Interview Tomáš Fröde: Imodium jsou nepřekonatelnej zážitek!

Vydáno 24.08.2012 | autor: redakce

Imodium teď mají za sebou koncert s britskými hvězdami 90. let Bush. V minulosti vystoupili také po boku Simple Plan nebo Avril Lavigne. V nabídce mají pět alb a za klip Polarity z poslední stejnojmenné desky si v anketě Žebřík 2011 odnesli první místo. Kdo si oblíbil jejich akustickou podobu, ten nechť zavítá 27. září do pražského Hard Rock Cafe na iREPORT night, kde je doprovodí exkluzivní hosté.

Interview Tomáš Fröde: Imodium jsou nepřekonatelnej zážitek! Interview Tomáš Fröde: Imodium jsou nepřekonatelnej zážitek!


img_4848_20120329_1786545902Na Žebříku Imodium triumfovali v kategorii Videoklip rokuPřed několika lety jste zavedli takzvané Bytové turné. Funguje to ještě?
Teď je to velmi aktuální otázka. Totiž není to dlouho, co jsme si řekli, že bychom pro letošek Bytové turné vynechali. Jednoduše se nechat oboustranně vyhladovět. V ten moment, kdy bylo téměř rozhodnuto o pauze, jako zvláštní telepatií, přišlo během týdne asi osm nebo deset dotazů na Byťák. Kdy, jak, bude, nebude... a to nás vylekalo! (smích) Najednou se nikomu nechtělo napsat všem „Sorry, letos ne"! A tak v následujících dnech můžete vyhlížet tradiční výzvu s pokyny, co je třeba udělat pro to, aby k vám Imodium i letos přijelo domů!

Jak takové koncerty vypadají?

Velmi intimně a zouváte se! (smích)

Na který nejvíc vzpomínáte?
Máme místa, kam jsme se už několikrát vrátili, protože je nám tam zkrátka dobře! Lidi musí mít na paměti, že my tam přivezeme zábavu, ale když není oboustranná, celý to prošumí a nikdo si za čas nevzpomene. Zažili jsme ale spoustu paret se kterýma byla obrovská sranda. Překvapivě nejvíc srandy je, když jsou v bytě přítomni i prarodiče, což se dost často stává... (smích) A jinak se tradičně nezapomínají průšvihy, povětšinou trable na cestách s dodávkou.

dsc_1074_small_20120604_1714914813Imodium při akustickém koncertě na parníkuSlavíte výročí, jak to probíhá?
Hele, je to docela náročný! (smích) Nemyslím tím, že bychom si po každým koncertu dali salvu panáků na počest naší kapele! Spíš je to náročný v tom horším slova smyslu. K tý desítce jsme si navymýšleli hromadu kravin. Dokument, turné, speciální koncerty. Ten poslední v rámci oslav nás čeká doma, tedy v Broumově, 31.srpna. Je to festival, který stejně jako loni uzavíráme. Vstupné je tam zdarma a loni to bylo skvělé. Rozhodli jsme se toho využít, stejně tak domácí půdy, takže jsme si vymysleli výjimečnější scénu a k tomu se rozhodli, že si koncert i natočíme. Takže řešíme momentálně kameramany atd., atd. Všichni jste zváni, měl by to být jeden z našich největších večírků!!

Kdysi jste v nějakém rozhovoru zmínili, že byste rádi jeli turné s Foo Fighters? Ti teď navštívili Prahu, domluvili jste nějakou spolupráci?
Domluvili jsme se naprosto jasně. Jen co udělají další desku, kterou mají v plánu, rozhodně se s ní vrátí do Čech. Ten koncert bude zahajovat naše kapela.

Vyhrajte vstupenky na iREPORT Night.

Jak se ti líbil jejich koncert?
Jsou otázky, na které neodpovídám z ryzí zaujatosti. Neptejte se mě, co říkám na Václava Neckáře. Neptejte se mě na nic ohledně Foo Fighters. V těchto dvou případech jsem velmi zaujatý. Pana Neckáře totiž celý život miluje moje maminka, to znamená, že ho poslouchám prakticky celý život. Znám všechny jeho hity, vím od maminky, že je to ten super chlap! Tohle všechno jsem poslouchal od narození. Ani nevíte, jaká euforie zavládla u nás doma, když přišel momentální comeback pana Neckáře. Jeho poslední deska je skvělá. A Foo Fighters je pro mě podobně srdcová záležitost. Jen to pro změnu poslouchali kupu let naši ode mě!

tomgavinTomáš Fröde s frontmanem Bush Gavinem RossdalemPřed několika tisícovým davem už jste měli možnost stát a to hned několikrát, například jako předskokani Avril Lavigne nebo Simple Plan. Který koncert vás bavil víc?
Pozor, třeba loni v Plzni na pivních slavnostech bylo před náma minimálně tolik lidí jako v O2 Areně s Avril. Není rozdíl mezi koncertem před Avril a Simple Plan, každej měl něco do sebe. Jedno je ale jistý, už je to taková salva lidí, že tě šimrá a mrazí po těle, ať už ti bylo 15 nebo ti je 26.

Setkali jste se s nimi?
Se Simple Plan ano. Ale zrovna ve středu jsme hráli s Bush v Lucerna Baru. Byl to krásnej večer. A tam to setkání především s Gavinem bylo mnohem „osobnější"! Není tam ta monstrózní produkce, je to klub a podle toho to vypadá. Šatny jsou najednou tak blízko, že není možné se jeden druhýmu vyhnout! (smích) Chci říct ale jednu věc, nevím jestli je to moje osobní úchylka, nebo by to tak měl každej, ale já hodně prožívám a jsem Bohu vděčnej za každý moment, kdy máte lidi, o kterých čtete články na světových serverech, knihy a posloucháte je s partou v dodávce celý život. A najednou vedle nich stojíte, mluvíte s nimi, fotíte se ba co víc, v tu chvíli jste vlastně kolegové, kteří vytvořili pro ten večer show na stejném podiu. Moc si toho vážím, že se mi tohle v životě děje.

blog"Mám rád festivaly, léto, vzduch, slunce i déšť!" říká Tomáš.Byl to pro vás nepřekonatelný zážitek, nebo si něčeho ceníte ještě víc?
Nepřekonatelný zážitek to bude jen jednou. Až nám bude padesát, šedesát a řekneme si „Ty vole Imodium, ta naše kapela, to byl zážitek, co? Nepřekonatelnej!"

Léto pomalu končí, jak jste si užili festivalovou sezónu?
Užili! Jako každý rok! Vracíš se na svoje oblíbený místa, objevuješ místa nový. Mám rád festivaly, léto, vzduch, slunce i déšť! Hodně jsme letos prožívali Rock for People, přesto, že jsme na něm po spoustě let nehráli. To co tam lidé a pořadatelé prožívali, nebylo jednoduchý!

Co vás čeká na podzim?
Samozřejmě, už osm let to tak máme! Pravdou ale je, že letos budeme šetřit koncerty. Zjistili jsme, že na případnou novou desku máme hrozně málo času. Budeme pracovat na desce na úkor živýho hraní. Dává to smysl, všechny předešlý desky vznikaly během neustálýho koncertování. Teď to chceme udělat jinak. Mít na všechno mnohem více času. Každá naše deska mě stojí hodně nervů a sil. Upřímně ale myslím, že ani se spoustou času to u další desky s nervama nebude jiný.


text: Marta Pušová, foto: archiv, Michal Hanisch


imodium_vid
zavřít