The Orb interview: Česko? Milí lidé a nejlepší brankář na světě

Vydáno 19.02.2013 | autor: redakce

Začátkem roku odehráli The Orb fantastický gig v pražském Lucerna Music Baru. Zakladatel a jediný stálý člen Alex Paterson nám poté prozradil, co se mu líbí v Česku a jak vzpomíná na časy, kdy dělal bedňáka u Killing Joke.

The Orb interview: Česko? Milí lidé a nejlepší brankář na světě The Orb interview: Česko? Milí lidé a nejlepší brankář na světě


dsc_7757





























Jak jste si užili vaši poslední show v Praze? Připravoval jste si mix dopředu, nebo jej vytváříte spontánně?

Bylo to úžasně zábavné a spontánní zároveň. Líbily se nám reakce, což nám dodalo sílu přidávat podle nálady publika. Hráli jsme i hodně nových věcí a i ty fungovaly velmi dobře.

Od vaší předchozí návštěvy v Česku uběhlo spoustu času. Jaké vlastně máte vzpomínky na Českou republiku?
Příkopy (festival Jelení příkopy v roce 1998, pozn. red.) a teplé slunečné letní večery. Jsou tu milí lidé a nejlepší brankář na světě. Letos v lednu bylo 8 stupňů pod nulou, ale lidé byli stejně roztomilí jako jindy.

Před The Orb jste dělal roadieho Killing Joke. Pro jakou kapelu byste dělal tuto práci dnes?

Nejen já. Fil (Philippe Le Gonidec, pozn. red.), můj parťák v Praze, taky - oba ex bedňáci Killing Joke, ha ha ha. A kapela, s kterou bych takhle jezdil? Killing Joke, samozřejmě! Považuji je za své bratry stejně jako lidi z crew The Orb.

Jeden z průlomových okamžiků vaší kariéry byla účast v show Johna Peela. Myslíte, že je tu v současnosti někdo, kdo by měl podobně silné slovo? Nebo je hudební trh už příliš rozmělněn?
Ne, John Peel je mrtev. Nechť je mu země lehká! On byl někdo. Stále spoustě lidí chybí, měl by být svatořečen, tak moc je postrádán. Ale věděl jste, že jsem ve skutečnosti dělal vokály pro song Killing Joke nazvaný Maicious Boogie na první Peel session Killing Joke v roce 1979?!

Před třemi lety tu byla spolupráce s Davidem Gilmourem, nyní to byl Lee Scratch Perry. Kdo bude další?
To je pro teď tajemství, ale malá nápověda - je to muž.

Jedno z Perryho raných alb se jmenuje Ruturn of Django. Aktuální film Quentina Tarantina je nazván Django Unchained. Co znamená Django pro vás?
Ben Watkins z Juno Reactor má syna, kterému říkají Django. Ten mne napadne jako první, je mu teprve 13 a celý život má před sebou. Hodně štěstí, Django.

A poslední otázka: Jaká byla obloha, když jste byl mladý? ("What were the skies like when you were young?" je úryvek z neznámějšího hitu Little Fluffy Clouds, pozn. red.)
Plná jisker od vlaků, letadel a velkých deštivých mraků

text: Ondřej Bambas, foto: David Karas

 


dsc_7757_top

 

zavřít