Mandrage interview: Povedený dárek k tátovým narozeninám

Vydáno 30.05.2012 | autor: redakce

Těžko bychom v našich krajích hledali kapelu, která v poslední době zaznamenala podobně raketový vzestup. O tom, že jsou plzeňští Mandrage „krevní skupinou" stále početnějšího publika, svědčí úspěch loňského alba i vyprodaná jarní šňůra. Jak vznikají jejich hity, prozradil bubeník Matyáš Vorda.

Mandrage interview: Povedený dárek k tátovým narozeninám Mandrage interview: Povedený dárek k tátovým narozeninám


Mandrage (7) upr2Turné naše očekávání mnohonásobně předčilo. Doteď jsme všichni překvapeni a moc rádi, že byly všechny koncerty většinou vyprodané a podle ohlasů se to lidem asi i líbilo.

Přestože jste na tuhle otázku už mnohokrát odpovídali, nedá mi to se nezeptat znovu: Jak vůbec vznikl název Mandrage, co to znamená?
Vzniklo to na prvním koncertě, tehdy nás tak uvedl zpěvák z tátovy kapely. Dodnes nevíme, co to znamená a jestli to slovo má vůbec nějaký význam.


Jak jste se dali dohromady?
V roce 2001 jsme byli takovým narozeninovým dárkem Víťovu otci Mírovi Starému, který měl s tím mým kapelu. Byla to spíš taková sranda, ale bavilo nás to, a tak jsme spolu vydrželi. Posléze jsme přibrali Coopiho na basu a Pepu Bolana na kytaru.

Přečtěte si rozhovor s Pepou Bolanem.

Na to, jak jste mladí, už spolu hrajete poměrně dlouho…
V současné sestavě hrajeme od roku 2003. Občas z toho samozřejmě máme trochu ponorku, ale naštěstí s náma jezdí tým superlidí složený vlastně z našich kamarádů, takže se to kompenzuje. V dodávce, kterou jezdíme na koncerty, rozhodně nikdy nebývá ticho nebo nuda.

029  zebrikMandrage na Žebříku 2011 získali dvě cenyŠrouby a matice, Františkovy lázně, Hledá se žena, Mechanik... Jak vznikají hity Mandrage?
Ve zkušebně. To takhle někdo přinese nápad, pak se to zkouší hrát a vymýšlíme, jak ho zaranžovat… Pak přinese Pepa Bolan text a po vyškrtání a nekonečných hádkách se z toho stane písnička. Inspiraci hledáme u oblíbených kapel, protože každý z nás poslouchá úplně jinou hudbu, je výsledek takovým mixem všech možných vlivů.

Podívejte se na nejnovější videoklip Mandrage.

_MG_0873


Na jaře jste si v rámci promo turné k desce projeli prakticky celou republiku. Kde se vám hraje nejlépe?
Nemůžu odpovědět za celou kapelu, ale mně se nejlíp hraje asi v Brně. Březnový koncert v Semilassu byl fantastický. Jinak, obecně vzato, v létě se většinou těšíme do klubů a v zimě naopak na festivaly, takže teď jsme zrovna nejvíc natěšeni na velká pódia a vedro :)

Co předvedete v sobotu na jedno z prvních festivalů na Okoři se šťávou?
Uděláme mejdan! Opravdu se už moc těšíme, tak se taky těšte :)

text: Michal Šenbauer, Jarda Hudec, foto Petr Tibi, Bára Tichá

Nechte se pozvat na Okoř.

Kromě Mandrage, jejichž vystoupení na hlavní stagi proběhne už od 15.30 hod, se na 14. ročníku Okoře se šťávou objeví Olympic, Sto zvířat, Václav Neckář, Charlie Straight, Wohnout, UDG, České srdce, Vltava, Vladimír Mišík, Ivan Hlas a Etc, Imodium, O5 a Radeček, Hentai Corporation, Stay Subway ad.


Kopie (2) - Mandrage (7) upr2

 

zavřít