Saša Okálová interview: Podzim přinese debutovou desku Funkiez

Vydáno 01.06.2012 | autor: Daniel Maršalík

V současné době se zpěvačka Saša Okálová příliš nezastaví. Diváci hudebních televizí ji mohou vidět a slyšet v aktuálním klipu Branči Kováč rappera Vece. V Hlase Česko Slovenska zpívá finalistům vokály. Jakmile televizní soutěž skončí, rodačka z Petržalky se přesune do studia nahrávat debutovou desku domovské kapely Funkiez. Ve chvílích volného času dokončuje poslední texty. Do toho všeho neustále s Funkiez koncertuje s výběrem těch největších funkových hitů.

Saša Okálová interview: Podzim přinese debutovou desku Funkiez Saša Okálová interview: Podzim přinese debutovou desku Funkiez

blond parukaKapela Funkiez je považována za pokračovatele slavnějších Made 2 Mate. Jak jsi vnímala tuhle kapelu?

Přiznám se, že Made 2 Mate jsem dlouho vnímala velmi okrajově. To proto, že zněli tak dokonale, že mě ani ve snu nenapadlo, že by mohli být ze Slovenska. Ale samozřejmě, nejlepší kapela v bývalém Československu mi nemohla uniknout. Byla jsem na jejich posledním koncertě ve Vodní Věži pod Bratislavským hradem a byla jsem absolutně ohromená. Bylo to, to nejlepší co jsem dosud viděla. Dokonalá show, dokonalá hudba, zpěv. A vidíš, dnes s těmito muzikanty jsem v jedné kapele už šest let.

Jaký vidíš a slyšíš ty rozdíl mezi Made 2 Mate a Funkiez?
Je tam rozdíl a zásadní. Made 2 Mate byla od začátku kapela, která hrála vlastní tvorbu. Funkiez mělo jinou genezi. Sešla se parta muzikantů, udělali konkurz na zpěvačku. Jen tak mezi námi, byli dvě uchazečky - já a Katka Suchoňová, se kterou nyní zpíváme vokály v hlase Československa. Vybrali si mě a začali jsme cvičit funkový repertoár. Plán byl takový - sehrát se, vydělat si nějaké peníze a pak se pustit do vlastní desky. Doufám, že na podzim bude venku.

Na to se chci právě také zeptat. Jak to konkrétně vypadá s dlouho připravovanou deskou Funkiez?
Ehm, momentálně se čeká na mě, protože píšeme s Vrabcem texty a já mám teď toho tolik, že nemám hlavu na vlastní texty. Kromě toho připravuji texty i na album zpěvačky Anity Soul, takže je toho celkem dost. Ale podzim to jistí! (smích)

s1Jakým směrem či stylem se na desce vydáte?
S definicí stylu naší kapely je to velmi těžké, protože například já bych ti řekla, že mi to připomíná směs funky 80. let šmrncnutou acid jazzem a některé linky mi připomínají dokonce Róisín Murphy. Ale kdyby ses zeptal například našeho producenta, asi by ti řekli něco jiného. Rozhodně to ale nebude jazz. (smích)

Teď hodně hrajete převzaté písně. Jak bude vypadat váš koncertní repertoár po vydání desky?
Lidé mají náš party repertoár rádi, takže určitě si uchováme v playlistu všechny převzaté hity, ale na koncertě pro veřejnost budou jistě převládat naše nové věci.

Jsi zkušenou textařkou. Jaké písňové texty máš ráda?
Mám ráda kreativní texty, kde převládá hra se slovem a významem, zvukomalba - zkrátka, když je text zároveň poezie. Takové texty má například Dan Bárta. Toho miluji a touto cestou zdravím! Ale mám ráda i lyrické přímočaré texty, které mluví lidem z duše. Na naší desce bude převládat ten první typ textů. Užili jsme si při jejich psaní dost srandy, což bude i znát. Přinejhorším, přiložíme ke každému CD i náš vlastní výkladový slovník. (smích)

Nazpívala jsi vokály k singlu Branči Kováč od rappera Vece. Jak došlo k vaší spolupráci?
S Vecem se znám už dlouho. Ne, že bychom spolu chodili na pivo, ale vždy jsme prohodili pár slov. Chvíli jsem se motala kolem rapperské komunity. A sem tam jsme se potkali na mejdanech. Vždy mi projevoval strašný respekt, což jsem nechápala, vždyť on je u nás největší kapacita - on je otec slovenského rapu! No a jednoho dne mi zavolal, zda mu nenazpívám refrén do jedné věci. Poslechla jsem si ji, strašně mě to pobavilo, tak jsem do toho šla. A žasnu, jaký má Branči Kováč úspěch. Velmi to Vecovi přeju.


Nerýsuje se nějaká další spolupráce s hip-hopovými beaty?
Nevím, mám pocit, že toto období je již asi za mnou. Přišlo pár nabídek, ale vždy to šlo nějak do ztracena. Ale pokud by přišlo něco velmi zajímavé, tak o tom určitě alespoň popřemýšlím.

s3Saša napsala texty k několika Tininým hitům. Nejznámější je skladba Príbeh.Před Funkiez jsi zpívala ve skupině Feed the Cat. Přiznám se, že jsem o ni nikdy neslyšel. Co jste hráli?
(smích) A zase otázka stylu. Tak tam se to opravdu dalo těžko popsat. Byla to naše vlastní díla. Milovala jsem to. Styl jsme nazývali soulpowerfunk. Pošlu ti pár ukázek.

Jsi velice schopná a univerzální zpěvačka. Jaký styl ti je ale nejbližší?
U mě se to stále mění. Momentálně mám pocit, že mě to táhne k takovým akustičtějším feelingovým věcem. Dokonce mám v plánu zakoupit si nějakou loopovací mašinku a naučit se s ní dělat. Mám chuť na nějaký progres.

Dosud ses hodně věnovala především černějším stylům muziky. Nevím proč, ale tyhle žánry jdou mnohem lépe Slovákům než Čechům. Přesto je v Čechách někdo, kdo tě hodně baví?
Nemám českou scénu velmi přelouskanou, ale baví mě Monkey Business, Vojta Dyk - když zpívá jazz, super jsou Navigators, United Flavour, Gulo Čar, Dan Bárta ... Myslím, že u vás vyrůstá mnoho dobrých muzikantů. A váš rap je dokonalý. Orion, PSH a moji oblíbenci James Cole a Hugo Toxxx.

Když se kdokoliv podívá na tvé fotky z posledních let, uvidí několik docela brutálních změn. Měníš ráda vzhled? Jak se díváš na výrazné kostýmy na podiu, které k funku neodmyslitelně patří?
Miluji měnění image. Patří to k jakékoliv show. Nemůžu přece nechat obecenstvo, aby se unudilo k smrti. Jak říká naše někdejší pěvecká diva Eva Máziková: „Každý deň som iná žena!" (smích)



Máš za sebou práci v kapele Hlasu Česko-Slovenska. Mohla jsi všechny soutěžící vidět od samotného začátku. Je mezi nimi někdo, na jehož desku, koncerty, singly se těšíš?
Anička Veselovská je mimořádný člověk a na koncert bych určitě šla. Nevím sice, jestli bych vydržela do konce, ale každopádně je to neuvěřitelný talent. Mně ale nejzajímavější a nejmuzikálnější přišly Zuzka Mikulcová a Katka Petráňová - to je živel! A abych nezapomněla - Markéta Poulíčková - tu bych si určitě vyslechla až do konce. Nádherná talentovaná ženská.

Po skoro třech měsících v Praze se vracíš do Bratislavy, jak na tu dobu Hlasu budeš vzpomínat?
Ani o tom nemluv. Bude mi velmi smutno. Ale věřím, že minimálně se štábem se ještě uvidíme na jiných projektech. A snad i s některými finalisty.

afro

Za tu krátkou dobu, co jsem tě poznal, jsem pochopil, že máš v muzice docela velký přehled. Jaké desky bys doporučila našim čtenářům?
Z novinek určitě mladičkou Belgičanku Selah Sue se stejnojmenným debutem Selah Sue, potom duo Karmin s albem Hello a z mých srdcovek z devadesátých let doporučuji geniální koncert, při kterém se vždy rozpláču: Maxwell - Urban Hang Suite Unplugged.



text: Daniel Maršalík, foto: archiv
zavřít