nějaké nové nadějné tváře?
Je to možné! Máme bezvadný PR tým, nějaké kontakty taky, distribuci zadávámě EMI, pracujeme naplno - bo to stejně nikdo jiný za nás neudělá, tak proč ne? Ale musela by to být srdeční záležitost, bez toho by to nešlo.

Výběrovkou slavíte čtvrtstoletí existence, to už je slušná doba. Jezdíte v průměru tak 80 koncertu do roka, 12 řadových alb a několik výběrovek, dvě sólovky a bůhví čeho ještě. Jak dlouho myslíš, že vám tohle tempo vydrží?
Do smrti, myslím.

S prodejností alb i návštěvností koncertů to jde u nás z kopce. Co je tvůj hnací motor to pořád ještě nevzdat?
Není to pravda. Návštěvnost koncertů je dobrá a možná obecně i lepší než dřív. Co se týče prodejů, lidi si prostě nahrávky stahujou, protože můžou. Což neznamená, že písničky neposlouchají, právě naopak!  Ale myslím, že hnací motor většiny hudebníků je hudba sama a všechno ostatní je podružné.

NiceLand - A ty tam (Mňága a Žďorp cover)


Baví tě víc koncertování nebo práce ve studiu?
Když se daří, obojí je nádherné!!!

Máš chuť ještě chodit na koncerty jiných kapel? Chystáš se třeba v dohledné době na nějaký?
Jasně že jo! Furt na něco chodím a kdyby se termíny koncertů jiných kapel nekryly s termíny  mých koncertů, chodil bych ještě víc!!!

mnagazJaká muzika tě oslovuje? Sleduješ třeba mladé české kapely?
Opravdu mě hudba stále baví, sleduju toho co nejvíc. Občas mi někdo něco doporučí, taky pracuju na kompu a k tomu si furt něco pouštím. Mám různé encyklopedie a vyhledávám hudbu, kterou neznám, i podle nich. Je to skvělá část mýho života!

Většina mimopražských kapel se časem kvůli muzice přestěhuje do Prahy. Ty jsi to nikdy neudělal. Proč ne?
Protože chci být každý den v lese.

Nelituješ někdy?
ANI NÁHODOU!!!!!!!!!!

Album jste pojmenovali Dáreček. Co byl pro tebe v životě ten nejlepší dárek?
Já.Jen škoda, že mi to došlo tak pozdě. Ale nevadí, asi to tak mělo být! Ještě zaberu a užiju si to!

Plánujete nějaký křest? Třeba že by si tam každá kapela odehrála svůj cover? To je hodně velká utopie, co?
V listopadu v Praze ve velké Lucerně uděláme, doufám, pořádný čóro móro!!!



text: Michal Motyčka aka NiceLand, foto: archiv


mnagatop

 

zavřít